Verbálisan és fizikailag is bántalmazta a Kolozsvári Állami Magyar Színház egyik magyar színésznőjét Andrij Zsoldak ukrán rendező – írja a Kronika.ro.

A lap értesülései szerint a Németországban élő ukrán rendező egy pénteki premier szünetében esett neki a színművésznek, amiről az áldozat egyik kollégája értesítette a rendőrséget. A hatóság a Krónikának megerősítette az incidens tényét. Nem nyilatkozott azonban a történtekről az érintett színésznő,

mivel az ügyet a belső munkafolyamat részének tekinti, amit szeretne mihamarabb elfelejteni. Feljelentést sem tervez tenni.

A helyszínre rendőröket is hívtak, akik azonban nem tudtak a sértettel beszélni, mivel ő visszatért a színpadra a második felvonásra. A lap szerint az agresszió áldozatává vált színésznő a darabban – Henrik Ibsen Rosmersholmjában – egy olyan figurát alakít, akit a történet szerint bántalmaznak az egyik jelenetben.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója azt mondta a Krónikának, szerinte az incidens nem volt annyira súlyos, hogy bántalmazásról lehessen beszélni.

„Valószínűleg összeszólalkoztak és maximum megrázta a színésznőt”

– idézte Tompa Gábort a lap.

A direktor arról is beszélt, hogy Andrij Zsoldak túlságosan indulatos rendező, most pedig "kicsit kiszaladt a kontroll alól". Azt is elárulta, hogy a próbák során is voltak konfliktusok közte és a színészek között, az is megesett, hogy utóbbiak összeverekedtek a próbán. Tompa szerint azonban ez a munka idegfeszültséggel jár, megesik az ilyesmi. Hozzáfűzte: a színház csak akkor indít vizsgálatot az ügyben, ha az érintett is bántalmazásnak tartja, ami történt.

A Krónika úgy tudja, hogy Andrij Zsoldak az egész próbafolyamat alatt megalázó, autoriter, diktatórikus módon bánt a színészekkel, semmibe vette az ötleteiket, meglátásaikat, ezért sokan felmondták a vele való együttműködést. Mint írták, a rendező többször is nyilatkozta már, hogy ars poeticája szerint a színészt szélsőséges körülményeknek kell kitenni a próbafolyamat során, ő pedig nem köt kompromisszumokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.