Theresa May brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy immár "nincs visszaút", az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

A munkáspárti ellenzék szerint a konzervatív kormány által választott út felelőtlen és veszélyes.

May azután szólalt fel a londoni alsóházban, hogy Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete szerda délután átadta az 50. cikkely aktiválásáról szóló értesítést Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

Nincs visszaút: hivatalosan is megkezdődött a Brexit

Az 50. cikkely szabályozza – és szerdai aktiválása hivatalosan elindította – a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Theresa May az alsóházi képviselőket tájékoztatva kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben "nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburghi, a belfasti és cardiffi parlamentek" hozzák.

Hangsúlyozta azt is, hogy a brit kormány "merész és nagyratörő" szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak.

A levél szerint e szabadkereskedelmi megállapodásnak átfogóbbnak kellene lennie minden korábbi hasonló egyezménynél, hogy magában foglalhassa egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatási szektort is.

A levélben a brit kormány megerősíti ugyanakkor, hogy nem törekszik a brit tagság fenntartására az EU egységes belső piacán az uniós tagság megszűnése után.

Ellenzék: felelőtlen és veszélyes a kilépés

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője Theresa May felszólalására reagálva kijelentette: a Labour elfogadja a brit választók döntését arról, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból, de a brit kormány által felvázolt Brexit-menetrendet felelőtlennek és veszélyesnek tartja.

A heves parlamenti vitában – amelyet John Bercow házelnöknek többször is meg kellett szakítania, hogy rendreutasítsa a kiabáló képviselőket – Corbyn kijelentette: a Munkáspárt több más feltétel teljesülése mellett csak akkor támogatja a konzervatív kormányt a Brexit-tárgyalások folyamatában, ha a kormányzati stratégia központi céljává válik a brit gazdaság további teljes körű hozzáférése az EU egységes belső piacához.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Ezt a május leánykát nem fogják a brit történelem fénylő csillagai között emlegetni! Hacsak nem a Halálcsillag reinkarnációjaként!
fekete
A jo nep szavazott 9 honapal ezelott,hogy kop-nek aqz EU-ra,Merkel es Hollande leszivjak a tobbi orszagokat. A prose bardzo TUSK,pedig huzza el a csikot vissza Podzdamba.O egy nulla
a kobon.A lengyelekett el arulta es szembe -kopte,azert akartak mast helyette a Lengyelek,.
Ha La pen nyer a Franciaknal,akor Merkel marad a burkasaival es a tobbivel,kikett meglopnak
a Germanok es kihasznalnak,ezek a retyek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.