Németországban a Die Welt foglalkozott Magyarországgal, a konzervatív lap a Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő, tervezett változtatásokkal kapcsolatban közölt írást hétvégi számában.

A Die Welt a véleményrovatában Wolf Lepenies német szociológus Az állam első számú ellensége című írását közölte, amelyben a szerző kiemelte: a magyar kormányfő "azt akarja, hogy bezárjon az ország utolsó kozmopolita oktatási intézménye", a CEU, ami "újabb lépés az Orbán Viktor-féle +illiberális állam+ kiépítése felé".

Die Welt: a fiatal magyar demokráciából tekintélyuralom lett

Hozzátette, hogy a Magyarországon orosz és török mintára épülő új rendszerben nincs helye kozmopolita tanintézménynek, és Orbán szemében ugyan már régóta szálka a Soros György által alapított egyetem, de "nem tudta veszélyeztetni a fennmaradását, legalábbis eddig".

Most a Soros Györgyöt az állam első számú ellenségeként megjelölő sajtókampányokkal előkészített környezetben egy olyan tervezet kerül a parlament elé, amely kizárólag a CEU ellen irányul – írta a Die Welt szerzője.

A többi között kifejtette, hogy

2010 óta drámai változás ment végbe Magyarországon", Orbán pártja a választók egyharmadának támogatásával kétharmados törvényhozási többséget szerzett, és azóta a kormányfő úgy tevékenykedik, mintha "egyeduralkodó" lenne, az ellenőrzése alá vonja az egész országot, és így "a fiatal magyar demokráciából tekintélyuralom lett.

A CEU oktatói és hallgatói a német kormány segítségében reménykednek, ám ez "illúzió". Csak az EU beavatkozása lehetne hatásos, de

Brüsszel nem talál ellenszert a magyar miniszterelnök jogászkodó trükkjeire

- írta Wolf Lepenies.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
Tekintély-, avagy önkény-; óriási különbség!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Designer
Tekintély-, avagy önkény-; óriási különbség!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/04/01/es-megis-vergodunk-mert-nehany-barom-igy-erzi-jol-magat/
És félek, hogy csak rosszabb lesz, ha kirángatják az országot a közösségből, mert már nem lehet több pénzt remélni. Akkor itt maradunk a magunk bajával, senkit nem fog érdekelni. Persze, van olyan, aki most is megtalálja a maga boldogulását, de ez kevés, túl kevés. A többség feladta, vagy most úgy tűnik, feladta a vágyat és a reményt is. Sokan elmentek, sokan mennének, de itt ragadtak. Marad az álmodozás és a reménykedés, csak éppen nincs miben reménykedni és nem is arra van szükség. Esély kell és realitás. Változás. Mert elmúlik a tavasz, a nyár és az ország pontosan olyan szép lesz, mint most. De nem mindegy, hogy a lakói mennyit látnak ebből a szépségből, vagy más országok szépségeiből. Pedig – bármennyire nem hisszük – rajtunk múlik. Csak rajtunk. Tízmillió ember akaratán ezer ember mohóságával szemben. Ideje lenne elhinni, hogy rajtunk múlik.
coni
Orbán letisztult és következetes politikájával célbaért. A tömeget harcos, nemzetiszínű demagógiával tartja féken, a magasabb jövedelműek megkapták az egykulcsos adót, az értelmiségnek pedig pozíciókat osztogat. Ebből mindig meglesz 2-2,5M szavazat ami ha sikerül fenntartania az ellenzék megosztását/megvásárlását mindig is elég lesz a 2/3-hoz. Néha utolsó percben előkap egy Hagyó/Simon ügyet a tömeg meg megeszi.
justhpeter
Vagy a választási vereség lesz a vége, vagy az útszéli fa.
Nessy
@justhpeter: ne reménykedj! A "bárányok hallgatnak"!
SystemError
De szép is lenne, ha tekintélyről beszélnénk... Minőségi különbség van a tekintélyuralom és aközött, ami nálunk megy. Ez egy szar-senki és a tolvaj bandája.. A tekintélyt csak követelni tudta közpénzen, de azt nem pénzért vagy zsarolásból szokták kiérdemelni. A 80-as évek puha diktatúrája egy szabad ország volt ehhez képest, ami most itt van... Persze színesebbnek tűnik, ami ma itt van, csakhogy minden szín mögött ez az üldözési mániás paranoid skizofrén áll a gerinctelen férgeivel..
Nessy
@nyanya001: Nyomják Krahácsot! :-))
Azért ezt a műsort Agárdi Gábor és Csákányi László magasabb szinvonalon,jobban adta elő, mint pártunk és kormányunk.
Cefi
Nézzuk csak meg a magyar fordítást, valamint az eredeti cikket. Gyakorlatilag egy szó, amin megváltozik az egész történet. A szó, a tekintélyuralom. Az eredeti cikkben egyeduralom szerepel, ami a német nyelvben megegyezik az önkényuralommal. Nagy különbség. A tekintélyuralmat pedig azokra szokás alkalmazni, akik valamilyen cselekedettel kiérdemlik azt. A csutigeci ilyet nem tett. Ha csak nem a lopás, hazugság, hazaárulás, hazakiárusítás beletartozik.
SystemError
@Horizont: 13:30 Habár érzelmi töltetben egyetértek, mégis azt mondom fejezzük be az Orbán politikai gyermekkora óta fenntartott megosztottságot. Pontosan ez az ő országa, amiben otthon van.

"A híveinek ez tetszik? Tényleg? Lehet vele együtt elhúzni. A jó büdös francba..."

Szertem kell lennie közös nevezőnek..20 éve egy kenu túra során, idegenek közé lépve egy kocsmában bárki el tudott beszélgetni a másikkal.. Ma???!!!...:)
Ha ez az ára, akkor takarodjon a Gyurcsány és mindenki kétes múlttal vagy ügynök/mszmp tagsággal. Szerintem vannak közös elvárások, értékek. Ne lophasson poltikus, fogadjuk el "viszont" a demokratikus eloszlását a véleményeknek a parlamentben..stb.. Szerintem sok fideszes ugyanúgy alternatíva hiányában nem szavaz máshová...

Sajnos le kell írnom egy igazságot:

Mszp alatt eu-s pénzlehívás aránya sokkal rosszabb volt, mint most. de kevesebbet loptak.

matek:

mszp-szdsz:
100ft eu-s pénz 50%-os hatásfokkal lehívva, 30%-os korrupcióval számolva= 50ft lehívás, 15ft korrupcióra 35Ft a népnek

fidesz-bedarált pártok:
100ft eu-s pénz 100%-os hatásfokkal, 60% korrupcióval számolva= 100FT lehvás, 60FT korrupcióra, 40FT a népnek

Ebből több következtetést le lehet vonni, de azt is, hogy több jutott a népnek 5FT-al... Nem lesz könnyű felvilágosítani ezt az országot arról, hogy miben van. És akik most vakok, nem biztos, hogy hülyék vagy gonoszak, mármint a szavazók. Ettől függetlenül vakon hisznek egy "ordas" kormányban..

Én egy olyan országban akarok élni megint, ahol két magyar le tud ülni egy kocsmában, egy jót tudnak sörözve beszélgetni az amúgy ellentétes nézeteikről úgy, hogy jót röhögnek az egészen..
quadrocopter
Tisztánlátás végett:

A tekintélyuralmi rendszer sajátos átmeneti rendszer a parlamentarizmus és a diktatúra között. A sajtószabadság és az alapvető emberi jogok korlátozottan érvényesülnek. A hatalom egyetlen vezető kezében összpontosul illetve a hatalmat e vezető tekintélyére hivatkozva gyakorolják. Általában több párt működhet, azonban a kormányzó párt hegemón (túlsúlyos) helyzetben van és a pártok "váltógazdálkodása" szinte kizárt.

Magyarországon az 1920-as és 1930-as években kialakult Horthy-rendszer egy tekintélyuralmi rendszer volt, ahol az Országgyűlés működött. Horthy Miklósnak a jogkörét többször kibővítették, a politikában döntő, kiemelt szerepe volt. Királyi vagy diktátori szerepet azonban nem töltött be.(wiki.)

Tekintélyuralom szinonímák:
Autokrácia, önkényuralom, zsarnoki egyeduralom.

Oszt' jó napot!
Itsuka Nakimaga
@Szókrakész: Én azért a helyedben utánanéznék: kicsoda is valójában az az Udo Ulfkotte!?
justhpeter
@Nessy: Amikor már nem lehet nagyobb a nyomor, a kiszolgáltatottság és a börtönben is jobb az ellátás, akkor már nincs mit veszteni. ...és nem is kell válogatni.
emerencia
@Horizont: 14:22-re Szívemből szóltál.
Ördögvadász
@Itsuka Nakimaga: A CIA kinyírta. Úgyhogy...
emerencia
@quadrocopter: Én elvetem a tekintélyt. Minden embert tisztelek emberi mivoltában. Orbán rendszere viszont elvárja, hogy egyeseket gyűlöljek, másokat pedig kötelezően tekintélyként és nem emberként tiszteljek. Ez nekem nem megy.
quadrocopter
@emerencia: A Geci tekintélyuralmi rendszert épít, melynek alkotórésze a zsarolás, fenyegetés, megfélemlítés!
Klubtag
Mindez persze az EU legerősebb államának - Németországnak - cinkos szemlélődése mellett.
Sőt, néha a Nagyasszony (képletesen) még buksin is simogatta a rakoncátlan nebulót, amikor inkább a t...ön rúgásnak lett volna ott az ideje.
Szókrakész
@Itsuka Nakimaga: Hidd el, utánanéztem.
Foxley
Nem pontosan. Sose volt az, így helyes.
teuton
@Szókrakész: Ha majd megtanulsz olvasni, utananezhetsz, kit idezel! Egy többszörösen elitelt hazug ex-ujsagirot, aki ugy gondolta -miutan mindenhonnan kirugtak!-, a kacsahirekkel tud majd tudatlan emberek felrevezetesevel penzt keresni. Egy ideig sikerült is neki, erdekes modon azonban külföldön, mert Nemetorszagban nem volt annyi hülye, hogy elhiggyek amit irt. Egyebkent pont ö volt akit megvasaroltak, nyiltan penzeltek az oroszok...
coni
@Klubtag: Tény, hogy a németek keresnek a legtöbbet rajtunk, ugyanakkor nem világos miért Merkelen kéred számon amit 8M választón kellene (mármint a t.-ön rugást)??? Ha a magyarok többsége nagyobb biztonságban érzi magát egy tekintélyuralmi rendszerben nincs joga senkinek külföldről beleszólni (csak ha az ő érdekeiket sérti).
Hozzáteszem a nem szavazók és a rosszul szavazók egyaránt hibásak.
advocat
Mit keresnek a németek rajtunk? Gyársunk Lada műszerfalat, R-20-as számítógépet, és ki tudja milyen "a szocializmust felvirágoztató fontos" árut?
Egyébként a kilépésnek mi az akadálya? "Állítsuk meg Brüsszelt"! -mjiért? Mit vett el?
Klubtag
@coni: Én nem egészen így látom. A csatlakozási tárgyalásoknak voltak bizonyos sarkalatos feltételei, ilyen például a demokratikus berendezkedés garantálása. Szerinted ezt szépen, lassan, folyamatosan nem számolja fel a fidesz-kdnp hatalom? A kulcsfigura itten kérem szépen mégiscsak Orbán Viktor, nem kell a németeknek beleszólni, ha mi ilyen mazochisták vagyunk, hogy ő kell, de hogy ez az egységes Európa szempontjából milyen káros, azt azért látniuk kell és ez ellen igenis egyértelműbben és elkötelezettebben kellene állást foglalniuk.
Már csak azért is mert történelmi okokból szoros a kapcsolat a két ország között.
solidedge
A tekintélyuralomról annyit, hogy Orbánnak tekintélye azért nincs, de uralkodik.
advocat
Nem baj. Alakul az újabb 2/3. Ez kell nekünk, nem az unió, meg emberi jogi bíróság! Megérdemeljük.
kukac50
Tekintély nincs csak, Népnyúzó uralkodás! Magyarország több mint felének Orbán és a szavazógép Fideszesek a legnagyobb ellensége! Nem Brüsszel a mumus nem az 1293 betelepülni kényszerülő ember,mert nem itt szeretnének élni.Orbán ember ellenes törvényei politikája az a legnagyobb baj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.