Ferenc pápával való kapcsolatáról és a papi cölibátus kérdéséről is nyilatkozott vasárnap Angelo Scola nyugalomba vonulásra készülő milánói érsek, akit a 2013-as pápaválasztáson Jorge Mario Bergoglio vetélytársának tartottak.

Ferenc pápa nem tervezi a papi cölibátus eltörlését

Angelo Scola a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjúban elmondta, mindig is nagyon jó kapcsolatban állt Bergoglio bíborossal, akit régóta ismer és már a pápaválasztás előtt gyakran találkozott vele. "Közöttünk soha nem volt nézeteltérés vagy rossz szándék. Hamisan festették le a konklávét" – hangsúlyozta Angelo Scola.

A milánói érsek Olaszországban a négy évvel ezelőtti konklávé nagy esélyesének számított, a korabeli sajtóértesülések szerint a pápaválasztó bíborosok zárt ajtók mögött tartott szavazásain az argentin bíboros vetélytársa volt. Arra a kérdésre, hogy miért nem hozták azóta nyilvánosságra a kettőjük jó kapcsolatát, Angelo Scola kijelentette, "a konklávé titkossága az egyház közösségét szolgálja, ezért a konklávéról nem szokás beszélni".

Angelo Scola kizárta, hogy Ferenc pápa a papi cölibátus eltörlésén gondolkodna: erről "az egyháznak megvan a maga tanítása, amely utat mutat". Hozzátette, az Olaszországban is súlyos paphiány részben a népességcsökkenéssel magyarázható, a kevesebb gyermek között kevesebb a papi hivatást választók száma is. "Miért kellene egy mai fiatalembernek ilyen nagy áldozatot vállalnia, amikor ez a hivatás elveszítette társadalmi tekintélyét. De ugyanez mondható el a családalapításról is" – mondta a milánói érsek.

Scola érsek 2011-ben vette át a második legnagyobb olasz egyházmegyének számító Milánó vezetését. Megjegyezte, hogy novemberben töltötte be 75. életévét, és benyújtotta nyugalmazási kérelmét. Ferenc pápa dönt, de "nem maradok már sokáig Milánóban" – mondta Angelo Scola hozzátéve, hogy egyszerű papként akarja folytatni szolgálatát.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Én elhiszem, hogy a cölibátus elengedhetetlen lehet a hitben való valódi elmélyüléshez, de nem sokan képesek erre. Aki pedig nem képes erre azt azonnal ki kell léptetni a papi szolgálatból még mielőtt elkezdene fajtalankodni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.