Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU) – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén.

Steinmeier hangsúlyozta:

„Amikor Európában vitákat folytatunk, akkor azt szilárd, normatív alapon tesszük. Legyenek a vitás kérdések bármilyen összetettek, soha nem téveszthetjük szem elől a legfontosabbat, azt, hogy a szabadság és demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei nem képezhetik vita tárgyát. Ha a jogállamiság és az emberi jogok világítótornya akarunk lenni a világban, akkor nem lehet közömbös számunkra, amikor ezek az alapelvek Európán belül meginognak”

- mondta a német államfő.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Frank-Walter Steinmeier, Németország új államfője az Európai Parlamentben markánsan kiállt a CEU mellett, és erősen kritizálta, ahogyan az illiberális magyar kormány megtámadja a demokratikus alapértékeket – számolt be a Strasbourg-ban történtekről Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a Facebook-oldalán.

© Facebook / dr. Ujhelyi István
Steinmeier a beszédében Európáról, az európai értékekről beszélt, és hogy Európa egy sikertörténet, és bár nehéz projekt, de megéri dolgozni érte. "A kicsinyes nemzeti érdekek korábban szétzilálták a békét, ennek kell ismét elejét vennünk" – magyarázta Steinmeier, aki hangsúlyozta, csak el kell hinni, hogy másoknak is lehet igaza, mert Európa erre épül.

A német elnök azt mondta, Európa lényegi magja a szabadság és a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok, és ezek mellett ki kell állni.

Ha azt akarjuk, hogy egy világítótorony legyünk a jogállam és az emberi jogok szempontjából a világban, akkor nem lehet mindegy számunkra, ha ezek az alapok megremegnek Európán belül. És akkor Európa nem hallgathat, ha a civil társadalomtól, vagy magától a tudománytól – mint ahogy most a Central European Universitytől Budapesten – akarják elvenni a levegőt.
– mondta Steinmeier, amelyet Ujhelyi beszámolója szerint vastaps követett, a képviselők felállva tapsolták meg a hozászólást. Ujhelyi beszámolója szerint csak a szélsőségesek és a fideszes Szájer József maradt ülve.
justhpeter
Frank-Walter Steinmeier egy teljesen más környezetben szocializálódott politikus és nem járta végig a KISZ-titkárságtól a liberalizmuson át az autoriterizmusig azt az utat, amit ez a szerencsétlen, fékeveszett Orbán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.