Ötven nappal őrizetbe vétele után, kedden kaphatott először német konzuli segítséget Deniz Yücel, a Die Welt című német konzervatív lap Isztambulban előzetes letartóztatásban lévő tudósítja.

A német-török kettős állampolgárságú újságíró "a körülményekhez képest jól van", de a rabság a magánzárkában igen megviseli – mondta német hírtelevíziókban közvetített isztambuli sajtótájékoztatóján Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere.

Felidézte: Berlin hetek óta sürgeti a török partnereknél annak engedélyezését, hogy az újságíró élhessen a német állam konzuli segítségéhez fűződő jogával. Köszönetet mondott az illetékes hatóságoknak, amiért lehetővé tették Deniz Yücelnek, hogy találkozzon német diplomatákkal. Egyben hangsúlyozta, hogy a német kormány továbbra is minden segítséget meg akar adni az újságírónak és elkötelezett szabadságának visszaszerzése mellett.

A Die Welt munkatársát februárban őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték terrorpropaganda terjesztése és közösség elleni izgatás gyanúja miatt. A török hatóságok mindenekelőtt az energiaügyi miniszter, Berat Albayrak – Recep Tayyip Erdogan államfő veje – hackertámadás révén kiszivárogtatott e-mailjeiről szóló tudósításai és a Németországban is terrorista szervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egy vezetőjével készített interjúja miatt gyanúsították meg.

Deniz Yücel letartóztatása óta a német kormány több alkalommal világossá tette, hogy a török hatóságoktól elvárja az újságíró szabadlábra helyezését a lehető legrövidebb időn belül, és azt is, hogy méltányos eljárást folytassanak ügyében és biztosítsák számára, hogy élhessen a konzuli segítséghez fűződő jogával. Berlin aránytalannak és indokolatlannak tartja a török hatóságok eljárását, tekintettel arra, hogy Deniz Yücel önként jelentkezett a vele szemben megfogalmazott gyanú kivizsgálására.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.