Kubában rengeteg, számunkra hétköznapi termény hiánycikk. A koton nem tartozik ezek közé: az ország szigorú közegészségügyi törvényei gondoskodnak róla, hogy sokat és olcsón lehessen beszerezni. A kotont így az élet egyre több területén alkalmazzák, ezzel helyettesítve a hiánycikkeket.
Ilyen terület a borkészítés is. Mivel az országban kb. 7-9 ezer forint az átlagos jövedelem, az emberek nem vesznek importált bort, az otthon gyártott borokat azonban kedvükre ízesíthetik mindenféle gyümölccsel.
A koton hasznosnak bizonyult a borkészítésben is: egyszerűen ráhúzzák az erjesztőkanna szájára, majd mikor a folyadék erjed, gázokat bocsát ki, a koton felfújódik. Mikor újra összemegy, a borkészítő tudja, hogy az erjedési folyamat véget ért, és a bor kész a palackozásra.
Ezt az AP-nek egy Orestes Estevez nevű borkészítő mutatta be, aki nagyüzemben termel, és éttermeknek is szállít bort.
Új hozzászólás