A brit védelmi miniszter szerint Oroszország is felelős a Szíriában végrehajtott vegyifegyver-támadásért, mivel támogatja Bassár el-Aszad elnök rezsimjét. Sir Michael Fallon szerint ugyanakkor Moszkvát be kell vonni a szíriai rendezési folyamatba.

Fallon a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében helyes döntésnek nevezte, hogy Donald Trump amerikai elnök "gondosan végrehajtott, szűk területre koncentráló" légitámadást rendelt el a vegyifegyver-támadás kiindulópontjának tartott szíriai légitámaszpont ellen. Az amerikai akció erőteljes üzenete az, hogy a szíriai rezsim "kétszer is gondolja meg, mielőtt a jövőben ismét gáztámadást követne el" – áll a védelmi miniszter írásában.

Fallon szerint az amerikai légitámadás indokolt és megfelelő, ugyanakkor szükségszerűen korlátozott volt, ezután pedig hosszú távú megoldást kell találni a konfliktusra.

Ennek egyik feltétele Aszad távozása a hatalomból, mivel Szíriát a jövőben nem vezetheti olyasvalaki, aki vegyi fegyverekkel gyilkolja saját népét. A második feltétel a konfliktus sürgős politikai rendezése, mivel a hat éve húzódó polgárháborút csak tárgyalásos politikai átmenet zárhatja le. E folyamat végén Fallon szerint olyan képviseleti kormánynak kell létrejönnie, amelyben Aszadnak nincs szerepe.

Ez nem könnyű, de nem is lehetetlen: Irakban is sikerült olyan politikai rendezést elérni, amely biztosítja a síita, a szunnita és a kurd közösségek képviseletét – írja a brit védelmi miniszter.

Fallon szerint a harmadik feltétel az, hogy Oroszország mutasson hajlandóságot a szíriai rezsim megrendszabályozására. Az oroszoknak befolyásuk van a térségben, az ő segítségükkel sikerült elérni azt az eredeti egyezséget, amely a szíriai vegyi fegyverek leszereléséről intézkedett, és e legutóbbi háborús bűncselekmény is a szemük láttára történt.

A brit védelmi miniszter szerint elérkezett annak az ideje, hogy Oroszország bekapcsolódjék a szíriai helyzet rendezésébe, és konstruktív módon részt vegyen az ENSZ közvetítésével folyó béketárgyalásokban.

Aszad támogatójaként azonban áttételesen Oroszország is felelős a múlt héten megölt szíriai civilek mindegyikének haláláért. Ha Oroszország felmentést akar minden esetleges jövőbeni támadás felelőssége alól, akkor Vlagyimir Putyin elnöknek ki kell kényszerítenie Aszad vegyifegyver-arzenáljának leszerelését, és teljes mértékben be kell kapcsolódnia az ENSZ békefenntartó tevékenységébe.

"Véget vethetünk a szíriai nép szükségtelen szenvedéseinek, de csak akkor, ha Moszkva is megérti a csütörtök éjszakai (amerikai) légitámadás üzenetét" – fogalmaz vasárnapi írásában a brit védelmi miniszter.

Boris Johnson brit külügyminiszter előző nap lemondta hétfőre tervezett moszkvai látogatását, a hivatalos indoklás szerint a szíriai rezsimnek nyújtott orosz támogatás ellen tiltakozva.

Johnson a döntés bejelentése előtt konzultált Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, és a The Sunday Times által idézett nem hivatalos értesülések szerint az Egyesült Államok nem akarta, hogy a "burjánzó retorikájáról hírhedt" brit külügyminiszter tovább bonyolítsa a már most is ingatag helyzetet. Johnson egyik név nélkül nyilatkozó tanácsadója mindazonáltal cáfolta a lapnak, hogy Tillerson kérte volna Johnson moszkvai útjának törlését.

Az illetékes szerint Washington és London olyan megoldáson dolgozik, amelynek alapján Oroszország tekintélyvesztés nélkül, fokozatosan megvonhatja Aszadtól a támogatást.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@Equus: Szerbiaban milyen erdekei voltak/vannak Amerikanak, mert mintha amerikai bombazok szortak volna meg honapokon keresztul szerb teruleten szerb objektumokat?

A kulcsszot nagyon jol ismerem, ebben a szakmaban amerikai cegnek dolgozom.
36
Ezek a brit-ek. A II. Világháború óta, olyan hálásak az USA-nak(közben rühellik a yenki-ket, mint a szart), hogy képesek minden amerikai hamis zászló műveletet legitimmé magyarázni. Kezdték Szaddam-al és most folytatják.
Eladták a lelküket is az USA-nak(korrektség tekintetében), és még, Menwith Hill és a bázis repülőterek sem elegek. Ej-ej.

Mindenesetre, nekem Trump nagyon bejön. A robotrepülőgép támadással, előjött belőle a jó régi republikánus- csak akkor vedd elő a fegyvered, ha használod is- gyakorlat. Nem a szarmaszírozás, amit Obama művelt.
Equus
@F_Viktor: mennyi halott után is indult be a gépezet? Akkor is európai nyomásra, mert az kész szégyen volt, amit a hollandok művelek a NATO-ra is... csak az az egy "apróság" min. 6.000 fiatal életet követelt... Ami a szerbeknél történt éppenséggel nekem érva a világ csendőrének elfogultsága és haszonlesése mellett.
Kicsi rosszindulattal azt is mondhatnám, h ingyen terepen is kipróbálhatták az F 117-est.
F_Viktor
@Equus: Qva nagy tevedesben vagy, azok a halottak is az oroszok lelken szarad, ugyanis tobbszor is ok ve'tozta'k meg az ENSZ BT hatarozatat a beavatkozasrol!
Equus
@F_Viktor: értem... tehát, ha esik az eső, a hó, ha fúj a szép, ha perzsel a nap, az mind az oroszok miatt van. Azt azért ugye tudod, h a hollandok nem a kocsmából hazafelé találták ki, h Szerbiába mennek? No, mostantól tudjad.

Épelméjűekkel 1-ébként szívesen viatkozom, abból csak okosabban jöhetek ki. Nagy kár, h te nem tartozol közéjük.
F_Viktor
@Equus: "értem... tehát, ha esik az eső, a hó, ha fúj a szép, ha perzsel a nap, az mind az" amerikaiak miatt van.
Erre csak ismetelni tudnam magam, hogyan gyogyithatod ki Amerika ellenes betegsegedet.
Hidd el, nem szegyen utana olvasni az esemenyeknek.
Sokkal nagyobb szegyen a hazug propaganda esz nelkuli nyilvanos leirasa,terjesztese.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.