Természetesen ez pusztán elméleti dolog, az áramért fizetni kell, hogy fennmaradjon a rendszer, de figyelemreméltó eredmény.

Március 11-én Kaliforniában a megújuló energiákból több áramot termeltek, mint a hagyományosból, emiatt az energia ára többször negatívba fordult. 

Negatívba fordult az áram ára Kaliforniában a napenergia miatt

Az említett napon 4 millió kilowattóra áram volt a napenergia termése. 15 éve még 0 volt a megújuló energiák részesedése az energiatermelésben.

(Index, Quartz)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@division: Azert egyetlen nap, mert az atomeromuveket nem lehet a fogyasztashoz merten fel es le kapcsolgatni, mint altalaban a megujjulo eromuveket!
De igazabol ez mar nem szamit nagy hirnek a cikk cimen kivul, Nemetorszagban mar tobb olyan nap is elofordult, hogy csak megujjulo energiaval biztositottak az orszag energiaszuksegletet. Eppen ezert, a paksi alom megvalosulasa idejere Nemetorszagban mar nem lesz mukodo atomeromu.

Ezekbol viszont lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni, ami viszont nem vonatkozik a hazaarulo, orban-nyajra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
ez nem lenne jó Mo-nak... akkor miért harcolna a biztosrezsi szilárdan?
lusta
15 év alatt a nulláról jutottak ide. Nálunk Paks II kb. 15 év múlva kell üzemelnie. Remélem az egybites 300 forintos budiforradalmárok is megértik, bár sok reményem nincs.
qxy
De mit is mondott a Magyar illetékes?
.- nekünk akkor is van áramra szükségünk, ha nem süt a nap A szélkerekekről meg," és ha alatta legelnek a " zállatok és a kerék eltalálja őkeketetek,?? és ha nem fúj a szél akkor nincs is áram??
A végén még meg is lett tapsolva .Mert a tudás bűn. ez igaz . de ebben az egyben ezek a szakemberek ártetlanok
F_Viktor
Mindenki nyugodjon meg, a mi bolcs vezerunknek megsugtak UFO baratai, hogy Napunk 15 ev mulva torpe csillagga zsugorodik, s az egesz naprendszert a mi elorelato szakembereinknek ha'la, a Fold egyetlen megmaradt atomeromuve fogja ellatni elektromos energiaval.
No, akkor lesz majd dozsoles minden magyar embernek!
division
Kalifornia, egyetlen nap...Ebből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, na persze ez nem vonatkozik az Orbán gyűlölőkre.
F_Viktor
@division: Azert egyetlen nap, mert az atomeromuveket nem lehet a fogyasztashoz merten fel es le kapcsolgatni, mint altalaban a megujjulo eromuveket!
De igazabol ez mar nem szamit nagy hirnek a cikk cimen kivul, Nemetorszagban mar tobb olyan nap is elofordult, hogy csak megujjulo energiaval biztositottak az orszag energiaszuksegletet. Eppen ezert, a paksi alom megvalosulasa idejere Nemetorszagban mar nem lesz mukodo atomeromu.

Ezekbol viszont lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni, ami viszont nem vonatkozik a hazaarulo, orban-nyajra.
Desischado
@bakcsubakka: Csubi, az égiek áldjanak meg! Mit gondolsz, akkor miből lopnának?!
division
@F_Viktor: Orbánt félretéve nem lehet kizárólag a természetre alapozni az energiaellátást. Jó volna, de csak amolyan forgatókönyvek léteznek egyelőre mi lenne ha végleg kilőnék az atomerőműveket. A tervezet szerint 2050 - ig kb. 130-140 milliárdos költsége lenne a megújuló energiának és kb. 190 milliárd az atomerőműnek. Ez is kedvezőbb ugyan, meg persze jobb lenne mint a környezetszennyező anyagok levegőbe kerülése nap mint nap, de én nem látom 100% - os megoldásnak egy világra kivetítve. Utána mi következne, nem lehetne csak elektromos autókkal járni, beszüntetni a tömegközlekedést, stb? Ezeket a globális problémákat csak csökkenteni lehet és kell is, végleg kivonni nem lehet őket.
nezelodo
Nem vagyunk mi szerencsések! A csoda barackmag termelő költő államtitkár megmondta, az a baj a naperőművel, hogy nálunk nem süt éjjel a nap, a szélerőmű meg azért nem kell mert nem fúj mindig a szél, sőt az sem tudjuk honnan fúj! Én viszont tudom, Orbánnak kizárólag Moszkvából fúj a szél, és onnan hozza a lopni valót is. Hiába, fogva tartja a családja politikai múltja!
F_Viktor
@division: Nem veletlen irtam ironikusan elso h.sz.-omban, hogy a Nap torpe csillagga zsugorodik...

1) Megujjulo energia. Nevebol is kiolvashato, hogy mindig rendelkezesre all, s szinte kiapadhatatlan forras.
2) Azt tudod, hogy nem csak Europa, de Magyarorszag energiaszukseglete minden evben csokken?
Magyarorszagon pl. az import (es otthon felhasznalt) ga'z mennyisege 2006-ban tetozott, azota minden evben csokkent.

3) Irod:
"A tervezet szerint 2050 - ig kb. 130-140 milliárdos költsége lenne a megújuló energiának és kb. 190 milliárd az atomerőműnek."

Nem tudom milyen "tervezetre" hivatkozol, de nagy hulyeseg mindket szam.
Mar csak a paksi bovites, a ket vizlopcso es az atomtemeto nelkul is 4-5 ezer milliardba kerulne, a kiegeszito beruhazasokkal pedig 14-18 ezer milliardot is verne.

4) Irod:
"Utána mi következne, nem lehetne csak elektromos autókkal járni, beszüntetni a tömegközlekedést, stb?"

Ezt pedig meg idoben meg kell szoknunk, hogy lesznek valtozasok eletunkben, meg fognak valtozni kozlekedesi szokasaink, ugyanis a fosszilis energiaforrasaink vegesek.
Ugy 60-70 evre becsuljuk.
De mit gondolsz, az uccso 15-20 evben ki tudja majd megfizetni?
S itt nem az autosokra gondolok, mert pl. a BMW 6 ev mulva mar nem is fogja fejleszteni diesel motorjait. Halkan jegyzem meg, szerintem a VW balhe sem volt veletlen.
Vagyis az elektromos autoke a jovo. Szinte mar az osszes gyartonak van E autoja, keszulnek az elektromos kamionok, tomegkozlekedesi jarmuvek...
r2d2
A legzöldebb energiaforrás! Nincs károsanyag-kibocsátás, fűteni is lehet vele!
Eladott Ország
Kivéve Magyarországot, ahol egy vezető fideszes politikus azt tudta mondani, hogy azért nem
kell napelem vagy szélkerék, mert nem mindig süt a nap és a szél is össze­vissza fúj. Nem úgy
mind bárhol másutt a világon, ahol ezek szerint mindig süt a nap, és a szél is fegyelmezett.
Dániában tavaly volt olyan nap, amikor az áramot teljes egészében a szélturbinák generálták.
Németországban volt olyan nap, amikor annyit termeltek a megújulók, hogy ingyen adták az
áramot. A hatalomszerzésen kívül azonban, mint minden tettének, így energiapolitikájának is van még egy célja: a lopás. Napelemet sok magánszemély és vállalkozás telepíthet, tehát ebből eleve esélytelen leakasztani akkora korrupciós százmilliárdokat, mint egy atomerőmű építéséből. Szélerőmű­parkok építésére sem kellene állami pénzt költeni, szívesen építenek (nálunk csak építenének) magánvállalkozások is. De ha egy beruházásban nincs állami pénz, akkor nincs mit ellopni. A maximum, amit szerezni lehet belőle, egy kis zsebpénz az engedélyekért.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2017/02/07/vendegiras-uralkodj-es-lopj/
Dániában tavaly volt olyan nap, amikor az áramot teljes egészében a szélturbinák generálták.
Németországban volt olyan nap, amikor annyit termeltek a megújulók, hogy ingyen adták az
áramot. De nem kell olyan messzire menni példákért. Már a szomszédaink is jócskán megelőztek minket. Az összes magyar napelem­kapacitás 77 MW, miközben a csupán kétmillió lakosú Szlovéniában háromszor annyi, az ötmilliós Szlovákiában hétszer annyi, Csehországban pedig huszonnyolcszor annyi. Még Romániában is a magyar kapacitás többszöröse. Hasonló a helyzet a szélenergia hasznosításával is. Lengyelországban nyolcszor annyi szélerőművet telepítettek, mint nálunk, Romániában hatszor többet, sőt még Bulgáriában is a kétszeresét. Romániában a szélkerekek névleges teljesítménye már másfélszerese a paksi atomerőmű teljesítményének. Mit tesz ezzel szemben Orbán Viktor? Horribilis adót vet ki a napelemre, és blokkolja a szélturbina­építést. Amióta ő van uralmon, egyetlen engedélyt nem adtak ki. Ellenben atomerőművet építenek akkor, amikor másutt már zárják be őket.
Eladott Ország
@qxy: atlatszo.hu/2016/07/12/allamtitkarkent-megbukott-l-simon-de-a-velencei-tonal-meg-szamitanak-ra/
L Simon László fidesz: nem kell napelem vagy szélkerék, mert nem mindig süt a nap és a szél is össze­vissza fúj. Nem úgy mind bárhol másutt a világon, ahol ezek szerint mindig süt a nap, és a szél is fegyelmezett. Államtitkárként megbukott L. Simon, de a Velencei-tónál még számítanak rá. Ott is össze vissza fúj a szél, de de legalább pénzeső van a szarházinak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.