Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn felszólította az uniós tagországokat, hogy ne küldjenek vissza menekülteket Magyarországra, amíg a budapesti kormány nem hozza összhangba a menekültek és bevándorlók kötelező őrizetbe vételéről rendelkező törvénymódosítását az uniós jogszabályokkal és a nemzetközi joggal.

„Március 28-i hatályba lépése óta az új menedékkérőket – közöttük gyermekeket – magas pengés drótkerítéssel körülvett konténerekben tartják fogva, amíg nem folytatják le a teljes menedékügyi eljárást”

- állt az UNHCR közleményében.

„Április 7. óta 110 embert, közöttük 4 kísérő nélküli gyermeket és gyermekeket családtagjaikkal tartanak itt”

- olvasható a közleményben.

Cecile Pouilly, az UNHCR szóvivője emlékeztetett, hogy az ilyen intézkedés ritka az EU-ban, legutóbb 2012-ben kérték a menekültek visszaküldésének felfüggesztését, akkor is Magyarországra vonatkozóan. Előzőleg Bulgáriával és Görögországgal kapcsolatban tettek hasonló javaslatot.

Az új törvénnyel – az ún. jogi határzár szigorításával – „a Magyarországra érkező menedékkérők helyzete, amely már korábban is súlyosan aggasztotta az UNHCR-t, csak tovább romlott” – jelentette ki az olasz Filippo Grandi menekültügyi főbiztos, aki közleményében kitért a menekültek és bevándorlók elleni erőszakos cselekményekről szóló jelentésekre is.

„Felszólítom a tagállamokat, hogy függesszék fel minden dublini menedékkérő átszállítását az országba, amíg a magyar hatóságok nem hozzák összhangba gyakorlatukat és politikájukat az európai és a nemzetközi joggal”

- tette hozzá közleményében a főbiztos.

„Elismerve a hatóságoknak a rendőri erőszak elleni legutóbbi intézkedéseit, továbbra is nagyon aggódunk a Magyarországra érkező bevándorlók és menekültek elleni bántalmazás és erőszak súlyos eseteiről szóló igen nyugtalanító jelentések miatt”

- közölte Filippo Grandi.

A dublini egyezmény értelmében a menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért az a tagállam felelős, amelybe érkezve a bevándorló vagy menekült az Európai Unió területére lép. Ha egy Németországban menedéket kérő bevándorló előzőleg Magyarországon már benyújtott ilyen kérelmet, elvben vissza kell őt toloncolni Magyarországra.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Lassan már úgy gondol ránk a világ, mint a leprások szigetére, undorodva.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ludas Matyi
@Jozefina: Szegyen? Addig örülj vazeg mig zarva vannak a hatarok es te es csaladod nyugodtan hajthatja le aludni a fejet! Ha nem tetszik a rendszer Magyarorszagon meg van a lehetöseged, hogy ki gyere nemetbe es svedorszagba es szophatsz az alattomos terrorista bevandorloknak!
Eladott Ország
@Donáld Tramp: kolozsvaros.com/2015/12/13/kiugro-sikereinkrol-szinte-mindenki-jobban-el-europaban-mint-a-magyarok/
Kiugró sikereinkről: szinte mindenki jobban él Európában, mint a magyarok. Azért szinte és majdhogynem, mert Romániában, Bulgáriában és Horvátországban pillanatnyilag (még) alacsonyabb az életszínvonal, mint Magyarországon. Igaz, ezek az országok később csatlakoztak az Európai Unióhoz, mint szép hazánk.Még a gazdasági összeomlás és az államcsőd széléről visszarángatott Görögországban is jobban élnek az emberek. Nem beszélve a csehekről, a ciprusiakról, a lengyelekről, a lettekről, a litvánokról, a máltaiakról, a szlovákokról és a szlovénekről. Ennek fényében különösen érdemes visszaemlékezni Orbán Viktor miniszterelnök úr ars poeticájára: “ritkán adatik meg, hogy valaki egy olyan országot képviseljen, ami ilyen kiugró sikereket érjen el”. Erre szokták mondani lófaszt mama.
Mit tegyünk? Sereghajtónak lenni nem szégyen, de legalább nem élünk jól. Ha nem
lenne az Eurostat, csak mondjuk a köztévé, lehet, hogy soha meg sem tudnánk, milyen jó
nekünk. Ritkán adatik meg egy demokráciában, hogy valakinek 12 év óta ne legyen kihívója a párt elnöki székének megkaparintására irányuló kiélezett versenyben. Még 12 évnyi kiugró siker és már meg sem találnak Európa térképén. Erre meg azt szokták mondani, hogy úgy szar ahogy van.
hemami
@lampa laz: @lampa laz: Csakhogy hiába igyekeznek Európa gazdagabb országaiba menni, már azok sem győzik az ingyenes ellátásukat és már szabadulni igyekeznek tőlük , ezért akarják a fölösleget szétosztani. Mi viszont koránt sem vagyunk olyan gazdagok, mint pl. Németország, Svédország, stb. De ez csak az anyagi része a dolgoknak, aminél százszor fontosabb az , hogy az egész eddigi életünket, identitásunkat veszítenénk el, ezt csak azok nem akarják látni, akik vagy vakok és süketek, vagy elkötelezett hívei egy förtelmes multikultinak, az egész eddigi életünk feladásának, magyarul a saját önfeladásunknak, az öngyilkosságunknak. Én és sokan mások nem szeretnénk, ha az utódaink ( hamarabb, mint a legvadabb rémálmainkban gondolnánk ) rövidesen egy iszlám kalifátusban találnák magukat , annak az összes borzalmas következményeivel . Ezeket a következményeket már többször leírtuk jónéhányan, de aki még nem tudná, jól tenné , ha megismerkedne a Korán és az összes muszlim vallás tanaival, akkor rájönnének, hogy milyen iszonyatos veszélyeknek nézünk elébe, mi is, de legfőképpen a szerencsétlen utódaink. Aki ilyen jövőt szán nekik, az minden, csak nem normális. Vesszen a multikulti , én nem ilyen jövőt szánnék a saját és mindannyiunk utódainak. Az pedig mindennek a teteje, hogy a gazdag arab országok egyáltalán nem fogadják be a saját fajtájuk menekültjeit, akkor miért is a mi ( Európa ) felelőssége és kötelessége lenne az ő gondjaik felvállalása és megoldása ? Ezt a kérdést én már sokszor feltettem, de eddig még egyetlen válasz sem érkezett rája. Gondolom azért, mert ez megmagyarázhatatlan.
Ludas Matyi
@Eladott Ország: Na azert picinyem az tulzas, hogy a gazdasagi összeomlas es az allamcsöd szeleröl visszarangatott Görögorszag is jobban el, mint Magyarorszag! A Görög allam adossaga ma= 316 147 546 658 Euro! Ez mennyi is magyarul? A Magyar allam adossaga= 26 364 550 194 743 Forint= 85 046 936 112 EUR . Azert csak csak van 231 Milliard EUR külömbseg. Akkora szegenyseg Görögorszagban ami meg a görög törtenelem folyaman nem volt. Beszeltel mar Görögökkel. Ugyanaz van mint a 2 VH idejen, hogy az asszonyok ra vannak szorulva ,hogy qrvalkodjanak, hogy meg legyen a napi betevö falat. Erre meg a Magyar asszonyok nincsenek raszorulva. Ne gondold, hogy a kormanyotokat vedem, ellenkezöleg. De. Az egyik kutya a masik Eb. Teljesen mindegy ,hogy kit nyomtok az elnöki szekbe!
Ludas Matyi
Nincs Magyarorszagon egy olyan part aki szamon kerne a Nicolae Ceaușescu kormanyt, hogy hol van ez a sok love?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.