Az amerikai kormány azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a felsőoktatási törvény módosítását – mondta Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

„Korábban már magam is kiadtam egy nyilatkozatot ebben az ügyben, és tisztában vagyok Yee megállapításaival is. Nagyon aggasztónak találjuk ezt a törvényt, amit a múlt héten fogadott el a magyar parlament, és ezen a héten az elnök is aláírt” – mondta a szóvivő a tájékoztatón, amiről a 444.hu írt. Washington szerint a törvény veszélyezteti a CEU további működését. A törvény szerintünk több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti Magyarországon, úgyhogy ez az ügy a CEU-n is túlmutat. A szóvivő megemlítette, hogy Tom Shannon külügyi államtitkár a múlt héten találkozott a CEU rektorával, Michael Ignatieffel.

„Sürgetjük Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását.

A törvény felülvizsgálatát és megvitatását várjuk, amihez párbeszédre lesz szükség magával az egyetemmel, és a többi érintett intézménnyel is” – hangsúlyozta.

 Az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért is felelős helyettes államtitkára, Hoyt Yee, aki a minap Budapesten térgyalt pártok képviselőivel, azt mondta: aggódik a felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt az Egyesült Államok. Az egyetemet és az oktatási szabadságot sértő lépésnek nevezte a döntést. Úgy látja: a jogszabály a CEU ellen irányul, amely bírja az Egyesült Államok kormányának támogatását. Szólt arról is, hogy a magyar kormánynak sürgős és jóhiszemű tárgyalásokat kellene kezdenie a CEU-val a jogszabályváltozásokról.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Orbán szeretne nagy és fontos ember lenni, mint Mussolini és Hitler, de pechjére egy kicsi, világpolitikai szempontból jelentéktelen országba született. Ezért kiabál annyira hangosan, hogy észrevegyék, de ez sem elég. Trump elég gyorsan találkozott azokkal, akik fontosak, s ezek közé a “felcsúti Nérónak” nevezett magyar császár nem került be. Már Szijjártó komát is elzavarta Washingtonba, hogy találkozzon Gorka Sebestyénnel, az antináci Kossuth-téri tüntetővel és anti-antiszemita horthystával, hogy járjon ki végre egy meghívást Washingtonba. Legyen már fontos és nagy ember a felcsúti törpe. De láthatóan Trumpot annyira sem érdekli Orbán, mint egy elrepült golflabda a floridai rancson."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
..kössék meg azt a szaros egyezményt ne nyüszítsenek...
Peller Anikó
@Kond: végre egyetérthetek veled valamiben. Valóban, kössék fel.
Hellcat
Egyértelmű, hogy akkor kell magunkra haragítani őket amikor egy infantilis vadbarom az elnökük.
coni
@Hellcat: Mondjuk a kitiltási ügy előtt is ilyesmi zajlott le így lehet benne szándékosság, maga a CEU 10 magyar diákja nem jelent ekkora fenyegetést, hogy megérje izmozni azzal az USA-val amelyiknek így is vörös a feje hogy a NATO tagságunk inkább csak papíron létezik. Plusz a fiatal értelmiségünkkel..
Nessy
Ugocsa non coronat! Orbán nem enged a 48-ból!
Ha egyszer az USA törvénye szerint nem köthet ilyen szerződést, akkor ők nem is kötnek. De ha meg is kötik, hogy lenne féléven belül egy amerikai campus? Ki van ez találva. Viszont a hívek elhiszik, hogy ez így jó.
Hellcat
@coni: Nem értem amúgy most pontosan miért jó ez nekik...de ha csak tényleg az ellenségkép generálás miatt basznak szét egy jól működő dolgot...fel nem foghatom.
Jozefina
ov most szívhatja Trmpf f...át!!! Megérdemli!!! A németek is kikosarazták "csúcsos fejűt", most megint mehet szegény valahova az isten hátamőgé a sötét keletre, hogy valaki szóba álljon vele. Eléggé szarba vannak a fiúk, de még lehet döngölni rajtuk!!!
verőce21
A CEU, ha amerikai egyetem akar lenni, akkor úgy illik, hogy hozzon létre egyetemet Amerikában, campussal, oktatókkal, hallgatókkal, mint egy tényleges egyetem. Vagy fogadja el, hogy KEE-ként magyar egyetem. És az amerikai illetőségéről, az ezzel kapcsolatos problémákról tárgyaljon a két ország.
Hiszen nem a klímakutató és egyéb tiszteletreméltó tudományokkal foglalkozó részlegeivel van gond, hanem az eltúlzottan liberális, migránserőltető szellemiségével és tanításaival. Ezt a trendet ugyanis elsöprő, 98% többséggel elutasították a szavazók fél évvel ezelőtt.
Eladott Ország
"Orbán szeretne nagy és fontos ember lenni, mint Mussolini és Hitler, de pechjére egy kicsi, világpolitikai szempontból jelentéktelen országba született. Ezért kiabál annyira hangosan, hogy észrevegyék, de ez sem elég. Trump elég gyorsan találkozott azokkal, akik fontosak, s ezek közé a “felcsúti Nérónak” nevezett magyar császár nem került be. Már Szijjártó komát is elzavarta Washingtonba, hogy találkozzon Gorka Sebestyénnel, az antináci Kossuth-téri tüntetővel és anti-antiszemita horthystával, hogy járjon ki végre egy meghívást Washingtonba. Legyen már fontos és nagy ember a felcsúti törpe. De láthatóan Trumpot annyira sem érdekli Orbán, mint egy elrepült golflabda a floridai rancson."
Eladott Ország
nepszava.us/a-ceu-val-kellett-volna-konzultalni/
Orbán hazudozásai, a nemzettel való “konzultációi” eddig is nyilvánvalók voltak. Ez olyan konzultáció, mint a csendőr pertu. Orbán úgy konzultál, hogy az arcunkba hazudik, majd megmondja, hogy milyen ócska hazugságot kell magunkévá tenni. Lett volna kivel konzultálni. Például a CEU-val, mielőtt a betiltására irányuló törvényt megszavazták volna. De konzulhattak volna előre az amerikai külüggyel is, hogy kiderüljön, teljesíthetőek-e a feltételek, illetve mennyiben lennének jogsértőek azok a szabályok, amelyek a nemzetközi egyetemekre vonatkoznak, amilyenekbe Orbán és Áder lányai is járt. Ezért most utólag van szükség konzultációra, de a nép nem az adataikat az oroszoknak küldő kormányzati portálon akar konzultálni Orbán hazug álkérdéseiről. Orbán nem ad más lehetőséget a magyaroknak, hogy most már az utcán konzultáljanak vele. Ma is lesz egy “konzultáció” a Hősök terén. Aki el akarja mondani a véleményét, az menjen el konzultálni Orbánnal. A csúti cigány és bandájával csak az erőből lehet konzultálni.
solidedge
Nem kis szerepe volt Orbán elszemtelenedésének Trump megválasztása. Most biztosan csalódott, maradt Putyin pincsije.
Eladott Ország
nepszava.us/trump-lepattintotta-orbant/
Orbán Viktor házhoz ment a pofonért. Miközben igyekszik észrevétlenül kihátrálni a CEU-ügyben, és azt a látszatot kelteni, hogy a magyar kormánynak tulajdonképpen nincs baja az egyetemmel, csupán arról van szó, hogy annak működését az amerikai és a magyar kormány megállapodása kell, hogy rögzítse. Vagyis, fel akarta magát emelni néhány szinttel feljebb, hátha sikerül olyan tényezőnek látszani, akivel az amerikai kormány, és Donald Trump elnök is tárgyal. Erről azonban szó sincs, Orbánt elküldték, nem állnak szóba vele, sem a CEU-ról nem kérdezi a véleményét, sem semmi másról.
egyvandor
Gorbán aki tárgyalni kész, hisztéria keltéssel vádolva várja a partnereket..
Hát nem aranyos?! Gorbán egy SUTTYÓ!
coni
@Hellcat: Az ellenségképet kizárnám, mert 8 Millió magyarból 7 nem tudja mi az a CEU. Mint írtam szerintem ez támadva védekezés, majd kiderül mi van megint a fülük mögött (lásd kitiltás előzmények). Vagy az Unióból való kilépéshez keresnek ürügyet+hangulatot (természetesen ha elköltöttük a ciklus összes uniós pénzét.) Az orosz-iráni szál aggasztóbb a CEU-nál, hiszen a kancellár vezényelt, kiéheztett magyar oktatáson már a CEU sem segíthet.
Hellcat
@coni: Hát ezekből a gusztustalan fideszes patkányokból bármi kitelik.
amaramaistanna
@Eladott Ország: Trump egyetlen pozitív tette...
Eladott Ország
@coni: Valószínűleg az UNIO-ból való kilépés és a mérhetetlen közpénzlopás elterelése és a gazdaság csődje illetve a "versenytársaktól" való lemaradás van a háttérben.
Qqberci
@Csizmás Kond: New York állammal van egyezmény, a szövetségi kormánynak meg nincs jogköre olyan szerződést kötni, amit a potrohos kullancs akar. Vagy tán módosítsák az USA alkotmányát és legyen egy Felcsút Act?...
Csizmás Kond
@Qqberci: Az államközi szerződések aláírása mindig is a szövetségi kormány feladata volt. A kétoldalu egyetemi tanítási problémákat meg azután azzal vitatják meg aki hivatalos arra
A többi hadova meg félremagyarázás .
pali85
Milyen jogon utasítgatja ez a jenki a szuverén államok vezetőit?Még csak az hiányzik,hogy észak Koreánál valami hülye lépésre szánja el magát,és az a vezető amilyen vad akkor kész a 3.ik világ égésnek.Választáson neki drukkoltam de nagyon megbántam.Remélem,hogy a saját népe lefogja fékezni.
Qqberci
@Csizmás Kond: "A kétoldalu egyetemi tanítási problémákat meg azután azzal vitatják meg aki hivatalos arra"

Ez pedig New York állam (Tudod, állam...). A törpe meg csak fényképen láthatja Washingtont meg Trumpot... Trump nem Obama, aki megengedte, hogy a lépcsőfordulóban szelfizzen vele egyet...
Desischado
a dádé házhoz ment a pofonért, nem bírja felfogni, hogy Amerikában a kutya sem kiváncsi rá!
kukac50
Olyan törvény nincs Magyarországon,hogy felfüggeszteni lehessen, mondják a Fideszesek.
Olyan van,hogy visszafelé járják a pávatáncot, és kitáncoljanak az ügyekből,láthatjátok ilyen volt az olimpia elleni Népszavazásnál. Most is ha kitartanak a tüntetők még 1 hétig és sokan elmennek akkor itt is vissza táncolnak!
Eladott Ország
@kukac50: A jogbiztonság a formális jogállamiság egyik alappillére. A visszaható hatályú jogalkotás tilalma és a kellő felkészülési idő sérelme. Azaz a máról holnapra törvényalkotás, és betarthatatlan határidők mint a lex CEU esetében tilos.
coni
@Eladott Ország: A probléma gyökerét az Alkotmány módosítás/eltörlés okozza. Annak idején Pl. hiába mondta a fideszes Sólyom, hogy a módosítás alapján már nem kötelesek 4 évente kiírni a választásokat, senki nem figyelt rá. Most isszuk meg a széleskörű autizmusunk levét.
Eladott Ország
@coni: Csak nem merik megcsinálni hogy nem írnak ki választást? Akkor a pokol biztos elszabadulna.
coni
@Eladott Ország: Korábban nagyon sok mindenre azt mondtuk: "ezt már nem merik megcsinálni", "ennél nincs lejjebb"
A Putyin-vonal és a most bemutatott külpolitikai (nyugati)harakiri erre mutat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.