Egy kutató szerint a köztársasági elnöki szerep túl protokolláris Alexandar Vucicnak, így akár alkotmánymódosítás is jöhet.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos főmunkatársa, Juhász György szerint alkotmánymódosításra is sor kerülhet Szerbiában. Úgy gondolja ugyanis, hogy akármilyen aktív, gyors is a most államfőnek megválasztott Aleksandar Vucic, ebből a protokolláris beosztásból ezt a tempót operatív módon nem tudja intézni.

Juhász György kifejtette: a választás után két nappal Mostarban Vucic már egy nyugat-balkáni gazdasági régió létrehozásának szükségességét hangsúlyozta. Ebben Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Albánia működhetne együtt. Ez a térség egységesen nagyobb gazdasági eredményeket érhetne el.

A kutató megjegyezte, hogy megkezdődött a szerb hadsereg korszerűsítése, tankokat, nehézfegyverzetet vásárolt Szerbia. Ahhoz viszont, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások is felgyorsuljanak, gazdasági téren is változások kellenek, márpedig arrafelé nem tülekednek a befektetők, nagyobb cégek.

Juhász György szerint mindenféleképpen az ipar és a közlekedés korszerűsítésére, úthálózat-fejlesztésre lenne szükség, ezt segíthetné a nyugat-balkáni gazdasági régió.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.