Németországban a Die Welt című konzervatív lap és a Der Spiegel című hírmagazin foglalkozott Magyarországgal szombaton.

Die Welt: a bezárkózás politikája nem működik ellenségkép nélkül

A Die Welt Juncker fenyegeti Orbánt címmel közölte Florian Eder írását, amely szerint Jean-Claude Juncker kis fekete füzetében, amelyben az Európai Bizottság elnöke feljegyzi mások viselt dolgait, az utóbbi időben eléggé megszaporodhattak az Orbán Viktorról szóló bejegyzések.

A menekültügyi szabályozás átalakításával, a nemzeti konzultációval és a Közép-európai Egyetem körüli fejleményekkel kapcsolatban hozzátette: "mivel a bezárkózás politikája nem működik ellenségkép nélkül, és Magyarországnak nincsenek természetes ellenségei, ennek a politikának az EU-t kell megtennie ellenségnek, éppen azt az EU-t, amelynek legnagyobb haszonélvezői közé tartozik Magyarország".

Kifejtette: az EU a "politika fegyverein" kívül más eszközzel nem tud fellépni a "politikai illendőség határainak folytatólagos átlépésével és elvei kiüresítésével szemben", és Juncker – aki "nem felejt" – , tudja, hogy "a politika birodalmában miként kell becserkészni a zsákmányt".

A bizottsági elnök április 29-ére összehívta az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó uniós kormányfőket, hogy megvitassák, Orbán és pártja kereszténydemokrata-e még. Juncker ezzel "emeli a tétet a hatalmi játszmában", és ő az első EPP-s vezető politikus, aki fenyegeti Orbánt. A magyar kormányfő az EPP iránti hűség bizonyításaként legutóbb megszavazta, hogy továbbra is Donald Tusk legyen az Európai Tanács elnöke, de "ezzel kiadott egy zálogot a kezéből", és így "eljött Juncker pillanata" – írta Florian Eder.

Der Spiegel: a tüntetések nem elegek Orbán megdöntéséhez

A Der Spiegel Az ellenállás szalmalángja címmel közölte Jan Puhl írását, aki az utóbbi napok magyarországi tüntetéseivel kapcsolatban kiemelte, hogy 2014-ben sikerrel demonstráltak a tervezett internetadó ellen, és "polgári kezdeményezések" a közelmúltban keresztülhúzták a kormányfő olimpiarendezési terveit. A miniszterelnök külföldiekkel szembeni "merev" politikája eddig nem váltott ki ilyen nagyságrendű tiltakozást, de az új felsőoktatási törvény miatt "sok fiatal magyar aggódik a szabadsága miatt".

Így adódik a kérdés, vajon veszélybe került-e Orbán hatalma – írta a Der Spiegel szerzője, aki szerint "valószínűbb, hogy a tüntetések végül csak szalmalángnak bizonyulnak".

Kifejtette: egy parlamenten kívüli, "struktúrákkal nem rendelkező" mozgalomról van szó, és "a Fidesz kipróbált kampánygépezetével a tüntetők nem tudják felvenni a versenyt". A parlamenti ellenzék sem lesz abban a helyzetben, hogy komolyan veszélyessé váljék Orbán számára a 2018-as választáson. A legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik "jobboldali radikális", a második számú ellenzéki párt, a "kommunisták utódpártja" pedig "korruptnak és elitistának és kevéssé hitelesnek" számít, míg a kisebb pártok megosztottak.

A tüntetéseken egyik ilyen pártnak sincsen szerepe, és arra sem képesek, hogy az ellenállást képviseljék a parlamentben – tette hozzá Jan Puhl, kiemelve: Orbán Viktor valószínűleg hosszabb ideig kormányoz majd még Magyarországon.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Abból látszik, hogy a rendszer leválthatatlan, hogy az értelmiség az ellenzékkel együtt behódolt.
Legrosszabb esetben 2018-ban nem írnak ki választásokat, az alaptörvény erre lehetőséget nyújt, ezt pedig az ország ellenállás nélkül elfogadta. A történelem ismétli önmagát, a szülők genetikáját a gyerekek továbbviszik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
eddig még mindenki rábaszott, ahová a magyarok betagozódtak... a tatár, a török, a habsburgok, a németek, az oroszok... most az Unió van soron
Ördögvadász
És még mirõl tudósítanak ezek a soros ponyva lapok? Mi ellen tüntetnek több német nagyvárosban?
bakegya
Ideje lenne már célképzettebben cselekedni!-már atom-biztos diktatúrát visz a teknős maffia!
Szókrakész
"Der Spiegel: a tüntetők nem tudják Orbán kampánygépezetével felvenni a versenyt"

De az agyatlan tüntetők ezt nem ismerik fel.
Bábjáték az egész.
quadrocopter
@advocat: Vaclav Havel Orbán Viktorról 2002-ben:
"Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is."

Az elmúlt 7 év igazolta!
Desischado
Remélem, nem ilyen reménytelen a helyzet. Az biztos, hogy amíg nem milliók lesznek kint az utcákon, addig orbánnak sajnos, nem sok félnivalója van. De semmi sem tart örökké!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.