A minden eddiginél nagyobb magyarországi kormányzati támogatásnak az a célja, hogy a kárpátaljai magyarok helyben maradva tudjanak boldogulni.

A magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak nyújtott, minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési támogatás legfőbb célja, hogy a szülőföldjén tartsa a közösséget, helyben segítse elő a magyar családok megélhetését, boldogulását – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön a kárpátaljai Huszton.

Magyar Levente egy hónapon belül harmadik alkalommal tart tájékoztató fórumokat a magyar kormány kárpátaljai magyar vállalkozásoknak szánt támogatásainak igényelhetőségéről az ukrajnai megye magyarlakta és magyarok által is lakott településein. Kétnapos hivatalos kárpátaljai látogatásának első napján az államtitkár a rahói járási Nagybocskón, a técsői járási Aknaszlatinán és Huszton találkozott helyi magyar vállalkozókkal. Körútjának huszti állomásán Magyar Levente az MTI érdeklődésére elmondta: "A magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak nyújtott, minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési támogatás legfőbb célja, hogy a szülőföldjén tartsa a közösséget, helyben segítse elő a magyar családok megélhetését, boldogulását".

"Azt szeretnénk, ha a gazdaságfejlesztési program révén a kárpátaljai magyarok megfelelő egzisztenciális lehetőségekhez jutnának, és nem kellene külföldi munkavállalás miatt elhagyni a szülőföldjüket, vagy ha már elmentek, szeretnénk őket megszólítani és hazacsábítani" – tette hozzá.

"Ennek érdekében idén olyan mértékű, mintegy hétmilliárd forintot kitevő forrást mozgatunk meg, amely korábban még soha semmilyen célból nem érkezett Kárpátaljára" – fogalmazott.

Megjegyezte: "Ha ehhez hozzávesszük a tavaly felhasznált közel hárommilliárd forintot, akkor az magáért beszél. A múlt évben több mint ezer kárpátaljai magyar vállalkozás jutott vissza nem térítendő támogatáshoz, de a földnevesítési támogatásból összesen mintegy 14 ezer kárpátaljai magyar ember részesült" – emlékeztetett, hozzáfűzve, hogy reményei szerint idén több tízezer magyar család részesül a támogatásokból. Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a magyar kormány gazdaságélénkítő támogatási programja nem ajándék, a folyósított pénz csak gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre használható fel.

Az eddigi körútjain szerzett tapasztalatairól szólva kiemelte: a kezdeti hitetlenkedés és szkepszis után az emberek – miután látták, hogy itt valós, kézzelfogható támogatásról van szó, hiszen a tavalyi pályázatok 97 százaléka nyert – kinyíltak, és egyre többen érdeklődnek a lehetőségek iránt, mindenekelőtt a mezőgazdaság, ipar és turizmus terén.

Jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a legtávolabbi településeken is elérje a helyi magyar vállalkozókat, ezért keresett fel, ezúttal immár másodízben, szórványtelepüléseket a Felső-Tisza-vidéken.

A politikus elmondta, hogy csütörtökön öt helyszínen tájékoztat, este pedig Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tart több száz fős fórumot, majd találkozik a város és a járás vezetőivel. A megbeszélésen – fűzte hozzá – elsősorban a helyi igényekről, problémákról szeretne tájékozódni. Mint fogalmazott, a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az aktuális hatalmak által mindig mostohán kezelt Beregszászra, amely a kárpátaljai magyarság szellemi, kulturális központja. A gazdaságfejlesztési programon belül Beregszász fogja képezni a súlypontot és ezen kívül is jelentős magyar forrásokra számíthat – mutatott rá.

Az államtitkár kárpátaljai tájékoztató körútjának zárónapján, pénteken tíz települést keres fel a Beregszászi járásban. Magyar Levente idén március 15-én Beregszászon jelentette be, hogy a magyar kormány 2017-ben összesen 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban és kedvezményes hitelben részesíti a kárpátaljai magyar vállalkozásokat az Egán Ede gazdaságfejlesztési program keretében.

(MTI)

(Címlapi fotó: MTI/Nemes János)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Szavazzatok ide DE ne költözzetek ide mert akkor meglátnátok milyen magas már a gané ami a fidesz szájából fröcsög.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.