Az ipari forradalom óta nem volt erre példa.

A brit elektromosáram-ellátó hálózatot és az elosztó rendszereket működtető National Grid szerint pénteken első alkalommal fordult elő, hogy teljes 24 órán keresztül nem táplált be szénerőmű elektromos áramot az országos hálózatba.

Hasonlóra a londoni Holborn Viaduct széntüzelésű erőmű 1882-es üzembe helyezése óta nem volt példa. A korábbi szénmentes áramtermelési rekord 19 óra volt.

Először működött Nagy-Britannia szénnel termelt áram nélkül egy napon át

A szénerőművek ettől még működnek, csak áramot nem táplálnak a hálózatba. Nagy-Britannia már hosszú ideje törekszik visszaszorítani a leginkább környezetszennyező fosszilis energiahordozók szerepét energiaellátásában a földgáz és a megújuló források, közöttük a szélenergia részarányának növelésével. A szigetország azt tervezi, hogy 2025-ig teljes egészében felszámolja a széntüzelésű erőműveket.

Tavaly a brit áramtermelés 9 százalékát adták szénerőművek, ami jelentős csökkenés a 2015-ös 23 százalékról. A földgáz a megtermelt áram 42 százalékát adta, a megújuló források 24 százalékát, az atomenergia pedig a 21 százalékát.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
hát nem tudom...egy szénfűtésű erőművet üresben futtatni nem kis feladat...egy bizonyos (gőz)nyomást tartani kell, a generátor háromezres fordulatát tartani kell, csak a gerjesztés nulla..illetve csak annyi, hogy a belső fogyasztást ellássa...aztán ha nagyhirtelen kell a szufla, akkor csak leszólnak a kazánházba: indulunk! és alig fél óra múlva már tolják a hálózatot...
az erőmű(vek) mérnökei igazi zsonglőrök...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.