Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy amerikai tagja meghalt, két német megfigyelő megsebesült, mikor autójuk aknára futott a szeparatisták által uralt Luhanszk megyében.

Kijev követeli a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében dolgozó EBESZ-megfigyelők biztonságának szavatolását és szabad mozgásának biztosítását a válság sújtotta térségben, továbbá elítéli azt, hogy a Moszkva által támogatott Donyec-medencei szakadárok rendszeresen akadályozzák a nemzetközi szervezet missziójának munkáját – szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap a Facebookon.

Az ukrán államfő arra – az ukrán hírportálokon az orosz Interfax hírügynökség közlésére hivatkozva kiadott – hírre reagált, amely szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja meghalt, két német állampolgár pedig megsérült Luhanszk megye szakadárok által ellenőrzött részén, amikor autójuk aknára hajtott a megszállt megyeszékhely közelében, Prisib településnél.

A több mint három éve zajló kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus során eddig ez a legsúlyosabb incidens, ami az EBESZ megfigyelői küldöttségével történt a Donyec-medencében, most először vesztette életét a misszió egy tagja küldetés közben.

Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy az esetet mielőbb ki kell vizsgálni és a felelősöket meg kell büntetni.

"Utasítottam a külügyminisztert, hogy legyen folyamatos kapcsolatban az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziójával. Elrendeltem továbbá, hogy az ukrán orvosok szükség esetén nyújtsanak segítséget" – írta Porosenko. Az elnök részvétét nyilvánította ki az EBESZ-küldöttség elhunyt tagja hozzátartozóinak, és reményét fejezte ki, hogy a küldöttség két sérült tagja hamarosan felépül.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren közzétett bejegyzésében szintén sürgette a tragédia alapos kivizsgálást, és megerősítette, hogy az ukrán fél kész minden szükséges orvosi segítséget biztosítani a misszió sérült tagjai számára.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
qxy
Ez olyan mint a " Béke fenntartók?.- ááá mi nem, mi nem nincs is fegyver ( a fotón) azt kinyír egy családot igy vagy úgy de ha az ember életbe marad és el vágja a nyakát a " Béke fenntartónak" Fel van háborodva az egész világ. .- ez a szemét terrorista de szemét. A hírekbe meg nincs hogy őmeg 16 gyereket mészárolt le. mert ő a " béke fenntartó."Ja, nincs igazam mert ez nem igaz. Na . az sem hogy az az özvegy ember terrorista.De az , mert a hírekbe ez volt.
silber13
@Csizmás Kond: Mindössze azért, mert az USA és Kanada is aláírta az egyezményt 47 másik állammal együtt,.De kérddezhetnéd, mit keres ott pl Mongólia.
Csizmás Kond
@silber13: na nézz oda...ez eszembe sem jutott volna----
Csizmás Kond
@silber13: namostmár ha tagja és föltétlen részt akart venni abban a micsodában ...és felrobbant...mégis ki kellett volna helyette felrobbanjon ?
silber13
@Csizmás Kond: Talán az aknát telepítóktól kéne megkérdezni, kinek is szánták azt az aknát!e azok elmebeteg gyilkolásra hajlamos faszok! Nekik mindegy, éppen ki megy arra!
Csizmás Kond
@silber13: .ez olyan vazze mint amelyik az uborkáját őrizte árammal a zuniós cigányok ellen...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.