A Nagy viaszmoly boltokban horgászcsaliként kapható hernyója képes polietilén biológiai lebomlására. Ez a leggyakrabban használt műanyag, ami a bevásárlótáskák alapanyaga is.

A cantabriai CSIC és Cambridge Egyetem kutatói fedezték fel, hogy a falánk hernyó a műanyag zacskót is megrágja.

A Nagy viaszmoly a méhkaptárak kártékony élősködője, óriási csapás a méhtermelőknek, méhviaszt fogyaszt. Véletlenül fedezte fel Federica Bertocchini kutató, aki amatőr méhész, hogy a kaptárból eltávolított kártevők lyukakat rágtak egy műanyag táskába. Nagyjából száz hernyó volt egy zacskóban.

Műanyagevő hernyók hozhatnak áttörést a környezetvédelemben

Negyven perc múlva jelentek meg az első lyukak, 12 órán belül 92 milligramm zacskót faltak be. Ez sokkal gyorsabb folyamat, mint amit baktériumokkal elértek korábban.

A hernyók által fogyasztott méhviasz egy polimer, egyfajta természetes műanyag, és kémiai szerkezete nem különbözik a polietiléntől

- mondta Federica Bertocchini, a tanulmány vezető szerzője. A kutatások szerint a kártevők a polietilént etilénglikolokká alakítják át.

Most azt az enzimet keresik, ami lehetővé teszi a polietilén lebontását, majd ennek nagymértékű előállítása fontos eszköz lehet a hulladéklerakókban és óceánokban felhalmozódott, nagyon nehezen lebomló polietilén műanyaghulladék eltávolításában.

(phys.org)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Na, jaj lesz a méhészeknek ha megszaporodnak a kukacok, csak meg ne egyék a számítógépet meg a tévét.

De a kukac enzimekkel legalább lehet csinálni fagyállót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.