A Gazeta orosz lap kirgiz nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva arról írt, a szentpétervári merénylet megrendelője egy ujgur dzsihadista volt.

Egy Szíriában harcoló kirgizisztáni ujgur dzsihadista parancsnok, Abu Szalah al-Uzbeki (valódi nevén Szirozsiddin Muhtarov) volt a szentpétervári metróban április 3-án elkövetett öngyilkos merénylet megrendelője – írta a kirgiz nemzetbiztonsági állami hivatalra hivatkozva a kedden a Gazeta.ru orosz hírportál.

Muhtarov ellen az Interpol tavaly nemzetközi körözést adott ki a biskeki kínai nagykövetség ellen augusztus 30-án megkísérelt terrortámadás miatt. A kínai diplomáciai képviselet kapujában egy ujgur öngyilkos merénylő vezette gépkocsi robbant fel, egy ember halálát okozva, és további hármat megsebesítve.

Muhtarovot a terrortámadás megszervezése mellett a terrorizmus finanszírozásával, irathamisítással, tiltott határátlépéssel és bűnszervezet létrehozásával is gyanúsítják. A terrorista kirgiz állampolgár. A közép-ázsai ország hatóságai szerint irataiban üzbég nemzetiségűként szerepel, de valójában ujgur származású.

A 27 éves férfi a túlnyomórészt üzbégek lakta kirgizisztáni Fergana-völgyben, Os megyében született. Egy ideig sofőrként dogozott több orosz városban, így Szentpéterváron is, majd a szíriai polgárháború kitörése után Jordániába költözött, ahol Korán-iskolákban tanult. Szíriában a főleg üzbégekből álló Tauhid val Dzsihád szélsőséges szervezet fegyvereseinek parancsnoka lett.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a múlt héten közölte, sikerült beazonosítni, hogy ki áll az Oroszország "északi fővárosában" elkövetett merénylet mögött, de nem nevezte meg az illetőt.

Egy alig ismert al-Kaida csapat is bejelentkezett

Az iszlamista szélsőségek internetes kommunikációját figyelő SITE Intelligence Group egyébként azt közölte kedden, hogy a terrortámadásért egy kevéssé ismert csoport, a Samil imám zászlóalj vállalta a felelősséget, az állítva, hogy az al-Kaida terrorszervezet megbízásából cselekedett, válaszul Oroszország szíriai, líbai és csecsenföldi fellépésére. A csoport, amelynek közleményét eredetileg egy mauritániai hírügynökség közölte, azt állította, hogy az öngyilkos merénylő, Akbardzson Dzsalilov az al-Kaida vezére, Ajman az-Zavahri utasítására követte el a merényletet.

A terroristák az orosz csapatok Szíriából való kivonását követelték, és újabb oroszországi merényleteket helyeztek kilátásba.

A szentpétervári terrortámadásnak 15 halálos áldozata volt, és további 102-en megsebesültek. A robbantással összefüggésben az orosz hatóságok összesen tíz közép-ázsiai származású személyt vettek eddig őrizetbe. Az öngyilkos merénylő kirgizisztáni üzbég volt, csakúgy, mint legkevesebb két feltételezett társa.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.