A 2040-es évektől akár meg is négyszereződhet a hőségstressz a városokban, amely már most komoly gondokat okoz.

Egyre inkább forrókká válnak a városok, az urbánus környezetben már most is dupla akkora hőmérsékletet mérnek, mint vidéken – jelentették ki kutatók az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) közgyűlésén a Blikk cikke szerint.

A hatás ráadásul csak nőni fog, a klímaváltozások csak ráerősítenek erre a jelenségre a Genti Egyetem munkatársa, Hendrik Wouters szerint. 

A városok ráadásul még éjszaka sem tudnak lehűlni, köszönhetően a beton és aszfalt hőmegtartó erejének.

Wouters szerint a következmények már most észlelhetők: nyáron mérhetően csökken a városokban a munkateljesítmény, károsodik az infrastruktúra és lényegesen több beteg kerül kórházba. Még a halálozási arány is jelentősen megnövekszik ebben az időszakban.

A kutató úgy látja, 2041 és 2075 között a városok hőségstressze megnégyszereződhet, de a vidék is forróbbá válik erre az időszakra, a két terület közti eltérés (hogy a városban nyáron dupla olyan magas a hőmérséklet, mint vidéken) megmarad.

A drasztikus károsanyag-kibocsátással lehetne elejét venni az egyre kínzóbb nyaraknak, amelyeknél egyre több, akár 25 riasztási nappal is lehet számolni nyaranta.

A regionális felelősöknek elsősorban arról kell gondoskodniuk, hogy a városok kompaktak és zöldek legyenek és a lehető legkevesebb üvegházhatású gázt bocsássák ki

- magyarázta a kutató, aki szerint egy régi japán módszer segíthet, vagy legalábbis enyhíthet a nyári forróságon. Japánban ugyanis nyaranta összegyűjtött esővízzel locsolják fel az utcákat, tereket, kerteket, ez pedig mérhetően csökkenti a hőmérsékletet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.