Halálosan megfenyegették az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) és a háborús veteránok szövetségének tagjai Jeton Neziraj koszovói drámaírót, akinek darabját Urbán András szabadkai rendező állítja színpadra Pristinában pénteken.

Sajtóhírek szerint néhány, önmagát azonosítani nem kívánó férfi csütörtökön a Pristinai Nemzeti Színházban azt követelte, ne mutassák be a Bordel Balkan (Balkáni bordély) című előadást, mert az szerintük bemocskolja az UCK-t.

Azzal fenyegetőztek, hogy megakadályozzák a premiert. A drámaírót halálosan megfenyegették.

A háborús veteránok szövetsége közleményben erősítette meg, nem engedi bemutatni a darabot.

A veteránszervezet szerint az előadás rágalmakat fogalmaz meg a Koszovói Felszabadítási Hadsereg ellen, kigúnyolja a nemzeti értékeket. Közölték, találkoztak az íróval, aki nem akarta megmutatni az előadás szövegét. Az előadás bojkottjára szólították fel az embereket.

Jeton Neziraj szerint viszont éppen azért kell minél több embernek megnéznie a Bordel Balkant, hogy a fenyegetők tudják, nincs hatalmuk. Fel kell lépni a szabadságot elnyomó törekvések ellen. A szerző elhamarkodottnak nevezte a veteránok tiltakozását, hiszen nem is látták az előadást. Az esetet a rendőrségnek jelentették.

Urbán András rendező azt mondta, a fenyegetéseknek nincs hatásuk, befolyásuk a bemutatóra, mindent a tervek szerint folytatnak.

Nem számítunk komolyabb zavarra az előadás alatt, azonban megeshet – mint mostanában gyakran –, hogy a reakciók túllépnek a törvényesség határain, bizonyos jobboldali erők így akarnak hatást gyakorolni a gondolkodásra.

Az UCK a kilencvenes években gerillaakcióiról híresült el. Az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején feltételezések szerint tagjai háborús bűnöket követtek el. Ezek kivizsgálására nemzetközi bíróságot állítottak fel, amely hamarosan megkezdi a munkáját.

Az UCK tettei máig vitatottak, még azzal is vádolták tagjait, hogy szervkereskedelmi hálózatot szerveztek, fogságba ejtett, elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, gyilkoltak meg. A koszovói albánok hősöknek, a szerbek háborús bűnösöknek tartják őket.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Mit is vátok az" úri " közönségtől?? Balkán!!!
vladimir putin
Epp arra jart Magomed, aztan beugrott egy kicsit kulturalodni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.