Nem dobja ki a frakcióból a Fideszt az Európai Néppárt, de felszólították Orbánt, hogy tartsa tiszteletben az egyetemes emberi szabadságjogokat. Arról is beszéltek, hogy otromba a kormány unió-ellenes kampánya.

Világosan kifejezte a Néppárt, mit vár a Fidesztől és Orbántól

Nem teszik ki az Európai Néppártból (EPP) a Fideszt, de kemény hangon utasították Orbán Viktort arra, hogy tartsa tiszteletben a tudomány szabadságát, és ne viselkedjen úgy, mint a lengyel kormány – ezt Manfred Weber, a párt frakcióvezetője nyilatkozta a párt szombati ülése után a Politico élő tudósítása szerint. 

 A Politico cikke szerint Joseph Daul, a párt vezetője arról beszélt, hogy Magyarországnak be kell tartania a törvényeket, tiszteletben kell tartania a tudomány szabadságát. Daul szerint a Néppárt elnöksége egyeztetett Orbánnal arról is, hogy a Fidesznek és Magyarországnak mindenben el kell fogadnia az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek. Orbán mindezt elfogadta.

"Az Európai Néppárt elnöksége világosan kifejezte Orbánnak és a Fidesznek, nem fogadjuk el az alapvető jogok korlátozását és a jogállamiság leépítését. Ez magában foglalja az egyetemek függetlenségét és a tanulás szabadságát is. Az Európai Néppárt törekszik arra, hogy a CEU továbbra is működhessen, hogy a határidőket felfüggesszék, és meginduljon a tárgyalás az USA érintett szerveivel."

- olvasható a párt Politicon idézett közleményében.

Kizárásról is lehetett szó

A hvg.hu cikke szerint az ülés előtt Manfred Weber frakcióvezető újfent kemény hangon ítélte el a civiltörvény-tervezet is. A lap szerint ugyanakkor a kizárás is szóba kerülhetett, legalábbis a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írt arról, hogy Orbánnak a tudomására hozták, ha nem változtat politikáján, akkor felfüggeszthetik a Fidesz tagságát az EPP-n belül. 

Manfred Weber frakcióvezető nem erősítette meg az információt, de annyit mondott, "nem marad következmények nélkül, ha" Orbánék kitartanak az eddigi politikájuk mellett. 

EPP: otrombán EU-ellenes az "Állítsuk meg Brüsszelt!"

Az Európai Bizottság egy hónapot adott arra a Fidesznek, hogy megválaszolják a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos bizottsági aggodalmakat. A civilekkel szembeni szigorítás is szóba került.

Az EPP MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

olyan szintet értek el a Fidesz folyamatos Európa-ellenes támadásai, ami megengedhetetlen

- hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kormány nemzeti konzultációja "rendkívül félrevezető".

"A brüsszeli döntéseket közösen hozzák az európai kormányok, köztük a magyar kormány, valamint az Európai Parlament, amelyben a magyar emberek képviselői is jelen vannak" – mutattak rá.

Emellett kiemelték, a pártcsalád úgy véli, hogy "a civil szervezetek szerves részét képezik bármelyik egészséges demokráciának".

Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény vitatott módosítása miatt, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).

Budtpesten máshogy csapódott le a raport

Már Rogán Antal sem tért ki a néppárti aggodalmakra, mikor sajtótájékoztatót adott szombaton délelőtt Brüsszelben (bővebben itt), ám Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóiroda-vezető közleménye még inkább ezt látszik alátámasztani.

"Az Európai Néppárt szombati elnökségi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök leszögezte, hogy Magyarország kormánya minden nyitott jogi kérdésben készen áll az együttműködésre az Európai Bizottsággal" – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek. Havasi szerint "ahogy a múltban, úgy a jövőben is a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat megállapodással kívánja rendezni a kormány.

Magyarország miniszterelnöke újra egyértelművé tette, hogy a kormány nem kívánja bezárni Soros György Budapesten működő Közép-Európai Egyetemét."

Magyarországon azonban előjogokat egyetlen egyetem sem élvezhet, a magyar jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Tényleges tevékenység nélküli, offshore-postaládaként működő felsőoktatási intézmények létét a magyar jogszabályok a jövőben sem engedik meg.

Orbánék szerint az "Állítsuk meg Brüsszelt!" nem unió-ellenes:

A miniszterelnök világossá tette, hogy a kormány által indított nemzeti konzultáció nem Európa-ellenes, éppen ellenkezőleg, azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformálják az Európai Uniót, amely jelenleg sok tekintetben rosszul működik, és megújításra szorul.

Orbán Viktor Havasi Bertalan közlése szerint kérte az Európai Néppárt segítségét, hogy a magyar családok számára komoly rezsinövekedéssel járó energiaunió tervezetét az Európai Bizottság vonja vissza.

"A bevándorlás kérdésében pedig hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra sem tudja elfogadni az illegális migránsok ellenőrizetlen bevándorlását, és minden körülmények között fenn kívánja tartani az európai és magyar határokat védő kerítést" – olvasható Havasi Bertalan MTI-nek megküldött tájékoztatásában.

 (Címlapi kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
Ígérni még egy csóró is tud, hát még a sorosbérenc felcsúti ki pocakos tolvaj zsebcézár, aki g..i és besúgó.
human
Volt egy ejnyebejnye. Ennyi. A kisvasút pedig tovább pöfög.
Tollascsőr
@szép új világ: Hogy stillszerű legyek és az ő szavaikkal éljek, "genetikailag" képtelenek rá.
eugen4402
Ezek a bohócok nem is sejtik, milyen blamázsba keverik állandóan Magyarországot... Talán nem kellene kötelességszegési eljárásokra járkálniuk, ha kiskorukban tanultak volna egy csipetnyi ILLEMET. Valahogy ez is kimaradt, egyebek mellett.
Tollascsőr
@lusta: Édesanyám szokta volt mondani: - "Olyan szegény nem lehetsz hogy még ígérni sem tudsz!"
Nessy
@Horizont: Mindtől, ebben a sorrendben!
wagabund
..."Nem dobja ki a frakcióból a Fideszt az Európai Néppárt"...

húúúú...ezt a mázlit...
papa.49
@wagabund: Előbb,utóbb az is bekövetkezik, eltelt pár óra már megint a baromságait nyomatja, ki kell ZÁRNI A FÜTYISZT A FRAKCIÓBÓL!!!
quadrocopter
Jól van, tudtam mindig, hogy megnyertük a II. vh.-t!
nyanya001
@Horizont: Nem könnyű a tolvajok élete. :-)
quadrocopter
@Horizont: Remélem az ebola elviszi a Rogán-patkányt!
bencemacska
@papa.49: ma, 17:03
Nem a frakcióból, hanem az életből!!!
simmering73
Nem értem miért könyörögnek ennek a geci bandának. Ezek a szép szóból nem értenek.
Borsodi
Itthon nap mint nap ígérget,mért ne tudna Brüsszelben is.
Yoda69
Meg mindig nem ismertek ki a pavatancos gecit ? Semmi sem fog valtozni. A taho nem ert a szepszobol, csak az erobol.
kisrigó
@Horizont: Lehet, hogy rájött, hogy a "kedves főnöke" pofon elhárítónak vitte magával. Valahogy nem tudom sajnálni, de van az a pénz, most kérünk magától valamit!
lusta
˝számunkra csak a konkrét eredmények számítanak és gondolom, az Európai Bizottságnak is.˝
Ezt Merkel mondta találkozó utáni sajtótájékoztatón.
Na ez az, amiről a hazi média mélyen hallgatott.
Desischado
Persze, hogy nem tették ki, mert a szavazataik kellenek. orbánnak meg no para, odakint mindent megígér, itt meg hazudik tovább. Nem vagyok az ítélettel kibékülve!
justhpeter
Bízom benne, hogy ezt most be is hajtják rajta
szaboria1
Ma reggeli M1 híradóban Orbán teljesen mást mond mint ami a valóság. Pedig pont az ellenkezőjét ígérte meg mint a mit nyilatkozik.
papa.49
@szaboria1: Csodálkozol, már a bábát is átverte elől várták, de hátul jött, szar volt, és az is maradt))))))))))))
quadrocopter
Itthon színez a nyalogánymédia, pedig tudjuk, lecsicskáztatták a Gecit! Ha elismeri, ha nem!
Csizmás Kond
...aki nem Magyarországon fizet adót az ne szóljon bele a dolgainkba.
kiscsillag66
Elképesztő ez a manus! Merőben mást mond itthon, mint Brüsszelben. Ahogy szokta. Nem tudom, Brüsszel ezt meddig hagyja.
Maxipocak
Én a helyükben úgy b***tam volna ki őket, mint macskát szarni! Másból nem értenek, csak az erőből. Féreg bagázs. És most elnézést kell kérnem a férgektől...az igaziaktól...
evacica
Ahogy kijött a sajtótájékoztatóján már teljesen mást mondott! Ez az ember aki azt állította, hogy ő soha nem hazudik!!! Röhej képtelen igazat mondani jellem nuku!
kukac50
Végig néztem az európai parlamentből közvetített Orbán beszédet szerdán.,Itthon miért mond mást? Orbán olyan mint a nyárfalevél kétszínű! A Konzultációs levélben írtakat is kifogásolták Hazugnak és álságosnak mondták!
advocat
Amíg épülnek a stadionok, Brüsszel is meg a magyar nép is le van sz..a! Ennyit érünk mi. De megérdemeljük. Mi választottuk. Ez a demokrácia! Szerinte. Az Európai Néppárt is bakaphatja! Mert ők sem sokat érnak. Felveszik a havit, és ők is ránk. Nagyívben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.