Észak-Korea “bármely pillanatban” készen áll arra, hogy végrehajtsa újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantását – figyelmeztetett hétfőn a kommunista diktatúra védelmi minisztériuma.

A KCNA állami hírügynökség által ismertetett phenjani közlemény szerint Észak-Korea “teljes mértékben készen áll bármilyen amerikai lépésre”, és ha Washington nem hagy fel “ellenséges” politikájával, akkor a diktatúra felkészül a megelőző atomcsapásra.

Megelőző atomcsapást fontolgat Észak-Korea

A minisztérium azt is közölte, hogy ha a legfőbb vezetés úgy dönt, az ország bármikor képes megtenni a kellő intézkedéseket, hogy “nukleáris erejét maximálisan megerősítse”.

Észak-Korea 2006 óta öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre, közülük kettőt tavaly. Nemrég ismét megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát egy újabb ballisztikusrakéta-kísérlettel.

Szakértők műholdfelvételek alapján hetek óta jelezték, hogy Phenjan hamarosan újabb atomrobbantást hajthat végre.

A Trump-kormány türelme elfogyott Észak-Koreával szemben. Az elnök egy interjúban azt mondta, hogy szeretné Kína segítségével megoldani az észak-koreai helyzetet, de ha Peking nem segít, az Egyesült Államok egyedül is képes “megoldani a problémát”.

Közben a hétvégén váratlanul Szöulba látogatott Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség vezetője. Pompeo találkozott a dél-koreai hírszerzés irányítójával, az országban állomásozó amerikai csapatok parancsnokával és a dél-koreai elnöki hivatal illetékeseivel.

Az Egyesült Államok által pár hete meghirdetett “maximális nyomásgyakorlás és figyelem” doktrínára reagálva a phenjani vezetés bejelentette, hogy ha az Egyesült Államok maximális nyomásgyakorlásra készül, akkor Észak-Korea atomfegyver-programját gyorsítja fel maximálisan.

(mti)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.