Kiderült, mit jelent az, hogy az Európai Néppárt szombati ülésén "nyíltan és őszintén" beszéltek Orbán Viktorral. Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével például veszekedtek. A szakértők szerint a magyar kormány magasról tenni fog az európai intelmekre.

Egyre színesebb részletek derülnek ki az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek hét végi tanácskozásáról. A bne IntelliNews régiós hírportál azt emeli ki, hogy Orbán Viktor, aki a Fidesz vezetőjeként vett részt a tanácskozáson, megígérte, hogy kormánya teljesíteni fogja az Európai Bizottság kívánságait a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban, de ezt "szűken értelmezi".

Orbán ugyanis nem a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását vállalta, azaz ezt és a bizottsági elvárások teljesítését nem tekinti egynek – véli a bne. Az EPP vezetősége ugyanakkor világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek tiszteletben kell tartania a tudomány szabadságát, az egyetemek autonómiáját és be kell szüntetnie kormánya Brüsszel-ellenes propagandáját.

Orbán a hírek szerint kitartott amellett a véleménye mellett, hogy a Közép-európai Egyetem ügye tisztán jogi kérdés.

A bne idézi azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Orbán enyhén szólva összeakasztotta a bajszát az EPP nehéz súlyú vezetőivel. Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott vitája például veszekedéssé fajult. Egyes jelenlévők azzal fenyegették a magyar vezetőt, hogy leállíttatják a Magyarországnak járó EU-támogatások kifizetését.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy az EPP messze nem hiszi, hogy a szombati dorgálás nyomán a magyar miniszterelnök betartja az ígéreteit, azaz felhagy az EU-val szembeni attakjaival. Angela Merkel német kancellár a hírek szerint csak annyit mondott, hogy kíváncsian várja milyen kézzel fogható eredményeket hoznak az értekezleten elhangzottak.

A CEU-ügy része Orbán támadásának a külföldi támogatásokat is kapó civil szerveztek ellen – tájékoztatta befektető ügyfeleit Andrius Tursa a Teneo Intelligence tanácsadó cég elemzője. Miközben a Fidesz szövege jól cseng a párt támogatóinak fülében, a Brüsszel folytatott zajos vita továbbra is megterheli Magyarország külföldi megítélését.

A szakértők úgy vélik, hogy az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárásnak sem lesz különösebb hatása a kormány politikájára, mivel azt már a 2018. tavaszi parlamenti választásokkal kapcsolatos megfontolások irányítják. Orbán évek óta az EU-val riogatja a népet, hogy a Fideszt a magyarok védelmezőjeként állíthassa be. – írja a napi.hu.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Zeta
Nehogy már az ország, vagy európa érdekeit önös érdejei elé helyezze!
F_Viktor
Nagy szerencseje orbannak, hogy Merkel meg mindig turelmes vele szemben. Csak ennek oka't nem ertem...
eszegfu
@F_Viktor: Talán azért, mert egy "beteg"-hez sokkal több türelem kell... ugy általában.
quadrocopter
Ma már a mai napilap mellé bedobtak egy külön "Álliccsuk meg Brüxellest" hupikék csupakéket is!
Úgy tűnik nem igazén tolonganak a habony-propagandára a rebbellisek, kiegészítő papírra is szükség van!
dr. prédikátor
@eszegfu: A hülyékhez meg még több Lásd geci viktor szopkin!!!
eszegfu
@dr. prédikátor: Elsőre én is ezt gondoltam! De tudod én is "urinő" vagyok, mint Merkel!?:)) (@F_Viktor-tól "elbirtokoltam" a kifejezést)
bencemacska
@F_Viktor: ma, 13:03
Szerintem viszonylag sok német nagyvállalat van M.o-n, akiknek jól jön az olcsó munkaerő és az adómentesség, amit kapnak!!!.
justhpeter
Érdekes felvetés. Azonban maga az eset már nagyon a peremen billeg. Amennyiben az EU eltűri Orbán baromságait, azzal nem csak magát járatja le és dönti porba a szavahihetőségét, hanem nagyon káros precedenst teremthet a többi agyhalottnak.

Komoly létjogosultsága csak akkor van annak, hogy nem kell foglalkozni Orbán idiotizmusával, ha Merkeléknek már van konkrét elképzelésük a kétkörös Európáról, amibe a magyarok Orbán vezetésével természetesen nem férnének be. Olyan elképzelés, amelynek már esetleges közeli dátuma is van. Ebben az esetben nem kell ezzel a töketlen Orbánnal foglalkozni, folyamatos kötelezettségszegési eljárásokkal és apróbb pénzmegvonásokkal távol lehet ezt a majmot tartani a komoly dolgoktól.

Nem véletlen, hogy komoly európai politikus már az utóbbi három évben nem jött ide.
eugen4402
Ha legközelebb valami meccsre megy, Az Interpol ügynökei szépen csendben vegyék őrizetbe... Valami balhét csak rá lehet verni. Addig legyen előzetesben, aztán közben jöhetnek a nagy zsugások a falrafestett bizonyítékaikkal. (Nem tom', a diplomáciai mentesség akkor is fennáll, ha bestiálisan megerőszakolja és meggyilkolja a szállodai szobalányt..?) Legfeljebb tíz év múlva kiderül, hogy az áldozat hüvelyváladékából kimentett DNS-mintát manipulálták, mint nálunk a Nokiás dobozban lévő kenőpénzeket...
Lepényleső
Olyan tényezővé tettek 1920.06.06.-án,hogy teljesen mindegy nekik mi zajlik itt azóta?
F_Viktor
@bencemacska: Ugyanezeket megkapnak Lengyelorszagban, Szlovakiaban, Romaniaban. Sot, ha a szerbek is EU tagok lesznek, akkor fognak majd maguktol is menekulni Magyarorszagbol.
bencemacska
@F_Viktor: ma, 19:8
Igen, de ezek az üzemek viszonylag újak, még előbb leamortizálják őket, aztán nem itt építenek újat!!!
kukac50
Orbán nem tudja felfogni,hogy az unió elvárásait be kell tartani!
Itthon még az újságírók kérdését sem érti meg,azért nem válaszol.
nevemnick
A vezír figyelmébe:

Az ostobaság is van olyan halálos veszély, mint az árulás.
/Scott Westerfeld/

...
Desischado
Eljárta orbán a pávatáncot, de amíg Brüsszel nem foganatosít komoly szankciókat vele szemben, addig fütyül mindenre!
F_Viktor
@Desischado: Ezert varom, hogy osszel Schulz nyerjen Nemetorszagban, s jot nevessek a sok idiota, Merkelezo jobbereinken.
bakegya
Aknamunkálkodás amit sose fog MAGYARORSZÁG KIHEVERNI.Seggbe rúgni nem akarják,PEDIG MÁR TEGNAP IS KÉSŐ LETT VOLNA!
Ludas Matyi
@F_Viktor: vezeg, ha Schulz lesz akkor annyi nektek! Ez büdös szaju alkoholista, 6 elemit vegzett majom ki fogja nyirni Magyarorszagot es lebontatja a keriteseket. Akkor mit fogsz tenni faszfej, ha vegig basszak a kreten honfoglalok lanyaidat, asszonyodat es anyatokat? A problema magyarnal, hogy halvany fingja nincsen a nemet vagy akar a nyugat europai politikarol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.