A centrista francia elnökjelölt Emmanuel Macron egy évvel ezelőtt alakult pártja többséget szerezhet a nemzetgyűlésben. A Le Pennel folytatott tévévitán Macron tetszett jobban a franciáknak.

Többséget szerezhet Macron pártja egy közvélemény-kutatás szerint

A négy nap múlva esedékes francia elnökválasztás favoritjának számító Emmanuel Macron centrista jelölt egy éve alakult politikai mozgalma megszerezheti a többséget a nemzetgyűlésben a júniusi választásokon – derül ki az Opinionway közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Les Échos című napilap ismertetett csütörtökön.

Ez az első tanulmány, amely az elnökválasztást hat héttel követő nemzetgyűlési választásokon induló pártok esélyeit vizsgálja.

A felmérések szerint a várhatóan vasárnap az elnökválasztást megnyerő Emmanuel Macron En Marche! (Lendületben!) nevű mozgalmának jelöltjei az 577 fős nemzetgyűlésben 249-289 helyet szerezhetnek meg a június 11-én és 18-án esedékes kétfordulós választásokon. A szuverenista Marine Le Pent jelölő radikális jobboldali Nemzeti Front viszont csak 15-25 képviselői helyre számíthat.

A kormányzó Szocialista Pártnak mintegy 28-43 képviselője lehet az új nemzetgyűlésben, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak a felmérés szerint 200-210 fős frakcióval rendelkezhet majd.

A radikális baloldalnak és a kommunista pártnak alig 6-8 képviselői helyet jelez a tanulmány.

"Ez azt mutatja, hogy nem lehetetlen az sem, hogy Macron mozgalma megszerzi az abszolút többséget abban az esetben, ha a külföldön élő franciák és a tengerentúli területek is rá szavaznak" – mondta Bruno Jeanbart, a kutatás vezetője a Les Échos-nak. "A legrosszabb esetben is Macroné lesz a legnagyobb frakció, és ez elégséges ahhoz, hogy megpróbáljon létrehozni többséget. A kérdés az, hogyan és kivel" – tette hozzá az elemző.

Az abszolút többséghez 289 képviselő szükséges a nemzetgyűlésben.

Emmanuel Macron 2016. április 6-án, akkor még a szocialista kormány gazdasági minisztereként, ezért hozta létre politikai mozgalmát, hogy meghaladja a hagyományos jobb- és baloldali pártberendezkedést, amely évtizedek óta meghatározza a francia kormányzatokat.

A felmérés azt mutatja, hogy a francia politikai berendezkedés átalakulása elsősorban a szocialista és a radikális baloldal rovására történik, és a kormányzó szocialisták frakciója még kisebb lehet, mint az 1993-as választásokat követően, amikor csak 57 képviselővel rendelkezett.

Macront találták meggyőzőbbnek a tévénézők

A három nap múlva esedékes francia elnökválasztás favoritjának számító centrista Emmanuel Macront, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági miniszterét találta meggyőzőbbnek a tévénézők 63 százaléka az elnökjelöltek szerda esti tévévitájában a szuverenista Marine Le Pennel szemben, akire a megkérdezettek 34 százaléka szavazott – derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet gyors felmérésből, amelyet a BFM hírtelevízió ismertetett.

A két jelölt közel három órán keresztül személyeskedő, éles támadásokkal tarkított, sokszor zűrzavaros tévévitát folytatott egymással, amelyből teljesen hiányzott a két forduló közötti francia elnökjelölti vitákra jellemző ünnepélyes hangvétel.

Az elnökjelöltek egymás szavába vágva és egymást hazugsággal vádolva taglalták a gazdaságpolitikát, az eurót, az oktatáspolitikát és a terrorizmus elleni harcot érintő elképzeléseiket, amelyekből teljesen egyértelművé vált, hogy semmiben sem értenek egyet.

Marine Le Pen szavazóinak 85 százaléka a saját jelöltjét, 12 százaléka pedig Macront ítélte meggyőzőbbnek, míg a centrista jelölt szavazótáborának csak 3 százaléka vélte úgy a felmérés szerint, hogy a rivális nyerte meg a tévévitát.

A múlt vasárnapi első fordulóban harmadik helyen végzett Francois Fillon konzervatív jelölt táborának 58 százaléka Macront, 30 százaléka pedig Le Pent találta meggyőzőbbnek, a negyedik helyre szorult radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon választóinak kétharmada szerint Macron, egyharmada szerint Le Pen győzött.

A tévénézők 64 százaléka úgy gondolja, hogy a centrista politikus rendelkezik jobb programmal, míg 33 százalékuk szerint Le Pen. Ugyanilyen arányban oszlanak meg a szavazatok arról, hogy melyik jelölt rendelkezik inkább elnöki kvalitásokkal.

A kedden és szerdán nyilvánosságra hozott felmérések Emmanuel Macron mintegy 59-60 százalékos győzelmét vetítik előre a vasárnapi második fordulóban.

(MTI)

(Címlapi kép: Facebook/Emmanuel Macron)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ördögvadász
@wagabund: a dolgok elébe nem lehet és nem is akarunk ugrani.
De egy dolgot már ma egészen bíztosan lehet tudni: éspedig, Franciaországot egész bíztosan egy nõi személy fogja a következõ években vezetni. Ez 100%.
A kérdés csak az, ki lesz az a nõi személy? Le Pen, vagy Angela Merkel?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Ördögvadász: így értem..
...a franciák jó része a fülkében dönti el izomból, kit is választ...legalábbis a riportalanyok ezt mondták...ők remélhetően tudják miért.
Ördögvadász
@libellle: és mit jelent 'náci' öcsike? Mit jelent a számodra?

Staats - Fiktion und Wirklichkeit

Nein, ich hatte keine schlechte Kindheit.
Meine Eltern sind auch nicht geschieden.
Ich habe auch kein Alkoholproblem.
Ein 'Ausländerhasser' bin ich auch nicht.

Ja, ich habe einen Schulabschluss und
gehe einer geregelten Arbeit nach.
Ja, ich habe Kinder und bin verheiratet.

JA, ICH BIN NATIONALIST!

Tudod Petike, lénnyegében mind egyformák vagyunk.
Csak van, aki meri nyíltan vállalni, mint én, Le Pen és tábora, Orbán és tábora és, és, és...
És vannak hozzád hasonlók, akik nem merik vállalni. Csak ez a külömbség!
libellle
youtu.be/7E8kwZInH4U
NAZIS RAUS AUS EUROPA!!!
Vállald le pen-t akit putin finansieroz és az egész názibagazst. Szép életet neked Ja és nem vagyok neked az öcsike . Maradjál natonalist, amennyiben itt nyugaton mocskolod a levegöt akkor én nationalista vagyok és mondom nazik haza!!! Nekem nem kell válallni titeket mert utálom a NAZIKAT !!! öcsike!!!
Ördögvadász
Radikálisak vannak mindenütt. Sajnos. De Le Pen egyértelmüen nem az.
Míg apja ellen 2002 május elsején több mint két millió ember ment az utcára, 2017 május elsején alig voltak 200 ezren. A kampányolók pedig ugyanazok, szocialisták és ballibsik voltak.
Le Pen holnap alul marad, de ezzel el is van temetve? Majd meglátjuk.

Aki a nemzetért, a hazáért, a hagyományokért, a gyermekeink jövõjéért harcol, az egy egézséges patrióta, egy normális nacionalista.
Akár az izraeli zsidók, vagy bármely nemzet többsége, Öcsikém!
libellle
@Ördögvadász: Végül is nem akartam válaszolni, de, le pen nagyon is nationalista. Joval rosszabb mint az apja. Amennyiben kellöen informálódnál akkor tudnád, hogy le pen telefonbeszélgetéset több ország lehalgatta, söt még a putin ellenes oroszok is. Igy tudnád, hogy le pen putintól 18 millio € kapott a kampanyra söt többet is igert neki amennyiben kivezeti az országót az EU-ból a NATO-bol és putin ölébe teszi Franciaországot. le pen olyanokat igér amit kb. 101 % ban nem tud betartani. Ö nem a nemzetér a hazáert és hasonló "magas" célokért harcol, kizárólag magáert kizárólag a hatalomért és a pénzert. Te és hasonloan tul naiv személyek mind ezt elhiszitek. Vagy te tényleg meggyözödéssel hiszed, hogy Magyarország miniszterelnöke a nemzetért és a hazaért harcol. Amennyiben igen akkor jóval naivabb vagy az átlag naivnál. De bizonyára ott abban a buborékban jól érzed magad. Vigyázz amikor szétpukkan nagyot esel és roppantul megütöd magad. Ugyanis mindig jobb logikaval megközeliteni a tényeket, a tények pedig nem álmok.
Ördögvadász
@libellle: nekem igazából nem kell válaszolnod, ha nehezedre esik Öcsikém! Talán magadnak.

Ami jelenleg az arab világban dúl, az fölül múl minden logikát. A valóság és a logika...
Vagy a logika ennyire komplex valóság!?

Le Pennek van egy politikai háttere. Orbánnak úgyanígy.
Lehet õt támogatni, vagy támadni, vagy megakadályozni, vagy...
Le Pen Moszkvában kölcsönt kért, a sajtó elõtt, hívatalosan, miután a francia bankok ezt töle megtagadták.

És nézzük a másik felet, a populista Macront, a Bilderberg és Rothschild jelöltet:

2016 ápr. 6-án megalapítja a En Marche pártot (amit inkább még egy tömörülésnek, mint pártnak lehet nevezni). A vásztási kampány finanszirozását meg...jobb nem említeni...egy bankosnak az elitbõl... . Na, és viola, máris elnök a buzi (ami persze nem tilos, csak..) Macron.
Felívelõ karrier áll mögötte: kitünõ kiképzés ( École nationale d'administration (ENA) - elit káder iskola, karrier a Rothschild dinasztiánál, felavatás, beavatás a Bilderberg nagy familiába (2014 jun. 1. Kopenhága.)
Ami meg holnaptól következik, azt meglátjuk...nemsokára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.