Gazdasági értelemben véve, természetesen.

Mára Magyarország vált Kína első számú gazdasági partnerévé a közép-európai térségben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pekingben a közmédiának.

A politikus – aki az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció tagjaként érkezett a kínai fővárosba – a Bank of China képviselőivel és Csung San kínai kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalása után kiemelte: Közép-Európából Magyarország exportál a legtöbbet Kínába – ezen belül a legtöbb élelmiszert a kiadott élelmiszerexport-engedélyek alapján –, közép-európai összevetésben Magyarországra érkezik a legtöbb befektetés az ázsiai országból, és nálunk nő a legnagyobb ütemben a kínai turisták száma.

Szijjártó: Magyarország vált Kína első partnerévé Közép-Európában

Szijjártó Péter és Vang Ji kínai külügyminiszter találkozása

A pénteki tárgyalások során több olyan megállapodás született – és a többnapos kínai látogatás során még több is várható –, amelyek nyomán a gazdasági, turisztikai, kereskedelmi kapcsolatok tovább bővülnek – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A kínai és a magyar Eximbank – folytatta – megállapodott egy egymilliárd dolláros befektetési alap létrehozásában, amelybe a magyar pénzintézet 70 millió dollárnyi befektetéssel száll be, cserébe pedig 140 millió dollárnyi befektetést hajt végre az alap Magyarországon.

Felidézte, hogy a két Eximbank már korábban is létrehozott egy befektetési alapot 500 millió dollárral, ebben a magyar Eximbank 30 millió dollárral vett részt, az alap pedig 90 millió dollárnyi befektetést hajtott végre Magyarországon, vagyis "a befektetett összeg többszörösen megtérül".

Szijjártó: Magyarország vált Kína első partnerévé Közép-Európában

Szijjártó Péter és Vang Ji kínai külügyminiszter tárgyalása

A miniszter arról is beszélt, hogy az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank felvette tagjai közé Magyarországot, ami megnyitja a lehetőséget arra, hogy a magyar technológia és know-how, elsősorban a vízgazdálkodás és az informatika területén, betörhessen az ázsiai beruházások piacára. A bankban Magyarország regisztrált tőkearánya 100 millió dollár lesz – tette hozzá.

Szijjártó Péter beszámolt emellett arról a megegyezésről, hogy módosítják a két ország közötti légügyi megállapodást, így több kínai városból is üzemelhet majd légi járat Magyarországra. A Budapest-Peking járat után megkezdődtek a tárgyalások egy Budapest-Sanghaj járat indításáról.

Szijjártó: Magyarország vált Kína első partnerévé Közép-Európában

Szijjártó Péter és Csao Hszian-ming, a ZTE elnök-vezérigazgatója tárgyalnak

Kitért a Kínába irányuló magyar élelmiszeripari export rendkívül dinamikus bővülésére: tavaly a kivitel 58 százalékkal nőtt – meghaladva a 75 millió dollárt –, és idén az első két hónapban újabb 100 százalékos növekedés tapasztalható, aminek az az oka, hogy Közép-Európában Magyarország rendelkezik a legtöbb élelmiszeripari exportengedéllyel.

Megjegyezte továbbá, hogy sikerült véglegesíteni a magyar kukorica exportjára vonatkozó engedélyezési eljárást, így hamarosan a kivitel szintén megindulhat Kínába.

Emellett rövidesen magyar tejtermékek is kerülhetnek az ázsiai országba – fűzte hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter végül elmondta, hogy 2016-ban a magyar kivitel rekordot döntött.

2,25 milliárd dollárnyi exportunk volt Kínába, ami 25 százalékos bővülést jelentett, az idei első két hónapban pedig további 31 százalékkal növekedett – tette hozzá Szijjártó Péter.

(MTI)

(Címlapi kép, fotók: Külgazdasági és Külügyminisztérium)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Nem vagyunk mi Közép-Európában. Mi Balkán vagyunk és ez meg is látszik - madarat tolláról...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Mondott ő már mást is,ami igaznak nem volt mondható?
Nessy
Az mindig a legnagyobb partner, szövetséges, ahol éppen jár Szijjártő!
Egyébként a kinaiak korábban fedezték fel a magyar piacot, mint a fidesz megszületett.
elnyomott
Nem vagyunk mi Közép-Európában. Mi Balkán vagyunk és ez meg is látszik - madarat tolláról...
karma1
Hahaha, erre ne nagyon legyel buszke, te madarfeju Lajcsika, mert Kina azt nyilatkozta, hogy a gazdasagilag lemaradt orszagokban akar jelen lenni es meg piacot szerezni...
Es mondta epp ezt az ujzelandi kikuldott tudositonak, aki arrol erdeklodott, hogy noni fog-e a gazdasagi export-import kapcsolat Uj-Zeland es Kina kozott, mire a fenti , kisse sajnalkozo mondat volt a valasz.
Ebben az a nagyon szomoru, hogy ezt konkretan azt jelenti , hogy nem a magyar kereskedelem fog tobbet exportalni Kinaba (Dunaba vizet, sivatagba homokot - elv), hanem Kina fogja meg jobban , meg tobb gagyival elarasztani Magyarorszagot.
Egyebkent a riport ugy kezdodott, hogy a meghivott poitikusok vonultak be a nagy targyaloterembe, es ekkor egesz kozelrol mutattak orbant, erre persze nagyon elkezdtem figyelni az egesz riportra, es egy tavolabbi kepen kozepen jott szembe orban, a balkeze zsebrebaszva, mint rendesen. (SENKI masnak nem volt zsebreteve a keze!)
Aztan mutattak a kinaiak tervezett kereskedelmi utvonalait, a regi Selyemut elnevezessel illetik ezt az uj gazdasagi akciot), Magyarorszag teljesen ki volt hagyva ebbol, az ut Ma.o.-tol delre es eszakra ment el.
Na, kb. ennyit jelentunk a kinaiaknak, ugyhogy ha valaki ennek a szerencsetlen hulyegyereknek a kozelebe lephet, kopje le nyugodtan, mert hazudik.
RonaGyuri
és erről a kínaiak is tudnak, vagy csak az ócska se...nyalót látják benned? =))
Ördögvadász
Hol állnak sorban a nyugati világ vezetõ államfõi? Hallgatom, na?

Látod haver, ezt egyszer ki kell érdemelni! Te meg csak meresztgesd itt a nyálas lepénylesõt.
Mert ez jutott neked, ezt édemelted!
Ördögvadász
@karma1: gyüttment! van neked fogalmad. Ez nagyok dolga, tudod.
A birka nyáj meg tejel, gyüttment?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.