Nem áll sehogy a paksi atomerőmű-bővítési beruházás, és ez az oroszoknak nem tetszik. A hírek szerint Orbán Pekingben találkozhat Putyinnal.

A Magyar Nemzet úgy értesült, nemcsak a kínaiakkal ment ki Pekingbe tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnök, hanem Vlagyimir Putyin orosz államfővel is több kérdésben személyes egyeztetést folytatnak. (Az orosz állami hírügynökség cikke szerint ugyanis Putyin is részt vesz az "Egy övezet, egy út" kereskedelmi konferencián.)

Az egyik ilyen kérdés a Paksi Atomerőmű bővítésének (Paks II.) kérdése lehet, ugyanis "az engedélyezési eljárások elhúzódása, valamint a beruházás brüsszeli vizsgálata miatt a jelenlegi kormányzati ciklusban valószínűleg nem indul el a kivitelezés."

A lap úgy tudja, nem is igazán ez a része zavarhatja az oroszokat, hanem az, hogy a magyar oldalról elvégzendő teendők (mint például annak kritériumrendszernek kidolgozása, amely alapján a kivitelezésben résztvevő cégeket ki lehetne választani) még mindig nincsenek készen, noha a Roszatom és Magyarország 2014-ben aláírta az együttműködési megállapodást.

Az ellenőrzésre képes atommérnökök képzésével is rosszul áll az ország, ráadásul a mostani korosztálynak nincs fogalma életkorából fakadóan egy atomreaktor megépítésében. A Magyar Nemzet cikke szerint részben ennek is köszönhető, hogy Süli János paksi polgármestert, aki 30 évet lehúzott az atomerőműben, nemrég a bővítésért felelős tárca nélküli miniszternek nevezték ki.

A kormányzati kommunikáció a bővítés előkészítésének lassúságáért eddig kizárólag az Európai Uniót tette felelőssé. 

A paksi bővítés jelen állás szerint 12 milliárd euróba kerülhet, amiből 10 milliárd eurót Oroszország ad 30 éves futamidővel kölcsönbe.

(Címlapi kép: kormany.hu/Botár Gergely)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Nessy: 09:42 Szerintem meg egy lávágott pávafejet fog Magomed odavinni az ajtaja elé röhögcsélve. Putyin egy igazi maffizó, elöszőr ad, kifizeti a roszatom a kurvái vagy ami kell zsebbe aztán elvár...Remélem azt kapja majd, amit ebben a fázisban szoktak kapni az ördöggel üzletelők:)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Én meg azért imádkozom, hogy soha ne valósuljon meg! Kiváncsi vagyok, mivel engeszteli ki putyint a viktátorovics!
papa.49
@Desischado: Röviden ,,bőnyállal,,)))))))))))
silber13
@papa.49: És ha Paks II nem lenne elég, kéretik megnézni, a csúti szélhámos miket ügyködött Pekingben!
civilhetes.net/500-milliardos-vasutvonal-kinai-hitelbol-de-minek
papa.49
@silber13: Ez is halva született ötlet, nem lesz vasút se meg pénz se, ez is csak a lenyúlásra kell!!!
kukac50
Miért Kínai kölcsönből akarja Orbán felújítani a vasutat, akkor amikor az unióból 960 km felújítására kaptunk pénzt? Hova lett az a pénz? Magyarország jobban teljesít akkor minek a kölcsön? Ne hitelből gazdálkodjon ha már ilyen jól működik a gazdaság!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.