Sebastian Kurz külügyminisztert választotta a kisebbik koalíciós partner Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetése a konzervatív párt új elnökének vasárnap este.

Sebastian Kurz sajtótájékoztatóján elmondta: a pártvezetés egyhangúlag döntött mellette, egyúttal határoztak a párt megújulásáról is.

Továbbá arról tájékoztatott, hogy hétfőn találkozik Christian Kern osztrák kancellárral és javasolni fogja az előrehozott választás megtartását. Kurz tervei szerint az előrehozott választásokat 2018 ősze helyett, idén kora ősszel rendezhetnék.

A ÖVP pártvezetés ezáltal támogatta Kurz által szombaton bemutatott feltételeket, amelyekkel vállalta a pártvezetői tisztséget. Ezek között szerepel, hogy a pártelnök hatáskörébe tartozzanak a személyi döntések, önállóan állíthassa össze pártja szövetségi választási listáját, önállóan választhassa meg a jövendő pártfőtitkár személyét, valamint kormányzati csapatát, nem pedig a pártelnökség határozata alapján, ahogyan ez eddig történt.

Ezen felül szabad kezet kért bármilyen összetételű koalíciós tárgyalásokhoz, és a párt tartalmi vezetését is magának követelte.

A vasárnapi ülésen megállapodtak arról is, hogy a következő választáson Sebastian Kurz listája – az új néppárt (Liste Sebastian Kurz – die neue Volkspartei) néven fognak indulni.

A héten lemondott Reinhold Mitterlehner alkancellár, az ÖVP elnöke. Az alkancellár személyéről a vasárnapi pártülésen nem hoztak döntést.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyelőre nem reagált az új ÖVP elnök kinevezésére, az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a szociáldemokrata pártelnök, Christian Kern osztrák kancellár hétfőn fogja ismerteti álláspontját.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.