Németország és Franciaország közösen "menetrendet" (road map) készít az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről – jelentette be Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott megbeszélése után.

Angela Merkel a francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a menetrend az uniós integráció elmélyítését, az EU hatékonyságának növelését és az euróövezet megerősítését, válságtűrő képességének fokozását célozza.

Merkel és Macron is hajlandó módosítani az EU alapszerződését

Fotó: MTI/EPA/Carsten Koall

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy "újra meg kell alapítani" az Európai Uniót és az euróövezetet.

Mindketten kijelentették, hogy akár az Európai Unió működéséről szóló Lisszaboni Szerződés módosítása is szóba kerülhet.

Amennyiben kormányközi megállapodások útján nem lehetséges a kívánt változtatások végrehajtása, Németország készen áll napirendre emelni a szerződésmódosítás ügyét – mondta Angela Merkel. Aláhúzta, hogy a folyamatosan változó világban az EU szerkezete és a működéséről szóló szerződés nem lehet változtathatatlan, különben az EU "minden oldalról támadhatóvá válik".

Az EU megújításában "nem lehetnek tabuk" – tette hozzá a vasárnap hivatalba lépett francia elnök, akinek első külföldi útja a berlini bemutatkozó látogatás volt.

Emmanuel Macron elmondta, hogy a két kormány közös testületet állít fel a road map kidolgozására. A munkát a tervek szerint a két kormány együttes ülésen zárják le júliusban, a francia parlamenti választások után.

Több területen már rövid távon eredményeket lehet elérni, ezek a közös menekültügyi politika, a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás és a kereskedelem – mondta a francia elnök.

Kiemelte, hogy több pragmatizmusra, kevesebb bürokráciára és olyan Európára van szükség, amely "megvédi polgárait". A menekültpolitikában "több realizmussal" kell tevékenykedni – jegyezte meg.

Németország és Franciaország kapcsolata "történelmi pillanathoz" érkezett, az együttműködést egész Európa érdekében tovább kell fejleszteni, hogy feltartóztassák a populisták előrenyomulását – mondta Emmanuel Macron. Kiemelte, hogy "nyitott, közvetlen és konstruktív" viszonyra törekszik Berlinnel.

Angela Merkel kifejtette, hogy "történelmileg nagyon érzékeny pillanat" a mostani. Ezt a pillanatot meg kell ragadni és úgy kell dolgozni, hogy az emberek "Európa megerősítéseként" értékeljék a munka eredményét. Ezért a német-francia kapcsolatokban is "új lendületre" van szükség.

Emmanuel Macron a hazai terveiről szólva kiemelte, hogy az utóbbi 30 évben senkinek sem sikerült megoldani a tömeges munkanélküliség gondját Franciaországban. Az új párizsi vezetés ennek a feladatnak szenteli magát – mondta.

Angela Merkel támogatást ígért a francia államfő törekvéseihez. Szavai szerint Németország csak akkor virágozhat, ha Európa virágzik, amihez erős Franciaország kell.

Emmanuel Macron kérdésre válaszolva kijelentette, hogy soha nem támogatta a közös euróövezeti állampapír elképzelését vagy az államadósság "közösségiesítését" szolgáló más megoldásokat, mert azok felelőtlen gazdálkodáshoz vezethetnek.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
@Csizmás Kond: Drága sztrovacsek, nem baj, ha nem érti, de azért ne kiabálja ki.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
@Csizmás Kond: Volt egyszer egy unió meg a vele szövetséges országok... aztán a legnagyobb droktrinát fogalmazott meg - a többire.
Nessy
Miért lenne ördögtől való az Alapszerződés módosítása? Nálunk az egy párt által írt és elfogadott Alaptörvényt ugyanaz a párt hányszor is módosította?
Egyébként kis hazánk is ott igyekszik kijátszani az Uniós szabályokat, ahol csak tudja! Lényeg a pénz!
karma1
Magyarul: jaj a renitenskedoknek! Na, ezeknek probaljon most pavatancolni a zsebhitler...:o)))
karma1
@sokanvagyunk: Lemaradtam volna valamirol? Valahol le volt irva, hogy ok ketten most azonnal fogjak magukat es atirjak a lisszaboni szerzodest?
Az eszetekbe sem jut, hogy ezugyben osszehivjak az osszes tagallamot, es egy lehetoseget dobnak fel megbeszelesre? Amihez mindenki hozzateszi a magaet?
Erdekes, itt mindenki kurva finnyas, amikor az Unio belugyeirol beszelnek - persze nem Magyarorszagon, mert otthon nem az Unio 27 tagallamat nezik, hanem csak egy nagy fejostehenet latnak maguk elott, amibol veg nelkul lehet a penzt kifejni...
Vegyetek mar egyszer es vegre tudomasul, hogy az Unio eddig maximalisan betartotta az alapszabalyt, kivetel az orokke lazongo csuti torpe es a lengyelek. Az angolokkal mar nem kell szamolni, ok kifele allnak az egysegbol.
Merkel es Macron tudjak, mit akarnak elerni, de tutira csak demokratikus modon. Azon mar ok is elgondolkodtak, hogy a feszes szabalyok miatt sokszor nehezkes az intezkedes, dontes, lehet, hogy eppen ideje felulvizsgalni az alapszabalyokat: erre nagyon jo alkalom a Brexit, mivel MINDEN valtozni fog, az egesz unios torvenyt es a Lisszaboni Szerzodest ujra kell ertelmezni, targyalni, esetleg egyszerusiteni,.
Ez egyaltalan nem ordogtol valo: otthon bezzeg mindenki szo nelkul elturte, hogy Magyarorszag Alkotmanyat egy part - annak is leginkabb csak a vezetoje - egyetlen tollvonassal visszavonjon. Holott az Alkotmanyban benne volt, hogy nem vonhato vissza, nem szuntetheto meg, mert abban a pillanatban veszelybe kerul a demokracia.
Sokkal jobban kene tartani a hazai aruloktol, mint az Uniotol.
Ördögvadász
@karma1: lemaradtál gyüttment. Valamikrõl lemaradtál. Disszidáltál, megléptél, mi meg megszabadultunk töled!
És minek neked az EU, gyüttment! Nélkülözöd talán? Ott a tanyán?

Agyalsz látom. Van ott nálad a gyarmatnak, vagy a törzsednek alkotmánya. A törzsfõnököd talán elárulja neked.
Az EU nak meg nincs, képzeld. Nincs alkotmánya!
És mi az, hogy ALAPSZABÁLY? Mi ez? Talán a törzsfõnököd tud neked erre magyarázatot adni. gyüttment, árva!
fekete
Macron me'g elveheti felesegul is Merkelt,Ket bohoc.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél