A Fehér Ház szerint nem voltak igazak a botrányt kirobbantó lap értesülései, erre jött Trump, és mindent bevallott a Twitteren.

Miután mind a Fehér Ház, mind pedig az orosz külügy cáfolta a The Washington Post értesülését, miszerint múlt héten Donald Trump amerikai elnök titkosszolgálati információkat fecsegett ki az orosz külügyminiszter Szergej Lavrovnak, most jött maga az elnök, és mindenkit helyretett. 

Twitterén három üzenetet írt:

Üzeneteiben arról írt, hogy neki elnökként joga van arra, hogy bármilyen információt megosszon a légi közlekedéssel és terrorizmussal kapcsolatban az oroszokkal humanitárius okokból, és mert szeretné, ha az oroszok fokoznák a terrorizmus elleni harcukat.

A nemrég – és ráadásul pont az oroszok látogatása előtt egy nappal – mindenféle indok nélkül kirúgott Comey volt FBI-főnököt is megemlítette, állítása szerint ő már megválasztása óta azt kérte Comey-tól, hogy találja meg, ki szivárogtat ki információkat a hírszerzéstől.

Trump tényleg hírszerzési információkat osztott meg az oroszokkal

Trump és Szergej Lavrov a Fehér Házban

Fotó: MTI/AP/Orosz külügyminisztérium

A The Washington Post keddi cikke szerint többek közt olyan információt is kiadott Trump az orosz külügyminiszternek és a washingtoni nagykövetüknek, amelyeket más ország hírszerzésétől kapott meg a CIA és NSA azzal, hogy ezt lehetőleg még kormányzati szinten se nagyon árulják el senkinek.

A lap, hogy törvényt ne sértsen, nem írta le pontosan ezeket a minősített információkat, de utalt rá, hogy olyan adatokat is megkaptak, melyeket egy szövetséges hírszerző az Iszlám Állam terrorszervezet által ellenőrzött területről szolgáltatott nekik. 

És az sem véletlen, hogy pár hete hirtelen még a laptopokat is letiltották az amerikai repülőgépek fedélzetéről. 

A Washington Post szerint Trump ezzel az Iszlám Állam elleni koalíciót is veszélyeztette, de a Szíriában jelenleg az USA mellett harcoló szövetségeseket is alaposan meggyengíthette, nem beszélve a hírszerzőszolgálatok közti törékeny partneri kapcsolatokról.

Az AP-nek az egyik európai hírszerzési szolgálat vezetője úgy nyilatkozott, hogy országa megszakíthatja az információk megosztását az USA-val, mert az az ő forrásaikat veszélyeztetné.

(The Washington Post, AP, 444)

(Címlapi kép: MTI/AP/Orosz külügyminisztérium)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Te jószagú! Ez a világ egyik leghatalmasabb ura?
human
Trump csak Orbánt próbálja behozni, de mindhiába. A mi kormányunk már online módon szolgáltat ki adatokat az állampolgárokról az oroszoknak. Az hazaárulás halad a korral.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.