Orosz melegjogi aktivisták 43 személyt mentettek ki Csencsenföldről, közülük kilencen már külföldre szóló vízumot kaptak. Litvánia két csecsent fogadott be.

Orosz aktivisták 43 homoszexuális személyt menekítettek ki Csecsenföldről, és arra fognak törekedni, hogy külföldi vízumot szerezzenek a számukra – közölte csütörtökön az Interfax hírügynökséggel a Oroszországi LMBT-hálózat elnevezésű jogvédő szervezet.

A kimenekítetteket az aktivisták Oroszország különböző régióiba szállították el, amelyeket az érintettek biztonságára hivatkozva nem neveztek meg. Kilenc embert már sikerült külföldre szóló vízummal ellátniuk, de a szervezetnél a konkrét országok nevét is titokban tartják.

Az Oroszországi LMBT-hálózat annyit közölt, hogy legkevesebb öt országgal folynak tárgyalások a vízumkiadásról.

"Tárgyalások folynak arról, hogy humanitárius folyosók nyíljanak az LMBT-közösség részére" – közölte a szervezet sajtóközpontja.

Az aktivisták szerint az érintettek, akik közül "sokakat" törvénytelenül bebörtönöztek és megkínoztak, velük szemben is bizalmatlanok voltak. A melegek, akiket "egyes adatok szerint" a tavalyi év végétől kezdtek el őrizetbe venni Csecsenföldön, azután fordultak segítségért az Oroszországi LMBT-hálózathoz, hogy a sajtó elkezdett a helyzetükkel foglalkozni. A szervezetnek nincs képviselete az észak-kaukázusi köztársaságban.

Az Interfaxnak az elmondottakat hivatalos forrásból nem erősítették meg. Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov korábban valótlannak minősítette a melegek üldöztetéséről szóló jelentéseket.

Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter szerdán közölte, hogy kormánya befogadott két csecsen meleget. Ezzel Litvánia lett az első uniós tagállam, amely üldözött homoszexuálisokat fogadott be.

A Novaja Gazeta című független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön mintegy száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. Többüket a lap szerint megkínozták, hármukat pedig meg is ölték. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.