Donald Trump csapata az elnökválasztási kampány utolsó hét hónapjában legalább 18 alkalommal volt email-es és telefonos kapcsolatban a Kremlhez köthető személyekkel.

A Reuters titkosszolgálati információkra hivatkozva arról ír cikkében, hogy ezek közt vannak olyan üzenetváltások Michael Flynn és Szergej Kiszljak orosz nagykövet közt, amelyeket eddig nem ismertek. Flynn Trump nemzetbiztonsági tanácsadója volt, akit egy hónap után leváltottak, mert kiderült, az oroszoktól és a törököktől is fogadott el pénzeket.

A cikk szerint Flynn és Kiszljak a megnyert választás után arról tárgyalt, hogy egy rejtett kommunikációs kapcsolatot kell kialakítani Trump és Putyin közt, mert úgy látták, hogy a nemzetbiztonság részéről nem nézik jó szemmel a Trump által behozott oroszbarátabb külpolitikai irányt. 

Flynn ellen egyébként már jó ideje folyik egy nyomozás, információk szerint még a választási kampány idején indult el a vizsgálat, amiről Trump kampánycsapata is tudott. A volt tábornok így úgy férhetett hozzá nemzetbiztonsági iratokhoz, hogy ellene már nyomozott az FBI. Trump stábja ráadásul arról is tudhatott, hogy a volt nemzetbiztonsági tanácsadó a törökök lobbistája volt.

A Flynn elleni nyomozást sajtóhírek szerint Trump megpróbálta leállíttatni, majd mikor ez nem sikerült, kirúgta James Comey-t a szervezet éléről. A kirúgás után egy nappal az amerikai elnök az orosz külügyminiszterrel találkozott a Fehér házban, ahol egy szövetséges állam titkosszolgálatától kapott információkat osztott meg az orosz féllel.

Emiatt szerdán különleges ügyészt neveztek ki, aki az orosz kapcsolatot vizsgálja, és széles jogköre van, még az elnököt is beidézheti vallomást tenni. 

(Reuters, 444)

(Címlapi kép: Flickr/wikipedia – The White House)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Na lipsik, ezt a hírt hogyan lehetne összehozni Orbánnal?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.