Kínai vadászgépek befogtak egy amerikai felderítő repülőgépet szerdán a Kelet-kínai tenger felett, a térségben Japán harci gépeket vezényelt egy vitatott hovatartozású szigetcsoporthoz miután csütörtökön négy kínai hajó japán területi vizekre hatolt be.

Az amerikai légierő beszámolója szerint egy WC-135-ös, Constant Phoenix típusú amerikai felderítő repülőgép a nemzetközi légtérben, a nemzetközi jognak megfelelő módon végezte szokásos küldetését, amelynek során mintákat vett a levegőből – írja az MTI.

Ezzel egy időben két kínai Szu-30-as vadászgép közelítette meg. Lori Hodge alezredes, az amerikai csendes-óceáni légierő (PACAF) szóvivője teljesen "szakmaiatlannak" minősítette az amerikai gép befogását, amelyet majd a "megfelelő diplomáciai és katonai csatornákon" megvitatnak.

Kína 2013-ban hozta létre a Kelet-kínai-tengeri Légvédelmi Azonosító Övezetet, amelyet az Egyesült Államok jogtalannak tart és nem ismer el.

A térségben, de egy másik helyszínen négy kínai hajó hatolt be a Japán által saját területi vizeknek tekintett területre, a vitatott Tiaojü/Szenkaku szigetcsoport vizeire. Az egyik kínai partvédő hajó mellett egy drón repült.

Inada Tomomi japán védelmi miniszter kijelentette, hogy a helyzet elmérgesedése teljesen elfogadhatatlan. Az eset Japán szuverenitásának megsértését jelenti.

Elmondta, hogy japán két F-15-ös vadászgépet és egy E-2C és egy AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépet vezényelt a térségbe. Japán az eset miatt jegyzékben tiltakozott a tokiói kínai nagykövetségen.

Kína és Japán között évek óta fagyos a viszony, amióta kiújult a vita a Kelet-kínai-tengeren lévő területek hovatartozása felett. A lakatlan szigeteket Japán 2012-ben államosította. A szigetcsoport feletti igazgatási jogot a második világháborút követő 1951-es San Franciscó-i Békeszerződésben – amelyet Kína nem írt alá – az Egyesült Államok átruházta Tokióra. Peking viszont az 1943-as Kairói Nyilatkozatra és az 1945-ös Potsdami Közleményre hivatkozva követeli vissza a szigetek feletti fennhatóságot.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
-Tengernagy úr! Nagyon unatkoznak a tengerészek, a kapitányok aggódnak.
-Na, akkor mozgassuk meg őket. Vezérkari főnök úr legyenszíves intézkedni! Persze csak szolídan, nehogy egy betépett katona okot adjon a lövöldözésre! Pár hajó, és repülő szédelegjen a határok mentén.
-Értettem!
wagabund
-Tengernagy úr! Nagyon unatkoznak a tengerészek, a kapitányok aggódnak.
-Na, akkor mozgassuk meg őket. Vezérkari főnök úr legyenszíves intézkedni! Persze csak szolídan, nehogy egy betépett katona okot adjon a lövöldözésre! Pár hajó, és repülő szédelegjen a határok mentén.
-Értettem!
36
Fenn kell tartani a háború fenyegetését. Így kel el a több fegyver. Az USA és Kína, nagy fegyverexportőrök. A nagy, technológiailag fejlett országok előállítják, a kicsik és fejletlenebbek pedig megveszik.
Donáld Tramp
Bírom ezeket a : "...megfelelő módon végezte "szokásos" küldetését..." dumákat ilyenkor, mindegy kitől, és hogy hol hangzik el.. :D :P
36
Fegyverkereskedelem és banki közreműködés témában, most épp elérhető A Bűn Árfolyama című film a Videán. Addig nézzétek meg, amíg tűrik, hogy látható.
36
@Donáld Tramp: Az az. Őrizd meg. Az egész film, egy nagy realitás. Ezért fájdalmas és dráma. Életem egyik legfontosabb filmje, amit eddig láttam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél