A külügyminiszter Izraelben járt, ott beszélt a közel-keleti béke fontossága mellett a magyarországi zsidó közösségek helyzetéről.

Magyarország támogatja Izraelt és küzd az ENSZ-ben és az Európai Unióban az Izraelt sújtó előítéletek ellen – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újságnak adott, a lap vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában.

"Sokszor érzem úgy, hogy az ENSZ-ben és az EU-ban is vannak elfogult álláspontok Izraellel szemben" – mondta a Szijjártó Péter, aki csütörtökön tett látogatást Izraelben, hogy előkészítse Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 18-i budapesti tárgyalásait.

Netanjahu személyében először látogat izraeli kormányfő Magyarországra 1989 óta, amikor Magyarország a volt szocialista országok közül elsőként helyreállította diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

A The Jerusalem Post rámutatott: Magyarország Izrael erős barátjának tekinti magát, különösen az Európai Unióban, ahol egyebek között kiállt az Izrael és az unió közötti kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében.

Az EU-Izrael Társulási Tanács 2012 óta nem ülésezett. A várakozások szerint márciusban összeült volna a testület, de erre nem került sor és nincs kitűzött időpont sem. Egyes diplomaták szerint a halasztás azzal áll összefüggésben, hogy az unió csalódott Izrael telepespolitikája miatt. "Az EU azon kevés országai közé tartozunk, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek a társulási tanács ülésének összehívására" – hangoztatta a miniszter, aki tisztességtelennek nevezte Izraellel szemben, hogy ez mindeddig nem történt meg.

Szijjártó Péter kiemelte: az Európai Uniónak is érdeke lenne a "kölcsönös előnyökön alapuló, jobb és pragmatikusabb együttműködés", amely a gazdasági együttműködés növekedését eredményezné, így hasznos lenne a versenyelőnyéből veszítő európai gazdaság számára.

"Tiszta szívvel és teljes erőnkkel támogatjuk a közel-keleti békefolyamatot. Szeretnénk, ha az izraeliek és a palesztinok békében élnének és fejlődnének" – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A magyar miniszter ugyanakkor nem kívánt válaszolni a magyar nagykövetség esetleges Jeruzsálembe költöztetését firtató kérdésre, mert, mint mondta, a "sportban és a politikában nincs értelme a 'mi lenne, ha' kezdetű mondatoknak".

Szijjártó szerint Magyarországon nem tűrik az antiszemitizmust

Szijjártó Péter és Juvál Steinic izraeli nemzeti infrastruktúra, energia- és vízgazdálkodási miniszter

Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium

Szijjártó Péter méltatta az izraeli-magyar kapcsolatokat, mondván "politikai és tudományos szövetségesként" tekint a két országra. Magyarország erősíteni akarja az Izraelhez fűződő gazdasági kapcsolatait, különösen az autóipar területén.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a magyar zsidó közösségek kulturális virágzására. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon számos zsidó kulturális fesztivált rendeznek, a kormány erőfeszítéseket tett zsinagógák és zsidó temetők újjáépítéséért és megőrzéséért, a holokauszttagadás börtönnel büntethető, az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát tanúsítanak.

"A zsidó közösség a magyar társadalom nagyon értékes és szerves része" – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Végül is az nem antiszemitizmus, hogy a fidesz szócsöve megverné a kormány ellen demonstrálókat, hisz azok csak magyar emberek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Ja másoknak/másoktól, mint a lopást és a korrupciót, mert nem szeretik a konkurenciát! =))
volvós
Ezt mondtad (OTT) Izraelben, itthon meg mást, ugye, kis fostalicska ???
bakegya
@volvós: Izraelt nem érdekli különösebben a Magyarországon még tűrni képes zsidó közösségek helyzete..a.budapestei bulinegyedbe secc-pecc lezsidózzák azt is aki nem az.
Össze vissza hazudozik ez is és az orsos is a hazai közállapotokról-a robbantó se véletlenül robbantott a belvárosi "szohóvá" züllesztett volt zsidónegyedben.
Eladott Ország
Most ott tartunk, hogy simán lemigránsozzák sokan azokat a honfitársainkat, akik külföldön
dolgoztak évekig, hogy összekaparják a devizahitelük fedezetét és amikor ez sikerült,
hazajönnének. Sőt, már egy lépést sem kell menni ahhoz, hogy az ember migráns (zsidó, cigány, meleg, rohadék liberális, hazaáruló) legyen a saját országában. Tudomásul vettük és elfogadjuk, hogy nem szabad politikai véleményt nyilvánítani a munkahelyen, mert percek alatt kicsinálják az embert. Aki karriert akar csinálni, annak viszont kötelező politikailag elköteleződnie, de kizárólag a kormány mellett. Zajosan, melldöngetve, hátha észreveszik és feljebb kapaszkodhat.
elnyomott
Hazudnak reggel, délben és este.
És sajnos a focihuligánok mellettük állnak. :-(
Nessy
Szijjártó ahol éppen van, ott mond mesét. Az mind kiemelt partner, azzal mindenben egyetért- Aztán mikor hazajön mondja az ellenkezőjét!
quadrocopter
Amióta az antiszemitizmust ""háttérhatalomnak" hívják, azóta tűrik! Még a Geci is verte a taknyát e szóhasználattal, majd váratlanul elhallgatott! Biztos üdvözletet küldött a Moszad!
bakegya
@Nessy: ez is igaz,de most naggyon fontos a mi NAGY MAGYZSAR NEMZETI KUTYAFAXÁLKODÁSUNK-érdekes mertt nem is oly rég jelentette ki a FICÓ PÁRTJA,mi nem vagyunk NEMZET ÁLLAM,aztán milyen hamar benyelték az orsos illiberós VISEGRÁDI NÉGYEK RAGADÁNYA-a szerbeket ,szlovénokat is becserkészte pár milliárddal-a menekülteket mégis rájuk önti-NÉMETEKET IS KÓSTOLGATJÁK-
a bajor főhercegségek azok persze haverok-ahova ez az orsos beteszi a láőbát ott kő kövön nem marad.
human
Végül is az nem antiszemitizmus, hogy a fidesz szócsöve megverné a kormány ellen demonstrálókat, hisz azok csak magyar emberek.
justhpeter
"Magyarországon nem tűrik az antiszemitizmust."
Igaz !
Magyarországon csak gyakorolják az antiszemitizmust !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.