Manchester rendőrfőkapitánya kedd hajnalban hivatalosan megerősítette, hogy tizenkilenc halálos áldozata és hozzávetőleg ötven sérültje van a Manchester Arena rendezvényközpontban előző éjjel történt robbantásos merényletnek.

Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrkapitánysága előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján közölte: a sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik. Állapotukról nem mondott részleteket.

 

Hopkins megerősítette azt is, hogy a rendőrség jelenleg – amíg ettől eltérő információja nincs – terrorcselekményként kezeli a történteket.

A rendőrfőkapitány szerint a manchesteri rendőrség szorosan együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal.

Hozzátette: a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kerülje a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen.

Hopkins nem tért ki arra, hogy őrizetbe vettek-e valakit a robbantással kapcsolatban.

Theresa May brit miniszterelnök kedd hajnalban bejelentette, hogy a kormányzó Konzervatív Párt felfüggesztette választási kampányát. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

May közölte azt is, hogy elnökletével kedd délelőtt értekezletet tart a brit kormány rendkívüli helyzetek esetén összeülő szakértői testülete, a COBRA.

A miniszterelnök kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, és biztosította őket arról, hogy a kormány teljes részletességgel feltárja a történtek hátterét.

A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében.

A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal, köztük gyerekek is voltak.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

A kedd hajnali manchesteri robbantás vizsgálatába a brit közlekedési rendőrség is bekapcsolódott, mivel a Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station.

A hatósági tájékoztatás szerint a robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés.

Londonban kedd hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket. A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police Service – a londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed.

A BBC amerikai biztonsági illetékeseket idézett, akik nem zárták ki, hogy öngyilkos merénylet történt, de brit hivatalos részről ezt egyelőre nem erősítették meg.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
2017. május 16. kedd: "Zsúfolásig megtelt kedden a kozármislenyi Janikovszky Éva Művelődési Ház Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő előadásán, aki egyebek mellett a jelenlegi nemzetközi migrációs politika hazánkat érintő veszélyeiről tartott fórumot. A szakember arra biztatta a hallgatóságot, hogy tartson ki a kormány eddig elért gazdasági teljesítménye mellett, s ne hagyja megvezetni magát Brüsszeltől.
Georg Spöttle rövid életrajzi bevezetés után személyes tapasztalatain keresztül elemezte a jelenlegi aktuálpolitikai eseményeket, különösen a migráció okozta társadalmi-gazdasági problémákat, negatív következményeit. Német titkosszolgálati adatokra hivatkozva kiemelte, hogy jelenleg 700 ezer és egymillió migráns várakozik a líbiai partoknál arra, hogy Európába szállítsák az embercsempészek - vagy éppen Soros György és különböző nemzetközi segélyszervezetek önkéntesei.

A szakértő beszélt egyebek mellett azokról az arab fiatalokról is, akiket tizenévesen radikalizálnak az Iszlám Állam szónokai. Spöttle szerint a legtöbbjük analfabéta, tudatlan ifjú, akiket a Koránra hivatkozva hálóznak be, arra buzdítva őket, hogy gyilkoljanak meg minden nem muzulmán polgárt."
Pálinkás Pál
Először is,részvétem az áldozatok hozzátartozóinak.
Várnám néhány migránsvédő hozzászólását,miért is van szükségünk nekünk itt akár egy ilyen féregre?Kevés dolgot utálok jobban a fidesznél a világon...de szerintem még ők is lágyak a migránskérdésben..Az európai vezetők politikája meg polgárháború felé sodorja a kontinenst,mert higyjétek el,van egy határ...és ha azt átlépik,akkor az emberek maguk fogják elintézni a dolgokat,nem várnak az impotens hatóságokra!!
Csizmás Kond
...azokat az embereket miért nem lehet kérdőre vonni aki az ilyen alakoknak engedélyt adnak a belépésre ?
Egy iskolában ahol a hó súlya alatt letört egy fa ága és odanyomott egy alatta játszó kisgyereket még a takarítónőt is hibásnak mondták ki...itt hogy nem hibás a tömeggyilkosságokért senki ?
Sámannus
Szerintem a Magyarországon élő lakosság fele szívesen cserélne a migránsokkal nyugat-Európában. Ha csak a migránsokkal lenne a baj, a lemaradó vidék nyomorával nem, akkor az itt korteskedőknek akár igazuk is lehetne.
Ne feledjük, hogy van egy súlyosabb veszély, amit a fidesz eltakar a migránsozással, sorosozással, az a nyomor, amit a fidesz továbbfokozott. Gyakorlatilag az állam szétverésén ügyködnek. amihez hozzáérnek azt tönkreteszik.
Ne hadováljon itt senki migránsozásról, míg itt az állam léte nagyobb veszélyben van a saját kormányától, mint bármilyen ellenségtől.
Az ellenzéket a migránsozással nem lehet ellehetetleníteni, mert a fidesz kommunikációjában nekik tulajdonított álláspont hamis. Nem tudjuk, milyen lehetőségeink vannak egy normális populizmust nélkülöző álláspontnak, mert ezt a témát a fidesz minduntalan átlépi. Az országok közötti kapcsolattartás amennyiben létezik akkor is lesz vándorlás az országok között, ha égig ér a kerítés és a föld alatt is kerítkezünk. A különbség annyi, hogy az ide engedett tömegek, ugyanolyan veszélyt rejtenek ez országra, vagy nagyobbat, mert jobban szerveződnek. Erről a fidesz mélységesen titkolózik, de ez a titkolózás még fenyegetőbb, mint mondjuk egymillió menekült Magyarország számára.
Csizmás Kond
@Sámannus: ...te túl sok légyülőt ettél...
36
A londoni-pakisztáni származású- polgármester megmondta, hogy a nagyvárosokban hozzá kell szokni a merényletekhez. Hát, akkor tessék.

(Egyébként, amikor ezt mondta ez a pakisztáni, akár polgármester, akár nem, azonnal fel kellett volna rakni egy Pakisztán felé tartó repülőre és még a repülőtér gurulóján, lépcső nélkül kellett volna kilökni a gépből!)
magyarbakancs
@verőce21: Tudod -e ,hogy mostani migránsok követték el -e a terror cselekményt,vagy harmadnegyed generációs ott élő Angol állampolgárok voltak?
36
@Csizmás Kond: Jogos a kérdésed. Az állam engedi be-már ahol- ezeket a mocskokat. De, mivel az állam maga az ország, a legnagyobb maffia is egyben. Nem felelősségre vonható, mert kormányok jönnek-mennek.
magyarbakancs
Hozzáteszem nem szeretem a migránsokat.
Nem kell egyet sem be engedni.
Pálinkás Pál
@magyarbakancs: a dolgok szempontjából teljesen mindegy,nincs szükség egy muszlimra sem...nem érdekes mióta él itt ,vagy itt született!!!
Sámannus
@Csizmás Kond: mert megeszik előlem a légyölőt!
Sámannus
@magyarbakancs: csak téged egyik sem kérdez nagyokos.
magyarbakancs
@Sámannus: honnan tudod,hogy nagy okos vagyok?
Sámannus
Nekünk a legfőbb veszélyt a saját hülyeségeink jelentik, mint a tükör radiál buszok, vagy szétrohadó metró, és csökkenő életszínvonal. A nyomorgó lakosság, és a tékozló korrupció, és a tudatlanság, amely fajelméleteket gyártja.
Sámannus
@magyarbakancs: Nem azt mondtam, hogy nagyon okos vagy, mert azt mondtam, "nagyokos". Felhívnám a figyelmed, hogy az egyik egy állítás, a másik egy jelző. Ha félreértenéd akkor segíthetek, ne add fel van hová fejlődni.
Pálinkás Pál
@Sámannus: aha..te ilyen tudósféle vagy...no akkor...a természet nem véletlen alakította ki a rasszokat...mellesleg ha veszed a fáradtságot és nem a libsi genetikai mantrát nézed...bőven kimutatható genetikai különbség a rasszok között...csak erről ti hajlamosak vagytok hallgatni!!!+
Nessy
A történelem ismétli önmagát! Anno a kereszt jegyében zajlottak a keresztes háborúk, irtottak ki civilizációkat Cortez katonái.
Aztán a " homo usion -homo iusion" vitában egymást gyilkolászták a keresztények. És még lehet folytatni a sort. Nem kell más, csak egy ellenségkép, ami lehet egy más vallás, egy népcsoport, esetleg egyetlen személy, és az emberben élő gyűlölet lángra kap.
Eddig Európa csak a hiradóban, a fotelből nézte a távolabb dúló vallás és polgárháborúkat, most szembesülünk vele, hogy már nincsenek távolságok. Az lehet, hogy a fanatizált öngyilkos merénylők analfabéták, vakhitüek, de akik hadrendbe állítják őket azok művelt, jómódú, sok esetben ismert/ elismert emberek. Hiszen egy rossz szóért, pár ezer forintért itthon is egyre gyakrabban kerül elő a kés, a balta, a kalapács, a fegyver.
Az a tragédia, hogy ez egyre rosszabb lesz. Van, ahol az államfő börtönözteti be és végezteti ki a vélt és valós ellenfeleit. Ez minek minősül??
Sámannus
@Pálinkás Pál: Te valami ütőset ittál, súlyos nyomát tapasztalom nálad.
Sámannus
@magyarbakancs: Ezt még ebből nem lehet megerősíteni, mert önámításnak tűnhet. Én másokat szoktam meggyőzni, úgy a zigazi.
magyarbakancs
@Sámannus: Szia!
Az iróniát nem érzed ki a levelemből sajnálom.
viccnek szántam és nem ön imádatnak.
Remélem nem sértettelek meg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.