Megszavazta az Európai Parlament a tartalomszolgáltatók határokon átnyúló elérhetőségét, így már más uniós államokban is hozzá lehet férni online filmekhez és sorozatokhoz.

Múlt csütörtökön szavazta meg az Európai Parlament a tartalomszolgáltatók határokon átnyúló elérhetőségéről szóló új szabályokat – olvasható az Európai Parlament honlapján.

Az új szabályok értelmében immár külföldön (az unión belül) is hozzá lehet férni az otthon előfizetett online film, vagy tévécsatornákhoz, játékokhoz. 

A jogszabály az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik.

“Az európaiak régóta várnak erre. Az új szabályok az egységes digitális piac kiteljesítését is szolgálják, és úgy növelik a mobilitást, hogy a szerzői jogok nem sérülnek” – mondta Jean-Marie Cavada (ALDE, Franciaország) EP-képviselő.

Az EP 586 szavazattal 34 ellenében 8 tartózkodással fogadta el az új szabályokat. A rendelet szövegét még az Európa Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

Az online szolgáltatók – mivel államonként változnak az adatvédelmi szabályok – ellenőrizhetik, hogy az ügyfél nem állandó jelleggel költözött át egy másik országba. 

Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP címet vagy postacímet használhatnak – az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével.

Az ingyen tartalmakat szolgáltató oldalak számára a hordozhatóság biztosítása opcionális.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.