Reális távlatnak nevezte a lengyel nemzetvédelmi tárca által kedden ismertetett új védelmi koncepció azt, hogy Moszkva "egy vagy több" NATO-tagállamot érintő regionális konfliktust válthat ki.

Az Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter részvételével kedden tartott konferencián mutatták be a következő 15 évre vonatkozó, a tárca által kidolgozott koncepciót, mely szerint Oroszország az instabilitás fő forrása marad a NATO keleti szárnyán.

A dokumentum az egyik fő biztonsági kihívásként tünteti fel Moszkva "agresszív", egyebek között "a nemzetközi jog megsértésével saját pozícióját erősítő" politikáját. "Különösen nyugtalanítóak azok az esetek, amikor Oroszország fegyveres erőt használ politikai céljainak elérésére" – értékelik a lengyel biztonságpolitikai szakértők, utalva Georgia, valamint Ukrajna esetére.

A koncepció szerint Oroszország hozzájárul a NATO déli szomszédságában – a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – kialakult helyzet további destabilizációjához is, "többletnyomást gyakorolva" ezáltal a nyugati országokra.

A közel-keleti és az észak-afrikai helyzet továbbra is kedvezni fog a szélsőséges szervezetek térnyerésének, és nagy a valószínűsége új migrációs hullámok elindulásának is – áll a dokumentumban.

A koncepció szerint általánosságban magas az Iszlám Állammal (IÁ) összefüggésbe hozható terrorveszély is. A Lengyelországban – mint "a kereszténységgel azonosított" országban – esetleg elkövetett terrortámadást pedig "nemcsak a +hitetlenek elleni háború+ terjesztésére", hanem az IÁ elleni koalíció tagjainak megfélemlítésére is felhasználhatnák – értékelik a szerzők.

Szerintük erősíteni kell a szolidaritást a NATO-n és az EU-belül, amelyekben a lengyel tagságot a nemzetbiztonság alapjának nevezik. "Kulcsfontosságú kihívásnak bizonyulhat az összes szövetséges ország közös álláspontjának kidolgozása a NATO szomszédságában kirobbanó regionális konfliktus esetére" – hangsúlyozzák.

A NATO-n belüli együttműködésen kívül a koncepció fontosnak nevezi a regionális kapcsolatokat, beleértve a balti országokkal, valamint a visegrádi csoporton belül folytatott együttműködést.

A részleteiben titkosított, a lengyel hadsereg korszerűsítését, védelmi képességeinek erősítését kilátásba helyező koncepció bevezetésében Antoni Macierewicz hibásnak nevezte az előző kormány stratégiai előfeltevéseit, melyek szerinte nélkülözték a helyes geopolitikai értékelést, így minimálisnak találták a fegyveres konfliktus veszélyét a kelet- és közép-európai térségben, bár ez utóbbit földrajzilag nem határoztak meg egészen pontosan.

Az előző lengyel kormány 2009-ben hirdette meg a lengyel-orosz kapcsolatok "újraindítását", a bizalomépítés folyamata azonban az ukrán válság kitörése után megrekedt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.