Szlovákiában a főügyész indítványozta a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt feloszlatását, mert fasiszta és sérti az alkotmányt a párt.

A pozsonyi parlament egyik ellenzéki pártjának feloszlatását indítványozta a szlovák főügyész, aki szerint ez a párt szélsőséges és fasiszta irányvonalat követ – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön az ügyészség közlésére hivatkozva.

A pozsonyi sajtó által rendszerint szélsőjobboldaliként, időnként fasisztaként jellemzett Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) a szlovák parlamentben az egyetlen politikai csoportosulás, amely nyíltan ellenzi az európai uniós és NATO-tagságot.

"A beszerzett széleskörű információk kiértékelése megmutatta, hogy a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt fasiszta tendenciákkal rendelkező szélsőséges párt programjával és tevékenységével sérti a Szlovák Köztársaság alkotmányát, törvényeit és nemzetközi szerződéseit. Az ügyészség véleménye szerint ennek a pártnak az országban jelenleg fennálló demokratikus rendszer felszámolása a célja" – idézte a TASR a főügyészségnek a Legfelsőbb Bírósághoz szerdán beadott indítványával kapcsolatos állásfoglalását.

A szlovák hírügynökség szerint a főügyészségnek a párt feloszlatását célzó indítványát több mint 170 – e párt politikáját panaszoló – beadvány kivizsgálása után tette meg. A szlovák Legfelsőbb Bíróság csütörtökön megerősítette, hogy megkapta a főügyész indítványát. Szóvivőjükön keresztül annyit közöltek, hogy következő lépésként a taláros testület megvizsgálja, teljesültek-e az eljárás megindításához szükséges feltételek, majd az ügyirat átvizsgálása után hoznak döntést az indítványban szereplő vádról. A vonatkozó szlovákiai jogszabályok szerint a Legfelsőbb Bíróságot nem köti záros határidő egy ilyen döntés meghozatalakor.

"Egyelőre nem kommentáljuk az indítványt" – válaszolta a TASR megkeresésére Milan Uhrík, az LSNS egyik parlamenti képviselője, aki politikailag motiváltnak minősítette Jaromír Ciznár szlovák főügyész lépését. Uhrík hozzátette, hogy politikai pártként "nem adják fel egykönnyen" tevékenységüket, mindent megtesznek saját védelmük érdekében.

A Marián Kotleba vezette (a párt nevének előtagja a pártelnök nevéből adódik) Mi Szlovákiánk Néppárt (LS-NS) először a 2016-os parlamenti választáson került be a 150 fős pozsonyi törvényhozásba, ahol 14 mandátumot szerzett. A politikai csoportosulás önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén határozza meg, de a szlovák sajtó legtöbbször szélsőjobboldaliként jellemzi, esetenként neonácinak bélyegzi. A pártként 2011 óta működő csoportosulás hangsúlyosan euroszkeptikus, a NATO-ból való kilépést és a nemzetközi gazdasági és pénzintézményektől való függetlenedést szorgalmazza. Az elmúlt két évben számos tiltakozó megmozdulást szerveztek a brüsszeli migránspolitika ellen. Ezek közül a legnagyobbra 2015 júniusában került sor Pozsonyban, több ezer ember részvételével ez volt a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb pozsonyi tüntetése.

Bár a Kotlebáékkal való együttműködéstől parlamentbe kerülésük után az összes többi párt elhatárolódott és a csoportosulást azóta is teljesen elszigetelik, a 2016 tavaszán a voksok 8 százalékát megszerző LSNS támogatottsága erősödő tendenciát mutat, a legutóbbi felmérések szerint a választók több mint 11 százaléka szavazna rájuk. Megfigyelői vélemények szerint az LSNS-nek leginkább a kisebb Szlovák Nemzeti Párt (SNS), részben pedig a Robert Fico vezette Irány szavazóbázisából van esélye további voksokat szerezni. Rendszerellenes hangvételük ugyanakkor olyan, elsősorban a fiatalabb korosztályhoz tartozó választópolgárokat is megszólíthat, akik egy-egy választáskor rendszerint távol maradnak az urnáktól.

A Kotleba féle pártot és tevékenységét a pozsonyi sajtó szinte folyamatosan bírálja (a csoportosulás például saját "őrjáratokat" szervezett egyes olyan vonatjáratokon, ahol többször egymás után bűncselekményeket követtek el). Az idén többször erőteljes kritikával illette a pártot Robert Fico szlovák kormányfő. Februárban ő maga jelentette be annak az új rendőrségi egységnek a létrejöttét is, amelyet a fasizmus elleni küzdelemre, illetve a terrorizmus megelőzésére hivatkozva hoztak létre. A rendőri egységet az LSNS politikai rendőrségnek minősítette.

Amennyiben a szlovák Legfelsőbb Bíróság a főügyészség indítványa alapján elrendelné az LSNS feloszlatását, az a vonatkozó szabályozás szerint nem szüntetné meg a párt jelenlegi parlamenti mandátumait, de megnehezítené vagy egyes esetekben ellehetetleníthetné, hogy a politikai csoportosulás ismét induljon választásokon.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 4.0/Matúš Tremko)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
Polt is tehetett vona már tegnap is egy ilyen rapid indítványt,de tudjuk nem fog!!!
Pálinkás Pál
Véleményem szerint ez olyan ovodás dolog,ez a feloszlatósdi!!..Ugyan már...ma feloszlatnak,holnap más néven újraalakulnak!!!Röhejes ez a dolog!
GeoCravker
Majd átköltöznek Budapestre. A belügy itt keblére öleli.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.