Amerikai sajtóértesülés szerint Donald Trump elnök várhatóan kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

A megbízható információiról ismert Axios hírportál szerint az amerikai elnök néhány közeli munkatársának – köztük Scott Pruittnak, a környezetvédelmi ügynökség vezetőjének – azt mondta: azt tervezi, hogy kilép a 195 ország által 2015. decemberében aláírt párizsi nemzetközi klímavédelmi egyezményből.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a portál értesüléseit. Az elnök a szíciliai Taorminában a G7-es országcsoport csúcsértekezletén nem csatlakozott a többi országhoz a párizsi egyezmény iránti "erős elkötelezettség" megerősítésében, majd Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hoz döntést az ügyben. Ezt az álláspontját egy szombati – immár Washingtonban írt – Twitter-üzenetben is megerősítette.

A klímavédelmi egyezmény ügye a vasárnapi politikai vitaműsoroknak is egyik fontos témája volt. James Mattis védelmi miniszter a CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorában arról beszélt hogy Trump elnök "nagyon nyitott" a klímavédelmi egyezményre. A tárcavezető szerint európai tárgyalásain az amerikai elnök "kíváncsi volt, hogy más országok vezetői miért képviselik azt az álláspontot, amit képviselnek".

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor a CNN hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: ha Trump kilépteti a klímavédelmi egyezményből az Egyesült Államokat, akkor ezzel azt jelzi, hogy a globális klímaváltozást "blöffnek hiszi, és ezzel nagyon sokat árt a Republikánus Pártnak és az Egyesült Államoknak is".

A héten 22 republikánus szenátor – köztük Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője – nyílt levelet intézett az éppen Európában tárgyaló Donald Trumphoz, s a levélben arra figyelmeztette az elnököt, hogy tartsa be a választási kampányban tett ígéretét és léptesse ki az Egyesült Államokat a klímavédelmi egyezményből.

A szenátorok szerint a nemzetközi egyezményben foglaltak lehetetlenné tennék az elnöknek a szénbányászat már megkezdett megújítását és bizonyos környezetvédelmi intézkedések – már szintén elindított – visszafogását vagy megszüntetését.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
trump szep lassan visszavezeti Amerikat a 200 evvel ezelotti allapotokba, ha nem rugjak ki ot idoben a Feher Hazbol. Nixon ota nem volt meg egy ilyen hitvany elnoke Amerikanak,
Egy twitterhuszar uldogel Amerika nyakan... Lehet, hogy meg is erdemlik...
fekete
Trump megigerte tobb szaz ezer valasztojanak,hogy vissza hozza a szen banyaszata'tt es e sze'n
hasznalatatt az USA-ban.Ez ilyen egyszeru.Nobel dijat neki. Obama is kapott (SEMIERT) akor
mi ez a nyivakolas!
karma1
Vegulis az osember is tudott hust vagni a pattintott kobaltaval... Lehet szennel futeni, de aki volt mar Katowiceben pl. egy csendes oszi napon, amikor a kokszgyar kozeleben kellett elhaladnia, az az ember talan nem kivanna ugyanezt UJRA a vilagnak...
Ördögvadász
Végül is erre ígéretet tett a választási kampányában.
Remélem ígéretét be is tartja.
Foxley
Az aláirást még azelőtt felrakták hogy hivatalos lett volna.
Pálinkafőző Rézüst
Most nyilatkozta,hogy még nem is olvasta...A marhája...
Einstein megjósolta: "...a III. Világháború után kőbaltával fognak harcolni az emberek.."
És be fog jönni a jóslata...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.