A potenciális iszlamista terroristák száma elérte a 670 főt Németországban, ahol 10 ezren követik a szélsőséges szalafista irányzatát az iszlámnak.

Öngyilkos merénylet előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek kedden egy 17 éves szíriai fiatalembert a németországi Brandenburg tartományban – jelentette be Karl-Heinz Schröter tartományi belügyminiszter.

A miniszter Potsdamban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a fiatalember a nyomozás első megállapításai alapján Berlinben akarta felrobbantani magát, és más tartományok hatóságaitól kapott információk alapján indítottak eljárást ellene.

A gyanúsított egy elektronikus üzenetben egyértelműen jelezte az édesanyjának, hogy mire készül – emelte ki a miniszter.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint a gyanúsítottat a felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorú menedékkérőket ellátó egyik tartományi befogadóközpontban, Gerswalde településen fogták el terrorelhárító rendőri egységek bevetésével.

A tartományi rendőrség szóvivője az RBB-nek elmondta, hogy a gyanúsított az üzenetben elbúcsúzott anyjától és közölte, hogy csatlakozik a dzsihádhoz, a muzulmán hit védelmében indított háborúhoz.

Az eddigi adatok szerint a gyanúsított 2015 őszén lépett be illegálisan Németországba. Szíriai menedékkérőként regisztrálta magát. Rendőrségi ügye eddig nem volt. Származásának és személyazonosságának megállapítása még nem ért véget. A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint meglehet, hogy nem a közel-keleti Szíriából, hanem az észak-afrikai Maghreb-térségből származik.

A brandenburgi rendőrség az őrizetbe vételről kiadott közleményében kiemelte, hogy egyelőre nem rögzítettek "konkrét cselekmények tervezésére" utaló adatokat, vagyis a feltételezett öngyilkos merénylet az előkészítés korai szakaszában lehetett.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke, Hans-Georg Maassen hétfőn a szervezet éves konferenciáját megnyitó beszédében elmondta, hogy a hatóságoknál nyilvántartott potenciális iszlamista terroristák száma elérte a 670-et, a szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt irányzatát, a szalafizmust pedig már 10 ezren követik az országban.

Tavaly öt iszlamista terrorcselekmény történt Németországban, és a hatóságok megakadályoztak legalább hét merényletet – tette hozzá a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat.

A BfV-hez naponta érkeznek esetleges támadásokról szóló információk, és éberségre van szükség a jelentős számban érkezett muzulmán vallású, fiatal férfi, "menedéket kereső és migráns" miatt is, mert nagy részük személyazonossága tisztázatlan és – mint fogalmazott – "nem tudunk róluk semmit".

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
A liberális idiotizmus újabb szintet lépett!
"ezek a tömeggyilkosságok teljesen normálisak”.
És el is magyarázza miért, úgy véli többek között, hogy "ez az olaj és a földgáz ára”.
1magyar
éberségre van szükség a jelentős számban érkezett muzulmán vallású, fiatal férfi, "menedéket kereső és migráns" miatt is, mert nagy részük személyazonossága tisztázatlan és – mint fogalmazott – "nem tudunk róluk semmit".
mérkell népe elleni merényletét mutatja, hogy ezeket beengedte és ott tartja őket.
elnyomott
Az ilyent nem lehet, nem szabad menekültnek nevezni, mert ocsmány terrorista.
Vissza penderíteni, ahonnan jött, de lehetőleg bármilyen állapotban!
Peller Anikó
@1magyar: és ha a szeszélyazonossága tisztázott akkor mi van, megtudjuk róla, hogy ő az ali mohamed és kész. Iszlámhitű, nyomott agyú. Tehát, visszapenderíteni, ahonnan jött, de lehetőleg bármilyen állapotban!
qxy
Megoldás? lassan belefújtani a sertés zsírba hadd tanuljon a többi mi jár ezért Így, tisztátalan lesz és nem kerűl az ura elé. " Insalah"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.