Kiléptetné a párizsi klímaegyezményből az USA-t Donald Trump.. A világ legtöbb országa jelezte, hogy ez elég rossz ötlet a bolygóra nézve.

Az USA Kína után a második legrosszabb szén-dioxid-kibocsátó ország a világon, 2015-ben 5,1 millió kilotonna szén-dioxidot termeltek, amely több, mint a 28 uniós ország együttes kibocsátása – olvasható az Európai Bizottság adatbázisában. 

Donald Trump, az USA elnöke néhány napja lebegteti, hogy kilépteti az országot a párizsi klímaegyezményből, ha ezt meglépné, azzal az USA lenne a harmadik állam, amely otthagyta az egyezményt – Szíria és Nicaragua mellett. Amióta hatalomba lépett, már azon dolgozik, hogy az előző elnök Barack Obama klímatörvényét felülírja. Ezt szolgálta például egyik első rendelete is, mely a szénbányászatot könnyítette meg.

A kilépés nehéz helyzetbe hozná a világ összes országát, éppen emiatt Kína és az Európai Unió közös állásfoglalást is készített már, amelyben azt deklarálják, hogy a végsőkig kitartanak a klímaegyezmény mellett, amely szerint 2100-ig 2 Celsius-fok alatt tartják a globális felmelegedés mértékét. 

Még a kínai külügyminisztérium szerint is ügyelni kell a globális felmelegedésre, amely az egész Föld számára jelent problémát, azt egy ország sem hagyhatja figyelmen kívül.

A párizsi klímaegyezmény értelmében az aláíró országok megpróbálnak a tiszta energiaforrások felé fordulni – mert ez munkahelyeket teremt –, mivel a felmelegedés egyben nemzetbiztonsági kérdés is (a felmelegedés miatt kiszáradó övezetekből a lakosság a vízzel jobban ellátott területek felé áramlik, ami összeütközéseket hoz az ottani lakosokkal. Több afrikai és közel-keleti konfliktus is ezen okra vezethető vissza.). A felmelegedés hatására a sarki jégtakarók is olvadni kezdenek, ami megemeli a tengerek és óceánok vízszintjét, ami viszont azt eredményezi, hogy a part menti sávban élőknek (a szigetvilágban élőkről nem is beszélve) el kell hagyniuk korábbi lakhelyeiket. 

A tudósok szerint szükség van a kibocsátás visszafogására, mivel 2014-től kezdve minden évben megdőltek az előző évi rekordjai a globális felmelegedésnek. Ha az USA nem áll be a klímaegyezmény határozatai mögé, akkor 0,3 százalékkal gyorsabbá válhat a felmelegedés, ráadásul az egész egyezmény hitelét alááshatja a lépés, ami megállíthatatlan folyamatokat indikálhat. 

(CNN, 444, Magyar Nemzet, Index)

(Címlapi kép: pixabay.com)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ez a tetves trump tönkreteszi a világot!!! A sok értelmes konzervatív szenátor vagy mi a szösz miért nem távolítja el a süjjesztőbe?
Yoda69
@Jozefina: Nem mintha vedeni akarnam, de ez benne volt a valasztasi kampanyaban tehat nem csapta be a valasztoit. Persze in is remeltem hogy nem lepi meg, mintahogy falat se huzott a mexikoi hatarra. De meglepte. Ezekutan nem lepodnek meg ha kina is kilepne. Akkor aztan kampec earth.
karma1
@Yoda69: Jaj, Csillagom, annyi minden benne volt a kampanyaban, amibol eddig csak az Obama Care szetvereset birta keresztulvinni. Hillaryt nagy kegyesen nem bortonozte be azonnal - pedig elnokke valasztasa alkalmabol ezt beigerte! -, a mexikoi keritesre a mexikoiak beintettek, tehat szep az igeret, de rakenheti arra a szep vitorlashajara, es akkor most ezt is betartja...
Pedig a gazdasagi szakemberek bebizonyitottak, hogy nem hogy tobb, hanem sokkal kevesebb munkahely fog teremtodni a klimakozossegbol valo kilepessel, dehat mindenki ugy lovi tokon magat ahogy akarja.
A baj csak az, hogy egy szaros orszag elnokekent 7 milliard embert itel korai halalra.
Vagyis bekaphatja...
Na de azert ott meg megbuktathatjak...
A kirugott FBI igazgato bizony elmondhatja a teljes igazsagot a nyilvanossag elott, tehat lehet, hogy trumplinak mar csak napjai vannak...
Tenyleg, az is az igeretek kozt volt, hogy a vejet meg a lanyat behozza a kormanyzasba, atvilagitas nelkul? En ugy emlekszem, hogy nem... De megle'pte...
fekete
Akor mar be is gyorsult> Mert USA kilepett ,fenekbe rugta a 195 orszagott,kik a Parizsi klima egyezmenyt ala'irta'k.Enyi belga egy rakason?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.