Az amerikai kormány benyújtotta fellebbezését a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a beutazást átmenetileg korlátozó, de felfüggesztett elnöki rendelet miatt.

Meglehetősen szokatlan időpontban, csütörtökön éjjel nyújtotta be a fellebbezést az amerikai kormány az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz.

A kormány nevében eljáró igazságügyi minisztérium azt kéri a kilenc bírótól, hogy vizsgálja meg a rendelet jogszerűségét, s léptesse érvénybe azt az elnöki rendeletet, amely átmenetileg felfüggesztette volna a beutazást hat országból. A rendeletet ugyanis – miután keresetet nyújtottak be ellene – az Egyesült Államokban lévő kilenc területi szövetségi fellebbviteli bíróság egyike – a richmondi székhelyű bíróság – felfüggesztette. A szövetségi fellebbviteli bíróság két alacsonyabb szintű bíróság döntését együttesen tárgyalta, s diszkriminatívnak ítélve a rendeletet, az egész országra érvényesen függesztette fel a végrehajtását.

Donald Trump nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva először január végén terjesztette elő elnöki rendeletét, amely hét, muszlim többségű országból átmeneti időre – a szigorúbb új ellenőrzési módszerek kidolgozásáig – felfüggesztette volna a beutazást az Egyesült Államokba, valamint 120 napra felfüggesztette volna a bevándorlási kérelmek elbírálását is. Ugyanakkor előnyben részesítette volna a háborús vidékekről menekülő keresztényeket.

Az első rendeletet azonnal megtámadták – az északnyugati Washington államban –, és ekkor a Fehér Ház visszavonta, majd új, módosított tartalmú rendeletet hozott nyilvánosságra. Ebből törölte a keresztényeket érintő pozitív elbírálást, és a hét országot érintő átmeneti tilalmi listáról törölte Irakot.

A múlt héten azonban a richmondi szövetségi fellebbviteli bíróság az új rendeletet is diszkriminatívnak ítélte és felfüggesztette. A Fehér Ház már akkor jelezte: a legfelsőbb bírósághoz fordul.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.