Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi egyezményből, ami sokak szerint felgyorsíthatja a globális felmelegedést. A városvezetők különös módon fejezték ki nemtetszésüket.

Több amerikai városban – így például Bostonban, Washingtonban és New Yorkban is – a tiltakozás jeleként péntek este zöld kivilágításba burkolódznak a fontosabb épületek. New Yorkban például zölden világít a Városháza, a Brooklyn-híd, és Andrew Cuomo New York állam kormányzója elrendelte a lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén épült tornyok kivilágítását is.

A kormányzó Twitter-üzenetben szögezte le: "New York zöldben ragyog, a földgolyónkért, az egészségünkért, és a gyermekeink jövőjéért". Bill de Blasio, a metropolisz polgármestere szintén Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta: "a Városháza ma este zölden ragyog, mert New York városa tiszteletben tartja a párizsi klímaegyezményt".

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kisebbíteni próbálta a párizsi egyezmény Donald Trump elnök által bejelentett felmondását, hangoztatva, hogy az Egyesült Államok az egyezmény nélkül is csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Közben gyarapodott az elnöki döntést bírálók tábora. Az amerikai diplomácia irányítója a külügyminisztériumban újságírókkal találkozva fejtette ki véleményét. Rex Tillerson úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak már akkor is "fantasztikus eredményei" voltak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, amikor a párizsi egyezmény még nem is létezett. "Erre büszkék lehetünk" – fogalmazott, majd leszögezte: nem hiszi, hogy a kormány a jvőben változtatna ezen a politikán.

Rex Tillerson tavaly december végéig az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatója volt, s mindvégig ellenezte Trump elnök törekvését a klímaegyezményből történő kilépésre. Az amerikai sajtó közben igyekszik részletesen feltárni a döntés folyamatát és a Trump elnök környezetében dúló vitákat. Eszerint Rex Tillerson mellett Trump lánya, Ivanka és fehér házi főtanácsadóvá kinevezett veje, Jared Kushner, valamint Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsadó bizottságának vezetője is arról próbálta meggyőzni az elnököt, hogy nem szabad kiléptetni az Egyesült Államokat a párizsi egyezményből.

Amerika vezető szerepének csökkentésétől és a kilépés hosszútávú káros hatásaitól óvták Trumpot. Ugyanakkor a Trump "főideológusaként" számon tartott Steve Bannon stratégiai főtanácsadó, Steven Miller, az elnök tanácsadója és egyik beszédírója, valamint Scott Pruitt, a környezetvédelmi hivatal vezetője a kilépés érdekében tett meg mindent. A Salon című internetes portál a "globalisták" és a "nacionalisták" egymásnak feszüléseként jellemezte a két tábor vitáját. A viták a Fehér Házon kívül is hevesek: egyre többen csatlakoznak a kilépést elítélők táborához. A gazdasági élet mérvadó szereplői és a művészvilág reprezentásai is hallatják a hangjukat.

A Szilícium-völgy nagy techvállalatainak csaknem mindegyike – például az Apple, az Amazon, a Google, a Twitter, a Facebook, vagy a Microsoft -"rövidlátónak" és kártékonynak" nevezve, élesen bírálja a döntést, péntek reggel a Disney vezetője, Robert Iger is bejelentette, hogy a Tesla-vezér Elon Musk példáját követve, ő is lemond az elnök gazdasági tanácsadói bizottságában viselt megbízatásáról.

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs bankház befolyásos vezérigazgatója Twitter-üzenetben közölte, hogy a döntés visszalépés a környezetvédelem területén és az Egyesült Államok világban betöltött vezetőszerepében egyaránt. Csatlakozott a titakozók táborához – mások mellett – Indra Nooyi, a PepsiCo elnök-vezérigazgatónője és Stephen Schwarzman, a Blackstone alapító-vezérigazgatója is.

Pénteken felháborodott hangú videóüzenetben ítélte el a párizsi egyezmény felmondását Arnold Schwarzenegger színész, Kalifornia – egyébként republikánus – volt kormányzója is. 

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Ezzel a Trumpleeval csak szaporodnak a gondok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Ezzel a Trumpleeval csak szaporodnak a gondok!
Ördögvadász
Romlott, manipulált világ.
Mindazon hét országban, ahol jelenleg a yenki bent van és háború van, naponta halnak meg emberek. Sok ártatlan ember. Százezrek! Erre a világ nem nagyon figyel. Nem érdekli.
De a klíma, a co², az a gyilkos?, attól pusztulnak az emberek?
Hatalmas pokuszpókusz!
Az emberek meg harapnak. Egyesk hívatalból, mások meg butaságból!
verőce21
Amit a másfél milliárd kínai ugyancsak "nem írt alá", de nem érdekelte a kutyát sem. Most, hogy Mister Trump beleszólt, jönnek a kutyák és vicsorognak, pedig nem változott semmi a nap alatt!
karma1
Kar, hogy nehanyan nem veszik a faradsagot, es nem neznek utana dolgoknak, mielott hulyesegeket irnanak be.
Ha komoly idohianyban szenvedek, akkor neha en sem teszem meg, de Kinat nem elismerni, mint a klimaegyezmeny alairojat, ez eleg hiba.
Kinaban nagyon jol tudjak, hogy mekkora terhet jelent a legszennyezodes, es megprobalnak ellene harcolni.
A kepmutato nyugat viszont elfogadja, hogy a rengeteg veszelyes egestermeket kibocsajto iparagak megcsinaljak azokat az alkatreszeket, termekeket Kinaban, amiket a finnyas nyugat tul legszennyezonek talal a sajat orszagaban megtermelni...
verőce21
például Kína vagy India pedig azt vállalták, hogy néhány évnyi növekedést követően kibocsátásuk csökkenni fog..." @karma1:
karma1
Amit a másfél milliárd kínai ugyancsak "nem írt alá",

Tudathasadasos... Most alairt vagy nem? Erdekes...
verőce21
@karma1: (10:49) Ha észrevetted volna, "idézőjelbe tettem" a nem írt alá kifejezést! Úgy írt alá, hogy több lesz a károsanyag kibocsájtása még évekig! Pontosan nem tudni meddig. Aztán majd a csökkentés után is meghaladja a mostani nagyon magas értéket! - de majd "csökken"!
Te nem vagy "tudathasadásos", csak buta. :)
Ördögvadász
Az EU demagóg, korrupt vezetése nem ismeri el Kínát piacgazdaságnak. Trump meg épít és egyben büntet. Az európai elvetemült Clintonistákat bünteti. Jogosan.

A már x-szer aláírt klíma-egyezményt ki vette egyáltalán komolyan? Senki.
A hokuszpokusz nem más, mint egy üzlet. Egy jól jövedelmezõ üzlet. Egyeseknek.
JAJMÁR
Úgy tűnik, hogy a trampli sikeresen kivezeti az usát a világot meghatározó nagyhatalmai közül.
A természetre és éghajlatra ható ipari hatásokat nem észrevenni butaság, nem törődni vele bűn!
JAJMÁR
@Ördögvadász: A felmelegedésnek mindegy, hogy üzletből, vagy öntudatból lassítjuk-e, - megállítani szerintem nem lehet -, de az emberiségnek nem mindegy, hogy mekkora mértékű lesz, mikor következik be, és fel tud-e készülni rá?Jól látod, az ember idézi elő a háborúkat, aztán mikor elszabadul az őrület, elpusztítja saját magát is.
Az őrület kezd elszabadulni.
Nemhogy az időjárás-változásokra nem készül fel az ember, de még hozzárak egy gyilkos világégést is a végén. Amit el lehetne kerülni, de láthatóan szaporodnak az ostoba, öntelt, világtetejére törő gonosz kis törpék az országok élén.
Ördögvadász
@JAJMÁR: ...'gonosz kis törpék az országok élen.'
A végére azért oda kanyarítottad. Kire céloztál?
verőce21
@JAJMÁR: (12:37) Állítsd már le magadat a "tudományos" maszlagoddal!
Egyszerűen vannak felmelegedések és lehűlések/jégkorszakok a Földön. Naptevékenység függő.
JAJMÁR
@verőce21: Na ne mondd! Ez engem teljesen meglep :-D

Ne égesd már magad, keress rá a témára. A google a barátod :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.