Az ELTE-n doktorált román történész úgy látja, a magyar kormány reménytelenül sír, mert nem fog bocsánatkérés elhangzani a románok részéről.

Ha Klaus Iohannis a román nép nevében bocsánatot kérne Magyarországtól a trianoni békeszerződésért, egy napig sem maradhatna román államfő – vélekedett Marius Diaconescu román történész az Adevarul.ro portálon kedden közölt véleménycikkében.

A bukaresti tudományegyetem oktatója, aki rendszeresen közöl aktuálpolitikai írásokat a liberális kötődésű Adevarul blogrovatában, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szombati, a nemzeti összetartozás napja alkalmából Szarvason elmondott beszédére reagált, revizionista propagandával vádolva a Miniszterelnökséget vezető minisztert, amiért igazságtalan békediktátumnak, a nyugati világ szégyenének nevezte Trianont.

A rendezvényen Lázár János kifejtette: a magyarok ma nem akarnak határrevíziót, etnikai feszültséget, vagy újabb háborúkat, de ez nem jelenti azt, hogy újabb száz évig eltűrik a provokációkat, nemzeti érzékenységünk újabb és újabb megsértését.

"Mikor látunk végre szlovák kormányfőt vagy román elnököt részvétet nyilvánítani, együttérzést kifejezni június 4-én a magyar nagykövetségen? Mert olyan magyar miniszterelnököt már láttunk, aki a román nemzeti ünnepen pezsgővel koccintott Nagy-Románia születésnapjára" – idézte a szerző Lázár János szavait.

Diaconescu cikkében vitába szállt Lázár János azon megállapításával, hogy Románia Trianonban "érdem és jogalap nélkül" szerezte meg Erdélyt és Partiumot. A román történész azt állította, hogy az "egyesülésről" az erdélyi románok döntöttek 1918 december elsején, Gyulafehérváron, a jogalapot pedig a Woodrow Wilson amerikai elnök által meghirdetett önrendelkezési elv képezte.

A szerző szerint a magyarok Mohács óta "frusztráltak, áldozatként állítják be, és gyászolják magukat", de "a magyar kormány reménytelenül sír", Románia sosem fog bocsánatot kérni Magyarországtól Trianonért. Diaconescu megemlítette, hogy a román lapok Eva Balogh – a Yale egyetem volt tanára – angol nyelvű blogja alapján számoltak be Lázár János beszédéről, és úgy vélekedett: Balogh nem túlzott, amikor írásában a térség biztonságát veszélyeztető hadüzenetnek nevezte az "Igazságot Magyarországnak" jelszó újbóli hangoztatását.

Marius Diaconescu a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen történelem szakán szerzett oklevelet 1995-ben, és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) doktorált 2004-ben.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Rosta Tibor)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Ó, csak a szokásos ótvaros mocskos sunyítás! Ezektől a szellemi koszfészkektől más nem is várható!
moiszikf
Nem a bocsánatkérés a szükséges - azt vagy fussa az intelligencia, vagy nem - hanem a kártérítés. Vagy nevezzük inkább így: 97 évnyi (most) haszonbérleti díj megfizetése, kamattal.
Term. jelentős részét nem Mo.-nak megfizetve, hanem az ellopott területen élőknek.
moiszikf
@quadrocopter: Szokásos pávatánc. Valódi, jogi eljárást is lehetne kezdeményezni, a megfelelő, nemzetközi fórumokon, csak hát azt akarni kellene.
quadrocopter
Ja és sem a tatárok, sem a törökök nem fizettek a mai napig egy büdös kárpótlási petákot se!
moiszikf
@quadrocopter: Úgy óvatosan meg lehetne említeni azt az apróságot, miszerint az a csúnya, háborús agresszor Mo., egy picurkát meg volt szállva a sógik által. Nem független országot, amelynek saját hadvezetése sincs, hogy a bánatba lehet felelőssé tenni háborús döntésekért, amiket nem ő hozott? Ittas vezetés esetén, a piás üveg a bűnös?
Hogy ezt konkrétan miként kellene kivitelezni, azt a nemzetközi jogászok tudják.
solidedge
A románok hozzánk hasonlóan a németekkel voltak szövetségesek. Amikor Románia nagy részét elfoglalták az oroszok a kormány egyszerüen átállt. A katonákat nem engedték haza hanem megfordították őket és a németek ellen küldték. Így Románia győztes állam lett. A balatoni csatában például tízezrek dezertáltak a mieink közül, de a vezetés kitartott, így vesztesek lettünk. Ritkán tartunk ki elveink mellett, ebben az esetben pedig egyáltalán nem kellett volna.
Grolamach
Magyarország külpolitikája a nullával egyenlő, 1946-óta. 2004, amikor a maradék Magyarország belépett másokkal együtt az EU-ba, feltételként szabhatta volna a benes dekrétumok eltörlését, Szlovákiában, és Cseh országban, mivel közösen hozták meg a törvényt! 2007, Románia EU tagsági kérelmekor, követelni kellett volna a voksolást megelőzően, Erdély autonómiáját! Tessék végignézni negyvenhattól, a miniszter elnökök névsorát, a mai napig!
moiszikf
@quadrocopter: Akkor most én kérdezek. Hogyan is támasztja alá ez az írás Mo. bűnösségét? Mi az a nagy bűn, ami miatt szét kellett cincálni az országot?
Grolamach
Tatárok... Mielőtt fejet hajtanánk, a Ránk kényszerített történelmek előtt, nem árt tudni, hogy Batu Kán leszármazottai jelentős területeket tartanak fenn, a győztes Magyarok számárára, a rájuk mért vereségért. Legyőzőiket Haza várják.,. Ottlakán nemzete is meséli... Számomra, az a kérdés vetődik fel ebből, hogy muszáj a Maradéknak megsemmisülnie itt európában ezeréves területeit, életterét elveszítve, vagy térjen vissza a gyökerekhez, Mezopotámiába, ahol van Duna, Tisza, Csikós... Folyamatosan szívják a vérünket, mert istván király óta. a Magyarnak nincs hazájában becsülete!
Grolamach
@moiszikf: Édesanyád nem mondta Neked, hogy a Magyar nem bűnös Nemzet?
moiszikf
@Grolamach: Teljesen mindegy, h ki mit mondott. A lényeg, h a tények alapján nem az.
quadrocopter
@moiszikf: A Magyar Királyság az első világháborúban a központi hatalmak oldalán és az Osztrák–Magyar Monarchia részeként vett részt, nem külügyeiben független hatalomként.A front és a hátország összeomlása 1918 októberében következett be. Az osztrák–magyar küldöttség 1918. november 3-án írta alá a padovai fegyverszünetet, amely azonban nem tartalmazott Magyarországra vonatkozó katonai és területi rendelkezéseket. Károlyi Mihály miniszterelnök Magyarország Ausztriától való függetlenségét kihangsúlyozandó magyar részről külön fegyverszünetet kötött, az ország déli és keleti határait rögzítő belgrádi katonai konvenciót, melynek folytán a szerbek, a románok, majd az egyezményben nem említett csehek Magyarország területének nagy részén bevezették a saját közigazgatásukat.

Az 1918 őszén létrejött polgári demokratikus rendszer és az azt felváltó, rövid életű kommün képtelen volt feltartóztatni az antant túlerejét. Magyarország teljes területét megszállták, és a román erők 1920-ban, a szerb csapatok pedig csak 1921-ben hagyták el a megcsonkított Magyarországot.Magyarország 1918–1920 közötti külpolitikai és védelmi lehetőségei és az egyes politikai erők felelőssége mindmáig történészi és közéleti viták tárgyát képezik.

Az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó területekre négy szomszédos állam tartott igényt: a cári Oroszország, Szerbia, Románia és Olaszország. Nehezítette a dolgot, hogy a politikai szempontból ellenségesnek számító (Olaszország és Románia esetében szövetségesből semlegessé, majd ellenségessé váló) államok kultúrdiplomáciájukat és tudományos életüket is a területi követelések szolgálatába állították.

"Csak" ennyi Magyarország szopatásának ok-rendszere, rossz időben, rossz oldalon, rossz helyen és alkalmatlan hadvezetéssel!
Grolamach
@quadrocopter: ...nem külügyeiben független hatalomként... A császár döntött!
Grolamach
@moiszikf: Az Édesanya az biztos, még más népeknél is...
moiszikf
@quadrocopter: Rossz időben, rossz oldalon az tuti, de nem önálló döntés(ek) következtében.
quadrocopter
@moiszikf: Akkor mégis szernted miért szopatták meg az országot?
quadrocopter
@Grolamach: "Károlyi Mihály miniszterelnök Magyarország Ausztriától való függetlenségét kihangsúlyozandó..."(!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.