A brit miniszterelnök egy kampányrendezvényen arról beszélt, hogy szigorúbb fellépés kell a terrorizmussal szemben, ennek érdekében pedig akár az emberi jogi törvényeket is megváltoztathatják.

Másfél nappal a csütörtöki előrehozott választás előtt Theresa May jelenlegi brit miniszterelnök arról beszélt egy kampányrendezvényen, hogy kész felmondani az emberi jogi törvényeket, és szigorítani azokon a terrorizmussal szembeni harc miatt.

Mayt sokan bírálták a manchesteri és londoni terrortámadás után, hogy csökkentette a rendőrség büdzséjét, de a hírszerzési hibákat is neki tulajdonították. 

Theresa May arról beszélt a kampányrendezvényen, hogy hosszabb börtönbüntetés várhat a terroristákra, a terrorgyanús elemek kitoloncolását is megkönnyítik, valamint keresik a módját, miképp tudnák szoros ellenőrzés alatt tartani azokat a szélsőségeseket, akit veszélyesnek ítélnek, de nincs ellenük elegendő bizonyíték egy börtönbüntetéshez.

És ha az emberi jogok ebben akadályoznak minket, akkor ezeket a törvényeket megváltoztatjuk

- tette hozzá Theresa May.

Jeremy Corbijn, a Munkáspárt vezetője hétfőn lemondásra szólította fel a brit miniszterelnököt a rendőrségi létszám leépítése és a büdzsé csökkentése miatt, szerinte vele kell megfizettetni a csökkentések árát.

Kedden viszont már arról beszélt, hogy megfelelő lépés a rendőrség és a biztonsági szolgálatok költségvetésének emelése.

Theresa May szerint ugyanakkor a költségcsökkentés nem érintette a terrorelhárító szolgálatokat, és a fegyveres rendőri osztagok létszámát is jelentősen megemelték. 

2010 és 2016 közt, mikor Theresa May belügyminiszter volt, a konzervatív kormány 19 ezer fővel csökkentette a rendőri erők létszámát az országban.

(444, The Guardian)

(Címlapi kép: wikipedia)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.