Szenátusi meghallgatáson vesz részt az FBI májusban elbocsátott igazgatója. James Comey többek közt azt állította, hogy az oroszok beavatkoztak a tavalyi elnökválasztásba. Arról is beszélt, hogy ő kérte meg egy ügyvéd ismerősét, szivárogtasson a sajtónak.

Szenátusi bizottság előtt hallgatják meg James Comey-t, az FBI május elején elbocsátott igazgatóját. Comey több feljegyzést is készített a Donald Trumppal folytatott beszélgetéseiről. A meghallgatás két részből áll, egy nyilvános, és egy zárt ülésből. Ebből kifolyólag Comey több kérdésre is úgy válaszolt, hogy ezt nem a nyilvános ülésen válaszolná meg.

Nem fér kétség hozzá, hogy beavatkoztak

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója szerint nem fér kétség ahhoz, hogy Oroszország beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Az FBI volt igazgatója a szenátus hírszerzési bizottsága előtti csütörtöki meghallgatáson, a szenátorok kérdéseire válaszolva fejtette ki álláspontját az orosz beavatkozásról.

Comey leszögezte: Donald Trump elnök nem akarta befolyásolni őt az orosz szálak vizsgálatában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormányzat többször is megpróbálta lejáratni őt és az FBI-t, azt állítva, hogy zűrzavar uralkodik a szervezetben.

Comey sok tekintetben megerősítette szerdán nyilvánosságra került – a szenátus hírszerzési bizottságának előzetesen megküldött – nyilatkozatát, amelyben már jelezte, hogy Trump elnök nem próbálta meg befolyásolni az FBI Oroszországgal és az úgynevezett "orosz szálakkal" kapcsolatos nyomozásait. A nyilvános meghallgatáson Comey leszögezte: Donald Trump ellen nem folyt vizsgálat az orosz szálak ügyében.

A volt igazgató arról is beszélt, hogy az FBI 2015 nyarától tisztában volt az orosz kibertámadások tényével.

Trump nem függesztett fel nyomozás – de így lehetett érteni

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója szerint Donald Trump amerikai elnök nem rendelte el a Michel Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó ellen folyó vizsgálat felfüggesztését, de ő az elnök Flynnt dicsérő szavait így értelmezte.

A volt FBI-igazgató csütörtöki, a szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatásán kijelentette: megdöbbentette a Fehér Ház Ovális Irodájában Trumppal folytatott beszélgetésének Flynnre vonatkozó részlete.

A volt igazgató elmondta: többször találkozott és beszélt telefonon Donald Trumppal, aki ugyan felvetette neki, hogy Michael Flynn, a lemondásra kényszerített volt nemzetbiztonsági főtanácsadó "jó ember", de nem rendelte el a Flynn ellen folyó vizsgálat felfüggesztését. Ő viszont az elnök Flynnt dicsérő szavait úgy értelmezte.

Hozzátette: a Fehér Ház Ovális Irodájában Trump elnökkel folytatott beszélgetésének Flynnre vonatkozó részletei meghökkentették Az egyik republikánus szenátor konkrétan fel is tette a kérdést, vajon Trump utasította-e őt a Fynn elleni vizsgálat felfüggesztésére. Comey szerint Trump ezt nem mondta, de – mint hozzátette – "én utasításnak fogtam fel azokat".

A volt FBI-igazgató fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Trumppal való találkozókat, illetve beszélgetéseket nem ő kezdeményezte.

A Fehér Ház többször is hazudott az FBI-ról és róla

Comey két alkalommal is hazugsággal vádolta meg a Fehér Házat és a kormányzatot. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat tisztségviselői többször is megpróbálták lejáratni őt és az FBI-t, azt állítva, hogy zűrzavar uralkodik a szervezetben. Amikor az egyik szenátor arról kérdezte őt: vajon minek tulajdonítja a május elején történt elbocsátást, Comey azzal válaszolt: valószínűsíti, hogy az Oroszország elleni vizsgálat lefolytatásának módja lehetett az ok.

A meghallgatáson szóba került a sokszor emlegetett "lojalitás" kérdése is, vagyis az, hogy Trump elnök közölte Comeyval: ő lojális hozzá, és ezt várja el az FBI vezetőjétől is. Comey helyett az egyik szenátor szögezte le: az FBI igazgatója mindig politikai kinevezett, de az amerikai alkotmány értelmében független a Fehér Háztól.

A meghallgatás helyi idő szerint csütörtökön délután zárt ajtók mögött folytatódott.

A meghallgatást óriási figyelem kíséri az Egyesült Államokban. Valamennyi nagy amerikai televíziós csatorna élőben közvetíti a meghallgatást. Sajtóhírek szerint Donald Trump elnök szintén figyeli a meghallgatást.

A népszerű House of Cards című amerikai filmsorozat (amely egy feltörekvő szenátorról szól, akiből elnök lesz) hivatalos Twitter-oldalán reagált Comey meghallgatására:

Comey egy ügyvéd barátját kérte meg, hogy szivárogtasson a sajtónak

James Comey, az FBI elbocsátott igazgatója közölte: egyik ügyvéd barátját kérte meg, hogy szivárogtassa ki a sajtónak a Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről készült feljegyzéseket, elbocsátása után.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója kijelentette: személyesen soha nem állt kapcsolatban a sajtó munkatársaival, de egyik barátját kérte fel a Trump elnökkel folytatott megbeszélései tartalmának kiszivárogtatására.

Comey később hozzátette: úgy gondolta, hogy "magánemberként" megteheti a nem titkosított feljegyzések tartalmának "megosztását".

A volt FBI-igazgató elmondta: ha Donald Trump rögzítette a beszélgetéseiket, örömmel venné, ha nyilvánosságra hozná őket.

Trump visszacsapásra készül

A Washington Post értesülései szerint Donald Trump elnök meglehetősen frusztrált és dacos a meghallgatás miatt. Az pedig különösen nem tetszik neki, hogy a média egy része valóságos hőst farag a kirúgott FBI-vezetőből. 

Trump jogi csapata attól tart, hogy az elnök nem fogja vissza magát és a Twitteren áll neki írogatni. Arról is hallani, hogy a meghallgatás után a média Trumpot követő része már arra készül, hogy aláássák Comey hitelét.

Szóvivő: a Kremlt nem érdekli különösebben a meghallgatás

A Kremlt nem foglalkoztatja különösebben James Comey volt FBI-igazgató szenátusi meghallgatása, sokkal érdekesebb számára a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója – jelentette ki csütörtökön Asztanában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A szervezetnek a kazah fővárosban csütörtökön megkezdett kétnapos csúcsán Kazahsztán, Oroszország, Kína, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán mellett teljes jogú tagja lesz India és Pakisztán is.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet tevékenységének politikai, gazdasági és katonai aspektusai is vannak. A csúcs témái közé tartozik egyebek között a terrorelhárítás, a közel-kelet és az afganisztáni helyzet.

Peszkov sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy mindennaposak az Oroszország, és egyre gyakoribbak az orosz elnöki weboldal ellen az Egyesült Államok területéről indított hackertámadások. A kérdésre, hogy vajon ezek mögött az amerikai titkosszolgálatok állnak-e a szóvivő így felelt:

"Én az Egyesült Államok területéről beszélek. Nem akarnám azzal a kijelentéssel megnevettetni a publikumot, hogy e mögött a hivatalos Washington áll. Mert az, hogy ha egy ország területéről hackertámadást hajtanak vége, nem jelentheti a hivatalos kormány abban való részességét" – mondta Peszkov.

A 2016-os amerikai elnökválasztási folyamat során a Demokrata Párt ellen elkövetett kibertámadások ügyében Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten hasonló szóhasználattal igyekezett elterelni a Moszkvára és az orosz titkosszolgálatokra vetülő gyanút. Putyin kijelentette, hogy az orosz állam sohasem volt részese hackertámadásoknak, és arra utalt, hogy egyes "hazafias" hackerek egyénileg hajthattak végre ilyen támadásokat.

(MTI, The Washington Post)

(Címlapi kép: fbi.gov.com)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A kérdés az, hogy a republikánusoknak mennyire tetszik ez.
fekete
Itt az amerika. Mig Trump nem rugta ki eszt a lokotett,adig sunyt,halgatott,most,hogy mar SENKI
sem,most mar hebreg ossze vissza.Es O volt az FBI elnoke! Egy ilyen? Akor milyen a tobbi?
Bisztosan Trump nem hagyja anyiba. Utana megy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.