A franciák határozottan és egyértelműen jelezték, változást akarnak az országban. A választók egyértelműen kiálltak Emmanuel Macron összefogást és megújulást hirdető programja mellett a nemzetgyűlési választások első fordulójában.

Bár a franciaországi nemzetgyűlési választások első fordulójában alacsony volt a részvétel, a végeredmény egyértelműen jelzi, a polgárok változást sürgetnek Franciaországban és elutasítják a megosztottságot.

A távolmaradás ellenére a franciák üzenete egyértelmű – mondta az urnazárást és az exit poll eredmények ismertetését követően rövid televíziós beszédében a kormányfő. Milliók erősítették meg, hogy ragaszkodnak a köztársasági elnök megújulási és összefogási programjához – nyilatkozta Edouard Philippe francia miniszterelnök, aki minden bizonnyal hasonlóan döntött.

A miniszterelnök szerint a köztársasági elnök meg tudta testesíteni Franciaországot a nemzetközi színtéren, bizalmat, akaratot és bátorságot szimbolizált.

Jövő vasárnap a nemzetgyűlés új arcot ad a köztársaságunknak, egy erős köztársaságét, az összefogás köztársaságáét, egy olyan köztársaságét, amely mindenki igényeire figyel.

- fogalmazott a miniszterelnök.

Franciaországban a választásra jogosult 47 millió ember 49 százaléka voksolt. Az alacsony részvétel Macronnak kedvez, hisz így kevesebb helyen juthat be három jelölt a  vasárnapi második fordulóba, ami felerősítheti Macron győzelmének arányát.

Az elnök pártja a Köztársaság lendületben (LREM) szavazatok 32,2 százalékát zsebelte be. Ez azt jelenti, hogy az 577 képviselői helyből 380-430-at szerezhet a vasárnapi második fordulóban, azaz abszolút többsége lehet.

A választások során a jobbközép Köztársaságiak 21,5, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 14 százalékot kapott, nem véletlen, hogy a politikus mozgósítja szavazóit.

A radikális baloldalra a választók 11 százaléka szavazott,  a májusig regnáló szocialisták viszont alig lépték át a tíz százalékot.

Macron győzelmét némiképp beárnyékolja, hogy hat miniszterének le kellett mondania, ha nem tudja hozni a saját körzetét.

(Címlapkép: Facebook/Emmanuel Macron)

CNN, BBC

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Az utolsó bekezdés éktelen baromságán (múltidő!!!) egy fontos dolog van: tessenek odafigyelni ott mindenki a köztársaságról és a Köztársaságról beszélt! =))
36
Ajaj. Ha 2/3-a lesz Macronéknak, akkor ott is lesz a választási rendszer igazságtalansága miatt cirkusz, mint nálunk?
justhpeter
@36: Nem keverném össze Macront a hazai tolvajjal. Ennek akkor sincs egy igaz mondata amikor kérdez.
verőce21
Olyan nagyszerű államférfiakat ajándékoznak a világnak most a népek, mint Emmanuel Macron, Mark Rutte vagy Justin Trudeau. Ők még tiszteletben tartják az emberi jogokat és kellő elszántsággal aggódnak a globális felmelegedés miatt. :)
36
@verőce21: Igen. Ők az ifjú globalisták.
A fiatalságukkal semmi gondom, de azzal már annál inkább hogy kb. a semmiből, pár hónap alatt építették fel őket, olyan sikeresen, hogy mindenki bevette azt, hogy ők, egy teljesen más és új irányt képviselnek. Pedig csak átcsomagolt szoci-liberálisok, fiatal, jóképű és sportos változatban.
verőce21
@36: (14:29) A Nagy Francia Forradalomban is ilyen gyorsan tündököltek fel a fiatal, új csillagok, míg el nem kaszálta őket a nyaktiló.
Az akkori országot is a pénzügyi csőd közelébe vezető rendszert gyorsan megbuktatták, ám a gazdasági és társadalmi válságot nem sikerült felszámolni. Végül sem a kialakult alkotmányos monarchia, sem az azt követő köztársasági államrend nem bizonyulhatott tartósnak, és az események végül Napóleon tábornok diktatúrájába torkolltak (1799).
36
@verőce21: Így van. Majd meglátjuk, mit sikerül összehoznia Macronnak. Ha siker lesz, nyugalom is lesz. Ha, viszont nem, akkor francia módra, égni fognak az autók az utcákon és törés zúzás lesz.

(De, őszintén, nekem a franciák stílusa nem tetszett sosem. Ez az erőltetett köztársaságosdi, a minden világi, a pofa befog, mert mindenki mindent a köztársaságnak köszönhet és ami a forradalom előtt történt, az csak rossz lehet és felejtsük el, ez nekem nem jön be. Olyan...szürkeség jut róla az eszembe.)
verőce21
Túl gyorsan tűntek el a hagyományos jobb- és baloldali pártok! Hollande polgártárssal elindult a fűnek-fának házasságot ígérő amőbamozgás, az új elnökkel már indul a bakterház is. :)
RonaGyuri
Csak a rend kedvéért

Különösen az okoskodó szakértők és más megmondó-emberek figyelmébe ajánlva.

„Fruit d'une histoire politique longue et mouvementée, la France, officiellement depuis 1875 la République française, une République constitutionnelle unitaire ayant un régime semi-présidentiel. La devise de la République est depuis 1875 « Liberté, Égalité, Fraternité »”
magyarbakancs
@36: Tele van a népnek a hó cipője a sok duma megélhetési politikussal mint itt Orbán,Semjén,Botka,Hiller ,és a többi.
Mert a klasszikus jobb oldal,bal oldal megmutatta szart sem ér se itt hol se máshol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.