Aleksandar Vučić államfő Ana Brnabic jelenlegi államigazgatási minisztert javasolta a szerb kormány élére. Vucic döntését leginkább azzal magyarázta, hogy a megkezdett reformokat csak az tudná tovább vinni, aki eddig is a kormányban dolgozott. Branbic lesz így Szerbia első női miniszterelnöke és az első olyan kormányfő, aki felvállalta a nyilvánosság előtt, hogy leszbikus.  

Az eddigi leghangosabb tiltakozó Dragan Markovic Palma, az Egységes Szerbia nevű párt elnöke, aki a Tanjug hírügynökséghez eljuttatott rövid nyilatkozatban reagált a hírre.

Palma már korábban is tiltakozott az ellen, hogy egy leszbikus nő kerüljön a kormány élére. Palma korábban azt mondta, hogy az Egységes Szerbia nem szavaz meg a parlamentben egy olyan kormányt, amelynek az élén olyasvalaki áll, akinek nincsenek gyermekei, nincs nemzetközi népszerűsége, sem kapcsolatai.

Palmának nem ez az első kirohanása Ana Brnabic ellen:

„Megmondtam Vučić elnöknek, hogy a kormányfőnek tudnia kell, mit jelent a család. Ez a valaki, nem tudom, hogy férfi-e vagy nő egyáltalán, egészen biztosan nem élvezi Szerbia lakossága legalább kilencvenhét százalékának támogatását. Mert ha valaki nem tudja, hogyan élnek a gyermekei, nem tudja azt sem, hogyan segíthetné őket, s ő nem tud segíteni Szerbia polgárainak gyermekein sem. Ez az Egységes Szerbia álláspontja, s ha ezt a bizonytalan nemű valakit jelölik miniszterelnöknek, mi nem szavazunk rá”

– nyilatkozta Palma tíz nappal ezelőtt.

Bosko Obradovic, a Dveri szélsőjobboldali ellenzéki mozgalom elnöke szerint Brnabic a nyugattal ápolt kapcsolatainak köszönheti új funkcióját. Obradovic hangsúlyozta, hogy az eddigi önkormányzati és államigazgatási miniszter már hosszú ideje működik együtt külföldi (nyugati) cégekkel és civil szervezetekkel, így Vucicnak nem igazán volt más választási lehetősége, mint tiszteletben tartani ezek „utasításait” – írja a Srbin.info portál.

Éppen ezért nem tartja kizártnak, hogy Brnabić miniszterelnöksége tiszavirág életű lesz, amely rendkívüli parlamenti választásokkal érhet véget, akár már az ősszel.

A Blic napilap szerint a haladó képviselők egyharmada nem támogatja Brnabicot, ami akár kétségessé is teheti megválasztását. A szerb médiumok túlnyomó része egyetért abban, hogy Vucic döntése felkavarta, sőt megosztotta a haladókat (is), ami afféle belső viszályhoz vezetett köreikben.

(Szabad Magyar Szó, Délhír)

"Ez a valaki, nem tudom, hogy férfi-e vagy nő" – keresetlen szavakkal illetik az új szerb leszbikus kormányfőjelöltet

Középen Brnabic, mögötte piros nyakkendőben Palma (Fotó: Alexa Stankovic/AFP)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Teljesen OK az az ország, ahol csak az a baj a miniszterelnök-jelölttel szemben, hogy leszbikus. Ha mondjuk tolvaj lenne - mint más szomszéduknál - az nem lenne baj.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Teljesen OK az az ország, ahol csak az a baj a miniszterelnök-jelölttel szemben, hogy leszbikus. Ha mondjuk tolvaj lenne - mint más szomszéduknál - az nem lenne baj.
namihami
Nem megnyugtató és vigasztaló érzés, hogy a szerbeknek is megvan a házibunkójuk. Miért legyen nekik jobb, mint nekünk?
A fotó alapján nálunk is beférne az Andrássy út mellé kirendelt homofób és egyéb gyűlölködők honi tömegébe. Nem lógna ki közülük.
Equus
hát van különbség a két ember között. Így külsőre nem a Palma nyert. Az meg, h Brnabić leszbikus-e vagy nem egyáltalán nem minősíti a munkáját.
teuton
@durbincs: Neked az agyad lagy mar, lasd kommentek...
Ördögvadász
Ha nem tudnád: ez a cél, ez a jövõ.
Látod a hétfejü sárkányon ülõ hölgyet kezében a kehelyel?
Ha még nem ismered, hát meg fogod. Rövidesen.
Ez az új és egyetlen világvallás címere, és ez az új világrend címere.
A sátáni rituálék (Clintonné, Lady Gaga...), perverz, sex, paráznaság..ennek a része!
A sátáni új világrend része!
CsipkeRózsa
Ana Brnabic biztosan értett a miniszteri munkájához, ezért javasolta az államfő őt a kormány élére.
namihami
@durbincs: csak baráti segítségképpen: elkel=== EL KELL...
Amit leírtál, az azt jelenti, hogy valaki megvesz valamit. Ebben a kontextusban legfeljebb a portékát engedhetné el (vinni) az eladó.
namihami
@durbincs: Akkor még egy kis grammatika.
A ""magácska"" kifejezést a magyar etimológiai környezetben a nőnemű egyénekre használják. Én, bár a 60 feletti évszám már nem mondható a férfikor csúcsának, de még mindig nem sorolom magam a női kategóriába, révén, hogy hímnemű újszülöttként anyakönyveztek.
Ha egy megszólított kommenttársról nem tudom, hogy mely nemhez tartozik, akkor vagy megkérdezem vagy nem ütöm le a billentyűt. Mert ez így bukta. Ennyi...
Ja, és még annyi. Lehet, sőt biztos, hogy az általad utalt ""problémák"" számának megoldása már nem a régi mennyiségben történik, de a választott társam (aki valóban a nőneműek közé tartozik) biztosan nem nézné az általad jelzett ""problémamegoldást"" jószemmel.
namihami
@durbincs: @durbincs: Mivel csak most keveredtem gép közelbe: Sem megkövetés, sem egyéb excuse. Felejtsük el. Csak az nem téved, aki nem csinál semmit. De lehet, hogy még az is.
Fátyol...
namihami
@namihami: Én is mekövetem (követlek), de a tegező nexus, mint olvashatja (olvashatod) erősen elfogadott, sőt favorizált. És nemcsak itt, de szinte minden blognál. Ezért vettem a bátorságot...
namihami
Bocs a roszz címzésért. Nem figyeltem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.