A Grenfell Towert borító védőburkolat az USA-ban tiltólistán van; a kivitelező vélhetőleg költséghatékonysági megfontolásból választotta az anyagot.

Bizonyos jelentések szerint a Londonban szerdán kigyulladt toronyház, a Grenfell Tower esetében alkalmazott védőburkolat az USA-ban tiltólistán szerepel – tűzbiztos verziójának használata egyes híresztelések szerint a kivitelező számára mindössze 5 ezer fontos többletköltséget jelentett volna – olvasható az Independent cikkében.

Az épület szerkezetét illető spekulációk gombamód szaporodnak, elvégre a toronyház úgy égett le, akár egy gyufaszál, melynek következtében legalább tizenheten meghaltak, és többen megsérültek.

A Grenfell Tower külsejét borító alumínium panelek felszerelését egy 10 millió fontos beruházás részeként végezték el tavaly májusban, holott az az Egyesült Államokban tűzvédelmi szempontból már akkor is tiltott anyagnak minősült a 12 méternél magasabb építményeken.

Ráadásul a szóban forgó anyag állítólag éppen az USA-ból származott, méghozzá egy Reynobond nevű cégtől, mely három típusú burkolópanelt gyárt: egyet gyúlékony- és kettőt tűzbiztos belső réteggel – úgy tűnik, a brit kivitelező az olcsóbb, polietilén maggal ellátott modellt választotta.

A tűzbiztos burkolat ára 24 font négyzetméterenként, ami csupán 2 fontos pluszt jelent a végül ténylegesen alkalmazott megoldással szemben – ennek értelmében tehát az épület teljes, kétezer négyzetméteres felületét tekintve a kivitelező alig 5 ezer fontot spórolt.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pikkelő
Mivel ismert a magassága, (67m) 7.5x7.5m jön ki alapterületre (67*4*7.5=2010nm) elég karcsú.
RonaGyuri
@Pikkelő: ja és a képen látszik, hogy nem karcsú =))
1magyar
Szerintem itthon is éghetőkkel lettek a társasházak szigetelve.
almalibre
@RonaGyuri: Igazad lehetne, de az ablakok felülete lejön a teljes felületből, így a burkolási felület lehet annyi...
verőce21
Ne legyenek senkinek kétségei, a panelház-programban a tízemeletes házak utólagos hőszigetelései ugyanígy fáklyaként vezetik a tüzet! A kopasz betonfelületek legalább nem voltak tűzvezetőek!
(A panelprogram lényege volt, hogyan lehet minél több hőszigetelőanyagot rásózni a parasztokra? - mint azt már sokszor leírtam.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.