Helmut Kohl nagy német és nagy európai személyiség volt, és halálával bevonult a történelembe – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken, a római német nagykövetségén nyilatkozva.

Helmut Kohl munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg – tette hozzá.

A kancellár leszögezte, Helmut Kohl megértette, hogy a két feladat elválaszthatatlanul összekapcsolódik, és rendkívüli elkötelezettséggel küzdött mindkét célért.

Halála rögtön felidézi ennek a "minden szempontból nagy embernek a képét, teljesítményét, államférfiként betöltött szerepét Németország történelmi órájában, de eltart még egy ideig, mire igazán fel tudjuk mérni, hogy mit is veszítettünk távozásával" – mondta Angela Merkel.

Nagy szerencse a németeknek, hogy megadatott nekik egy olyan államférfi, mint Helmut Kohl, és sokáig fogják még "tanulmányozni és csodálni", hogy milyen kivételes ügyességgel ragadta meg és használta ki a Németország újraegyesítésére kínálkozó történelmi esélyt.

Az "államvezetés művészetének legmagasabb foka" volt, ahogy Helmut Kohl "okosan, és valamennyi szomszédunkkal és barátunkkal egyetértésben" megállapodásra jutott az egység helyreállításáról – mondta Angela Merkel.

Hozzátette: Helmut Kohl Washingtontól Moszkváig és Párizstól Varsóig bizalmat tudott teremteni Németország iránt, és ő volt a kancellári tisztségben "a megfelelő ember a megfelelő időben", amikor a nyolcvanas években Kelet-Európában megjelent egy "új szellemiség" és a térség Lengyelországból kiindulva visszaszerezte szabadságát, Lipcsében, Kelet-Berlinben és az egykori NDK más városaiban pedig "bátor emberek békés forradalmat hajtottak végre".

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hangsúlyozta, hogy Helmut Kohl a CDU vezetőjeként is kivételes életművet hagyott maga után. A párt nagyon sokat köszönhet Kohlnak, aki huszonöt éven keresztül vezette és "modernizálta ezt a nagy néppártot".

Elmondta, hogy Helmut Kohl az ő életútját is döntő mértékben meghatározta és megváltoztatta, hiszen mint oly sok millió ember, ő is az NDK-s diktatúrából indult és olyan hazába érkezett, ahol szabad lehet és nem kell félnie a "mindent megfigyelő államtól".

Frank-Walter Steinmeier német államfő a pénteken elhunyt kancellár özvegyének küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Helmut Kohl élete véget ért, de életműve megmarad.

A szövetségi elnök a távirat tartalmát ismertető sajtónyilatkozatában hozzátette: Helmut Kohl halálával a német történelem egy szakasza is véget ér. Helmut Kohlnak köszönhető, hogy Németország "európai és egyesült nemzetté" válhatott, és ezzel lezárult a "+német kérdés+".

A néhai kancellárt a "politikai érzéke, hatalmas tapasztalata és az a kiemelkedő tehetsége, amellyel elnyerte szomszédjaink és partnereink bizalmát, képessé tette arra, hogy felismerje és határozottan megragadja a történelmi esélyt, így sikerült megvalósítania a német egységet, békés egyetértésben és jó partnerségben európai szomszédjainkkal" – mondta Frank-Walter Steinmeier.

A CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Horst Seehofer bajor miniszterelnök kivételes politikusnak nevezte Helmut Kohlt, és hangsúlyozta, hogy neve örökre összekapcsolódik a német egység helyreállításával.

Mint mondta, Kohl soha nem veszítette el az egységbe vetett hitet, mindig állhatatosan dolgozott érte, és határozottsága, politikai tehetsége és széles látóköre révén sikerült élnie az 1989-1990-ben megnyílt "egyedülálló történelmi eséllyel".

A CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) részéről Martin Schulz pártelnök nagy államférfinek nevezte Helmut Kohlt. A néhai kancellár "víziója az európai Németország" volt, öröksége így "a német nemzetnek és egész Európának szól".

A liberális FDP – amely Kohl idején a CDU/CSU koalíciós társa volt – elnöke, Christian Lindner hangsúlyozta, hogy Helmut Kohl nemcsak a német egység kancellárja, hanem "szenvedélyesen Európa-párti" ember volt, és egy egész nemzedék életét meghatározta.

Az ellenzéki Zöldek részéről Cem Özdemir társelnök kiemelte, hogy a baloldali ökopárt mindig sokat vitázott Kohllal, de azt mindig is elismerték, hogy nevéhez fűződik a második világháború után történelem "egyik legnagyszerűbb projektje, a német újraegyesítés", amely Európa egysége felé is megnyitotta az utat.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) társelnökei, Katja Kipping és Bernd Riexinger, valamint a szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakció két vezetője, Sahra Wagenknecht és Dietmar Bartsch közös közleményükben kiemelték, hogy Helmut Kohl ugyan elkötelezett európai volt, de ellentmondásos örökséget hagy maga után, mert a tevékenysége révén megvalósult valutaunió "elhibázott konstrukció", amely története legsúlyosabb válságába sodorta az Európai Uniót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.