Az iraki erők megkezdték az előrenyomulást Moszul dzsihadisták kezén lévő óvárosában vasárnap – közölte a hadsereg.

Abdul-Amír Rasíd Jar Allah, a Ninive tartománybeli műveletek parancsnoka elmondta, hogy a hadsereg, a szövetségi rendőrség és az iraki különleges erők is részt vesznek az offenzívában.

Az óváros elleni hadműveletek megkezdését a terrorelhárítást vezető Abdel Vaháb asz-Szaadi tábornok is megerősítette.

A légicsapások éjfél után, a szárazföldi hadműveletek pedig hajnalban indultak – pontosított egy műveleteket irányító tiszt.

A Tigris nyugati partján fekvő történelmi belváros az Iszlám Állam dzsihadistáinak végső menedéke Irak második legnagyobb városában. A népes óváros szűk sikátorai miatt nehéz terepnek bizonyult az iraki erők számára. A szélsőségesek uralta városrészben az ENSZ becslései szerint több mint 100 ezer civil él nyomorúságos körülmények között, kitéve annak, hogy a dzsihadisták élőpajzsként használják őket.

Megkezdték a hadműveletet az Iszlám Állam végső iraki menedéke ellen

(Fotó: MOHAMED EL-SHAHED/AFP)

A Washington vezette koalíciós erők által támogatott iraki hadsereg október 17-én indított hadműveletet Moszul visszafoglalására. Az Iszlám Állam utolsó iraki fellegvárának keleti részéből januárban sikerült kiűzni a dzsihadistákat, akik még 2014-ben futamították meg az irakikormánycsapatokat, kiterjesztve ellenőrzésüket az ország északi és nyugati részére.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

durbincs
Amelyik megússza ,jelentkezik a invitálóknál, 1000 euros segélyért ,meg a többi anyagi kötszerekért..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél